Yoga met Libelle: 3x oefeningen om hoofdpijn te verzachten

Door Jolien Thieleman

We weten het al even: yoga doet je lichaam en geest goed. In deze yogareeks toont Lien Matthijs, kinesitherapeute, manueel therapeute en yogadocente, enkele oefeningen die kunnen helpen om specifieke klachten te verhelpen. Vandaag: yoga tegen hoofdpijn.

Hoofdpijn en migraine

Yoga-experte Lien Matthijs: “Heel veel mensen hebben last van hoofdpijn. Meestal is dat van korte duur en wordt hoofdpijn veroorzaakt door spierspanning rond de nek en schedel, maar het kan net zo goed opduiken door stress of schommelingen in je hormoonspiegel.

Migraine is een ander verhaal: die pijn zit dikwijls aan één kant van je hoofd en kan worden aangekondigd door voorgaande symptomen (zoals vlekken voor de ogen en lichtflitsen) gegroepeerd onder de term ‘aura‘. De hoofdpijn is bonzend en kan enkele uren tot dagen duren. Soms is het zelf zo erg dat je overgevoelig wordt voor licht, geluid en geuren. Migraine kan erg invaliderend zijn, en ook ik heb me al regelmatig teruggetrokken in de kamer met de gordijnen gesloten terwijl ik alleen maar kon hopen dat de aanval zo snel mogelijk overging.”

De helende werking van yoga

“Als gespannen spieren en stress aanleiding geven tot hoofdpijn, dan is ontspannen de boodschap. Net daarom werkt yoga zo helend. Yoga kan mentale rust brengen en bovendien kan ontspanning en beweging de bloedsomloop, die gehinderd wordt door spierspanning, opnieuw stimuleren. Poses waarbij je hoofd zich lager bevindt dan de voeten, zijn daarvoor ideaal.”

Yoga-oefeningen om hoofdpijn te verzachten

Regelmatige ontspanning van je lichaam en geest zijn allebei erg belangrijk om hoofdpijn aan te pakken. Lien toont je in de bovenstaande video welke yogaposes daarbij kunnen helpen: de zittende voorwaartse buiging (paschimottanasana), gestrekte vooroverbuiging (prasarita padottanasana) en neerwaarts kijkende hond (adho mukha svanasana).

Spanning in de voeten?

Lien: “Als kinesitherapeute en yogadocente ben ik enorm geïnteresseerd in houdings- en bewegingsgebonden klachten. Het is fascinerend hoe één kleine aanpassing invloed kan hebben op de rest van het lichaam. Probeer daarom gerust ook eens deze oefening: de fasciarelease van de voetzolen.

  • Neem een tennisbal of balletje met reliëf.
  • Plaats het onder de voet en steun met je gewicht op het balletje.
  • Rol heen en weer over de volledige voetzool om de spanning in het bindweefsel te verminderen.

Yoga-experte: Lien Matthijs (lieniyogini.be en instagram.com/lieniyogini) • Camera en montage: Hans De Groef • Met dank aan Coffice voor de videolocatie (cofficemechelen.be).

 Bekijk ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!