Zo voorkom en verzacht je premenstruele klachten

Zo voorkom en verzacht je premenstruele klachten

Heb jij maandelijks weleens last van hoofdpijn, humeurwisselingen, pijnlijke borsten, …? Vervelende kwaaltjes die veroorzaakt worden door het premenstrueel syndroom. Gelukkig kun je het leed zelf wat verzachten. Wij maken je even wegwijs.

Wat is het premenstrueel syndroom?

Over het premenstrueel syndroom, of kortweg PMS, is al veel gezegd en geschreven. Het is dan ook een complex gegeven dat bovendien erg persoonsgebonden is. Vast staat dat het voor de meeste twintigers, dertigers (en ook nog vele veertigers) een uiterst vervelend fenomeen is. De oorzaak? Hormonen.

In de tweede helft van je cyclus kan het evenwicht tussen oestrogeen en progesteron zodanig verstoord geraken dat er klachten ontstaan. En die zijn heel uiteenlopend, van psychische tot fysische symptomen:

  • prikkelbaarheid
  • pijnlijke en gezwollen borsten
  • vochtopstapeling
  • lusteloosheid
  • hoofdpijn
  • gewichtstoename
  • buikpijn

Hoe voorkom of verzacht je PMS-klachten?

Dat je dit allemaal lijdzaam moet ondergaan, is een fabeltje. Door je lichaam goed te leren kennen en er naar te luisteren, kun je al heel wat ellende voorkomen en/of verzachten:

Hou je cyclus bij

Weet wanneer je cyclus begint. Zo kun je zelf rekening houden met de tijd van de maand en bijgevolg weten waarom je je zo voelt. Dat alleen al brengt rust. Het is ook een goed idee om je partner hierover in te lichten, zodat hij er ook rekening mee kan houden.

Pas je voeding aan

Gezonde voeding is natuurlijk een algemene aanrader, maar het verlicht ook je premenstruele klachten. Vermijd een overdaad aan cafeïne, alcohol en zout. Chocolade (met mate en liefst zo donker mogelijk) kan weer wel. Het bevat stoffen die je humeur een boost geven. Ook essentiële onverzadigde vetzuren (omega 3) zijn echte weldoeners. Dat zit in vette vis, zoals zalm, makreel of sardientjes. Verder doet ook vitamine B-rijke voeding (bvb. varkens -of rundsvlees) wonderen. Maar ook vis, bloemkool en broccoli zet je best eens wat vaker op het menu.

Neem voedingssupplementen

Vul je gezonde voeding eventueel aan met (liefst zo natuurlijk mogelijke) voedingssupplementen zoals ginkgo biloba, magnesium en teunisbloemolie. Die brengen je hormoonhuishouding weer in balans. Paardenbloemthee bevordert dan weer de vochtafdrijving.

Beweeg

Wanneer je je niet goed in je vel voelt, is het niet makkelijk om je sportkledij aan te trekken. Dat is normaal. Maar toch is sporten een slimme optie wanneer je je slecht of humeurig voelt. Sporten is een natuurlijke pijnstiller, zowel voor lichaam en geest. Is die fitness-workout je toch wat te veel van het goede? Kies dan voor een rustige manier van bewegen, zoals yoga bijvoorbeeld.

 

Meer interessante artikels lees je hier:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)