Zin in chocolade? Dit is wat je lichaam dan écht nodig heeft!

Door Celine Werner

Een onweerstaanbare drang naar chocolade? Of kun je dat zakje chips maar niet uit je hoofd halen? Wel eigenlijk heeft je lichaam op dat moment nood aan iets totaal anders. Lees maar! 

Zin in iets zoets

Snak je naar een zoete snack? Dan kun je dit verlangen stoppen door chroom te eten: een mineraal dat  zorgt voor de aanmaak van een goede cholesterolsoort in je lever, en daardoor helpt het onder andere hart- en vaatziekten te voorkomen. Chroom kun je terugvinden in broccoli, sperziebonen en druivensap bijvoorbeeld. Het mineraal houdt ook je insulineniveau op peil.

Je verlangt naar chocolade

Eigenlijk zou je dan best je Tony’s of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan. Waarom? Omdat hier magnesium in zit, en dat is waar je in dit geval écht nood aan hebt. Magnesium ondersteunt het immuunsysteem, houdt het zenuwstelsel in balans en is goed voor de botten. Lukt het jou niet om de reep links te laten liggen? Opteer dan voor een pure versie.

Je wilt graag iets kruidigs

Hier is je natriumniveau waarschijnlijk te laag, wat meestal ontstaat omdat je een vochttekort hebt door te sporten, ziekte of alcohol.

Natrium is een cruciaal mineraal dat de vochtbalans in je lichaam op peil houdt, wat de bloeddruk weer reguleert. Dat niveau kun je gelukkig weer snel opkrikken door bijvoorbeeld ansjovis of gezouten popcorn te eten.

Snelle koolhydraten is het enige waar je nu aan kunt denken

Het verlangen naar koolhydraatrijk eten komt door een tekort aan het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is essentieel voor de aanmaak van het hormoon serotonine: een hormoon dat ook een gelukssignaal afgeeft aan je hersenen. Bovendien speelt het ook een belangrijke rol in je slaapcyclus en vertering. Heb je een tekort? Dan voel je je misschien wat angstig en somber. Haal er dus maar snel een bord kalkoen, eieren, walnoten of bananen bij!

Een stukje vlees zou wel smaken

In dit geval heb je naar alle waarschijnlijkheid een tekort aan ijzer. IJzer speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem en helpt met het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Als je er te weinig van hebt, zul je je moe voelen.

Probeer daarom minstens een keer per week rood vlees te eten. Voeg daar linzen, spinaziezaad en pompoenzaad aan toe, dat zijn goede bronnen van mineralen en vitaminen zijn. Geen vleeseter? Dan moet je je ijzervoorraad aanvullen met supplementen.

Bron: libelle.nl – Beeld: gettyimages.be

Ook interessant:

 

Partner Content