Getty Images

Zelfliefde: zo leer je om meer van jezelf te houden

Door Jolien Thieleman

Jezelf graag zien en accepteren zoals je bent is één van de mooiste dingen die er zijn, maar dikwijls is het ook makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn altijd dagen waarop je je wat minder goed in je vel voelt, en dan is een tikkeltje extra liefde en zachtheid voor jezelf wel op z’n plaats. Deze tips helpen je alvast op weg.

De kracht van zelfliefde

De ene dag is de andere niet, en het is helemaal oké om je af en toe wat minder te voelen. Op zulke dagen is het extra belangrijk om zacht te zijn voor jezelf, je lichaam én geest, en jezelf wat ruimte en rust te gunnen. De kracht van zelfliefde valt niet te onderschatten: het zorgt voor een goed gevoel van eigenwaarde, een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Positieve gedachten vloeien en dat straal je ook uit.

Meer van jezelf houden: 15x tips

Meer van jezelf leren houden is dikwijls een proces van vallen en opstaan. Want hoe doe je dat nu eigenlijk, je gevoel van eigenwaarde een boost geven? We geven alvast een aantal tips om je te ondersteunen.

1. Wees je bewust van je eigenwaarde

Je bent net zoveel waard als iemand anders. Niet noodzakelijk meer, maar zeker ook niet minder. Stop met jezelf als minderwaardig te zien en vertel jezelf wat voor een fantastisch iemand je bent. Kijk in de spiegel en zeg luidop wat je mooiste kwaliteiten zijn. Door ze te benoemen, word je je ervan bewust.

2. Accepteer je minpunten

Minpuntjes: iedereen heeft ze, en ze zijn ook mooi, want ze maken je tot wie je bent. Accepteer je minder goede eigenschappen en laat ze je niet achtervolgen. Leer van je fouten om het in de toekomst anders aan te pakken.

Elke inspanning die je levert om aan jezelf te werken, is een stapje gewonnen. En dat is iets om trots op te zijn!

3. Wees trots op jezelf

Elke inspanning die je levert om aan jezelf te werken, is een stapje gewonnen. Erken dat je je best doet, zelfs al is de uitkomst niet wat je er op de korte termijn van had verwacht. Niet alleen het resultaat telt, maar ook de weg ernaartoe is van belang. Rome werd ook niet in een dag gebouwd …

4. Stop met kritiek geven op jezelf

Er zit een bepaalde kracht in kritiek: het laat je toe om te groeien en je persoonlijkheid te blijven ontwikkelen. Maar let erop dat het niet de bovenhand neemt. Geef jezelf zeker niet op je kop voor de allerkleinste dingen, en geef het stemmetje in je hoofd (dat soms vertelt dat je niet goed genoeg bent) eens vaker ongelijk. Buig de kritiek liever om in iets positiefs: fouten maken is menselijk, maar wees trots dat je er tenminste iets van wilt leren.

5. Laat het los

De weg naar zelfliefde betekent ook dat je je zorgen moet leren loslaten. Het heeft geen zin om te blijven piekeren over het verleden of je zorgen te maken over de toekomst. Focus je eerder op jezelf en op frisse, nieuwe ideeën, zonder te blijven stilstaan over wat er zou kunnen gebeuren. Onthoud: waar je je op focust, dat groeit. En negatieve energie ben je liever kwijt dan rijk.

6. Wees lief voor jezelf

Lief zijn voor jezelf is dé basis van meer zelfliefde. Pep je anderen regelmatig op? Doe hetzelfde dan bij jezelf als je in een dipje zit. Toon begrip voor jezelf en relativeer.

7. Gebruik positieve affirmaties

Je bent perfect zoals je bent. En elke dag word je een betere versie van jezelf, omdat iedere nieuwe ervaring je completer maakt als mens. Als je toch bepaalde dingen wilt veranderen aan jezelf, verander dan de gedachte ‘ik ben niet goed genoeg’ in ‘ik ben nu goed genoeg zoals ik ben’. Een positieve affirmatie doet wonderen! Hang ‘m bijvoorbeeld op je badkamerspiegel als mooie reminder aan het begin van de dag.

