Pilates: wat is het en waarom is het goed voor je?
Voelt yoga voor jou wat te zweverig aan, maar wil je toch graag je lichaam versoepelen en versterken? Dan is pilates misschien wel iets voor jou. Maar wat houdt de bewegingsvorm precies in en waarom is het zo goed voor je lichaam?
Wat is pilates?
Pilates is een bewegingsvorm die is uitgevonden door Joseph Pilates tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij noemde de reeks van oefeningen die hij ontwikkelde zelf ‘Contrology’. Na zijn dood werd de naam dan veranderd in pilates. Bij het beoefenen van pilates wordt er gefocust op zes basisprincipes:
- control
- centering
- concentration
- precision
- breath
- flow
Pilates versoepelt en versterkt het hele lichaam gelijkmatig met oefeningen die starten vanuit de core spieren (de dieperliggende buik- en rugspieren die ruggengraat, bekken en schouders met elkaar verbinden).
Welke verschillende varianten pilates bestaan er?
Bij de klassieke pilatesvariant heb je het verschil tussen Mat Pilates en Reformer Pilates. De versie op de mat is een reeks van oefeningen die je vaker zult terugzien bij groepslessen. Daarnaast heb je ook nog Reformer Pilates: daarbij doe je specifieke oefeningen op een soort van toestel met springveren, waarbij de veren de weerstand van de oefening bepalen.
Naast de klassieke vorm van pilates zijn er ondertussen ook veel verschillende pilates-scholen, met elk hun eigen systeem. Daarbij worden de klassieke oefeningen aangevuld en gemixt met andere fitnessoefeningen. Tegenwoordig is ook yogalates heel populair: een fusion tussen yoga en pilates.
Wanneer doe je pilates?
Of je nu man of vrouw, jong of oud, stijf of soepel bent: pilates is voor iedereen gunstig. Het helpt namelijk om je lichaam te versterken, soepeler te maken en is een ideale bewegingsvorm voor als je een hele dag achter de computer zit. Pilates is fantastisch om je houding te verbeteren en om rug- en nekklachten te verhelpen en te voorkomen.
Pilates verbetert je houding en verhelpt en voorkomt rug- en nekklachten.
Het belangrijkste wanneer je start met pilates is om het te doen onder begeleiding van een gecertificeerde pilatesinstructeur. Die geeft de juiste cues om de beweging op een correcte manier uit te voeren: zo blijf je blessure- en pijnvrij en kun je het meeste uit elke oefening halen.
Wat zijn de voordelen van pilates?
- Pilates verbetert je lichaamshouding.
- De wervelkolom en het gehele lichaam wordt soepel en sterk.
- Het voorkomt en verhelpt blessures.
- Het vermindert stress doordat je geest zich focust op hoe het lichaam beweegt.
- Je lichaamsbewustzijn vergroot.
- Het is een supergoede ondersteuning voor andere bewegingsvormen, zoals lopen en krachttraining. Veel topsporters doen pilates om hun trainingen te ondersteunen.
Wat heb je nodig om aan pilates te doen?
Als je Mat Pilates beoefent heb je niet veel meer nodig dan een mat. Je hebt zelfs geen schoenen nodig, enkel goedzittende kledij zoals een legging en een ademend T-shirt. Tip: als je naar een live les gaat, is het aangeraden om makkelijke, maar nauw aansluitende kledij te dragen: zo kan de instructeur je houding nog beter in de gaten houden en eventueel corrigeren.
Bij meer gevorderde pilateslessen wordt wel af en toe materiaal gebruikt, zoals een kleine medicin ball, handgewichtjes, een pilatesring en weerstandsbanden. Maar eigenlijk kun je pilates perfect beoefenen zonder al dat extra materiaal.
Wat is het verschil tussen pilates en yoga?
Yoga en pilates zijn beide bewegingsvormen met een lage intensiteit en een lage impact: die helpen om blessurevrij te sporten.
- Pilates is nog meer gericht op core, kracht en evenwicht.
- Yoga is meer gericht op flexibiliteit en stabiliteit.
Yoga bestaat ook al veel langer dan pilates, ongeveer 5000 jaar geleden werd het opgericht.
Daarnaast is de connectie tussen lichaam en geest veel sterker aanwezig bij yoga, het spirituele aspect is hier ook erg belangrijk. Bij pilates ligt de nadruk meer op de fysieke activiteit, maar door de geconcentreerde manier van bewegen, helpt het zeker om lichaam en geest te verbinden.
Beide trainingen kunnen elkaar wel perfect aanvullen en aangezien er ondertussen van zowel pilates als yoga zo veel verschillende vormen zijn, hangt het ook wat af van de versie wat de gelijkenissen en verschillen zijn.
Met dank aan pilatesinstructrice Fantina Van Berendoncks van Fantiflow.
Meer over yoga:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!