w27, Köln, NRW, Deutschland, Business, Loft, Office, Büro, Arbeit

Aha: Daarom is het belangrijk om langzaam te eten

Door Rani Merckx

Als we honger hebben, spelen we het liefst alles, hup, in één keer naar binnen. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen die snel eten, ook vaak meer eten. Tijd om even op het gaspedaal te staan!

Eet rustig

Uit verscheidene onderzoeken naar de eetsnelheid blijkt dat mensen die langzaam eten ook minder eten én daarna minder tot geen trek meer hebben. De kanttekening aan het onderzoek is dat deze zijn uitgevoerd in een onderzoeksomgeving, dus niet aan de eigen keukentafel.

Maar hoe zorg je ervoor dat je een vreetbui intoomt? We haalden enkele tips uit het boek ‘Ontspannen eten’ van Rita Zeelenberg.

1. Maak het jezelf wat lastiger

Eet eens een maaltijd met je niet-dominante hand. Kinderbestek gebruiken helpt ook. Eet een boterham met bestek in plaats van uit de hand.

2. Gebruik een timer

Zet bijvoorbeeld een timer of kookwekker op tafel die je om de paar minuten laat afgaan. Bij elk signaal neem je een minuut pauze. Gebruik de pauze om een ontspannen houding aan te nemen en een keer diep adem te halen.

3. Weet wat je eet

Geef woorden aan alle waarnemingen die je doet op het gebied van textuur, temperatuur, smaak en wat je maar opvalt. Als het goed doet, kun je onmogelijk snel eten.

4. Snijd of mix je voedsel niet te fijn

Je zintuigen zijn een geweldige bron van nieuwe indrukken op elk moment dat je eet. Ze maken het je makkelijk om er met je aandacht bij te blijven. Smaken, geuren en texturen van je voedsel veranderen constant terwijl je eet. En merk je dat je zintuiglijke sensaties afnemen? Dan ben je misschien verzadigd.

Tijd om die hap-slik-weg-mentaliteit af te leren, dus!

 

SAMEN SLANK: WE GAAN ERVOOR!

Doe jij al mee aan de Samen Slank-challenge? Meer bewegen, gezonder eten of in het algemeen fitter worden: samen worden we de beste versie van onszelf! Twee keer per week ontvang je de Samen Slank-nieuwsbrief en bovendien kun je voor nòg meer motivatie terecht in de Goed in je vel met Libelle-groep. Klik snel hier voor meer informatie over de challenge en schrijf je in!

Bron: Margriet.nl. Beeld: GettyImages

Lees ook:

 

Partner Content