Fouten maken is volkomen menselijk. Geef ze toe aan jezelf en leer eruit, zodat je jezelf kunt vergeven. niemand is perfect!

8. Vergeef jezelf

Heb je in het verleden fouten gemaakt? Je bent absoluut niet de enige. Fouten maken is volkomen menselijk, maar zorg ervoor dat ze ze niet mee blijft dragen. Geef ze toe aan jezelf en leer eruit, zodat je jezelf kunt vergeven. Onthoud dat niemand perfect is.

9. Las een pauze in

Zelfliefde is ook aandacht besteden aan je (mentale) gezondheid. Af en toe stilstaan bij jezelf doet goed: neem de broodnodige rust en denk even na over de bergen die je al hebt beklommen. Je lichaam en geest hebben herstelmomenten nodig, waarbij je verantwoordelijkheden die op je schouders rusten het hoofd kunt bieden, en je gedachten op een rijtje kunt zetten.

10. Leg jezelf geen druk op

Het is goed om een doel voor ogen te hebben, maar de druk die je jezelf daarbij oplegt, bepaal jij helemaal zélf. De uitkomst is soms anders dan je had verwacht, maar daarom zeker niet ‘minder’. Onverwachte wendingen kunnen het leven net heel mooi maken. Het is daarom soms beter om geen verwachtingen te hebben – je zult veel minder vaak teleurgesteld zijn.

11. Maak keuzes voor jezelf

Wie zegt dat je altijd in functie van anderen moet kiezen? En dat die keuzes een invloed op jouw leven moeten hebben? Juist, niemand. De juiste keuzes maken is niet altijd even makkelijk, maar door eens wat meer je grenzen aan te geven, maak je keuzes die (ook) goed zijn voor jou.

12. Vertrouw op jezelf

Eén van de grootste zekerheden in het leven ben jij zélf. Jij beslist wat je onderneemt, en die beslissingen kunnen dingen op eigen kracht veranderen. Vertrouw erop dat dit mogelijk is, en concentreer je op dat gevoel – want daarmee geef je vorm aan je leven.

13. Wees eerlijk naar jezelf toe

Oprecht van jezelf houden, betekent eerlijk kijken naar je gevoelens. Ben je blij? Erken de vreugde. Voel je je verdrietig? Erken dan het verdriet. Kijk oprecht naar je gevoelens en lieg niet tegen jezelf. Gevoelens zijn goed en mogen er allemaal zijn – ze vertalen immers je gedachten.

Zit je vast in negatieve gevoelens? Onderzoek dan je gedachten. Wat is de reden van je gevoelens? En is die reden gegrond? Wat kun je doen om ze te verhelpen? Misschien kun je er andere, positievere en liefdevollere gedachten voor in de plaats zetten.

Door dankbaar te zijn voor wat het verleden heeft gebracht, wordt het geen last maar een zegen.

14. Wees dankbaar

Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Wees dankbaar voor de persoon die je nu bent, bijvoorbeeld ‘Ik heb geen leuke jeugd gehad, maar ik ben nu dankbaar voor wat ik heb meegemaakt, want anders was ik niet de persoon geworden die ik nu ben’. Onthoud dat je niets aan het verleden kunt veranderen, maar dat je wél je gedachten kunt veranderen: door dankbaar te zijn voor wat het verleden heeft gebracht, wordt het geen last maar een zegen. Dankbaarheid = geluk!

15. Maak plezier in het leven

Zorg je er vooral voor dat anderen het naar hun zin hebben? Dat is fijn, maar vergeet jezelf niet. Maak van je eigen geluk een prioriteit en de rest volgt vanzelf – het leven is bedoeld om plezier te hebben en niet altijd zo serieus te nemen. Door je gedachtegang om te buigen, zul je automatisch ontspannen, meer genieten en zien wat voor een fantastisch iemand je bent!

Bron: Just Be You

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content