Libelle test uit: 15x zelfbruiners (deze producten werken écht!)

Libelle test uit: 15x zelfbruiners (deze producten werken écht!)
Getty Images

Ben je niet snel gezegend met een zomergloed en grijp je daarom graag naar een zelfbruiner? Je bent niet de enige! De Libelle-redactie testte alvast 15 zelfbruiners uit, voor élk budget. Benieuwd of ze werken?

1. Nannic Epibronze Gradual Tanning body lotion

zelfbruiners

Celine, online redactrice Libelle Mama: “Wil je niet té snel resultaat zien en verlang je naar een subtiele gloed? Dan is dit product zeker een aanrader. De textuur doet wat denken aan zonnecrème, en het trekt ook vrij snel in. Op het flesje staat ‘no smell’, maar dat klopt niet. Het product heeft wel degelijk een geurtje, dat gelukkig niet onaangenaam is.

Als je de lotion iedere dag gebruikt, zie je een geleidelijke opbouw van een bruine teint, het activeert het eigen bruiningsproces (zelfs zonder zon) en het verlengt ook het behoud van je bruine tint. Het resultaat is subtiel en zeker niet fake. Na een drietal dagen zag ik wél een paar bruine vlekken op mijn pols, maar voor de rest geen vlekje te bespeuren.

Ik heb de indruk dat de kleur een klein beetje verdwijnt na een bad of douche, iedere dag smeren is dus belangrijk als je die ‘sunkissed skin’ wilt behouden.”

Nannic Epibronze Gradual Tanning Body Lotion € 36,40.

2. Kruidvat Summer Bronze Body lotion

zelfbruiners goedkoop

Jolien, online redactrice: “Een zelfbruiner voor maar 3,49 euro? Ik stond er eerst een beetje sceptisch tegenover, maar ik ben aangenaam verrast! Het product smeert makkelijk uit, geeft na enkele uurtjes een mooie bruine teint en misschien wel het allerbelangrijkste: het laat geen vlekken na, maar ik heb het dan ook heel goed uitgesmeerd. Het enige nadeel is dat hij een typische geur van zelfbruiners nalaat, maar voor 3 euro (voor een grote fles!) had ik eigenlijk ook niets anders verwacht.

Ik gebruikte het product twee dagen na elkaar. De kleur is goed op te bouwen, en na elke douche zie je het geleidelijk (en egaal) vervagen. Ik ben fan!”

Kruidvat Summer Bronze Bodylotion € 3,49.

3. He-Shi Body Sculpting Gradual Tan

zelfbruiners geleidelijk

Inge, online redactrice Libelle Mama: “Ik ben een echt blondje. Lees: lichte lokken, lichte ogen én lichte huid. Daarom gebruik ik bijna het ganse jaar zelfbruiners. De geur van dit product vind ik vrij neutraal: niet de typische zelfbruiner-geur. Van de geltextuur ben ik niet zo’n fan. In het product zitten kleine bruine bolletjes die kleur afgeven.

De handschoen die je bij het product kunt kopen, helpt om het product egaal aan te brengen. De Gradual Tan geeft geen tint bij het aanbrengen, dus je kunt niet goed zien of alles goed verdeeld is. Het duurt ook wel eventjes voor de gel intrekt en het voelt op sommige plaatsen wat plakkerig aan.

Het uiteindelijke resultaat? Een natuurlijk ogend kleurtje, waar ik echt fan van ben! Ik heb me een week lang om de dag ingesmeerd en na die week heb ik een ‘ik ben een weekje naar Zuid-Frankrijk geweest-kleurtje’.”

He-Shi Body Sculpting Gradual Tan  21,68 € 10,84 & handschoen – € 5,57.

4. Kruidvat Solait Overnight Tan Mask

zelfbruiners kruidvat

Chloé, online stagiaire: “Volgens Kruidvat geeft dit product een natuurlijke bruine kleur in de vorm van een maskertje dat je ‘s avonds op je gezicht aanbrengt. Het gebruik ervan is alvast heel eenvoudig: doe een klein beetje product in je hand (evenveel als je van je dag- of nachtcrème zou gebruiken) en wrijf het over je gezicht, nek en decolleté. Belangrijk is wel om je haaraanzet, ogen en wenkbrauwen te vermijden en om je handen goed te wassen na gebruik.

Zelf testte ik het product, dat trouwens een aangename tropische geur heeft, drie nachten op rij uit. De ochtend na het aanbrengen is het verschil te zien, maar het blijft miniem. Zoals Kruidvat zelf zegt: het gaat het om een natuurlijke teint, dus verwacht niet ineens een uitgesproken bruin gezicht te hebben. Dit product is ideaal voor mensen die graag een natuurlijk kleurtje behouden, maar toch hun teint egaler en een tikkeltje zomerser willen maken.”

Kruidvat Solait Overnight Tan Mask € 4,49.

5. Bioderma Photoderm Zelfbruiner

zelfbruiners spray

Jolien, online redactrice: “In het algemeen vind ik een spray makkelijker werken dan een crème. Ik was dus erg benieuwd om de zelfbruinerspray van Bioderma uit te testen. Hij heeft me alleszins niet teleurgesteld: de spray voelt én ruikt fris en trekt, na het uitsmeren, supersnel in. Mijn huid voelt zeker niet plakkerig aan en ik kan me eigenlijk meteen aankleden. Een groot pluspunt!

Na enkele uurtjes zie ik een subtiele gebruinde gloed verschijnen en is mijn huid bovenal gehydrateerd. Geen vlekken, geen strepen, maar helaas wel een zweem van de typische zelfbruinergeur. Die is de dag erna gelukkig wel helemaal verdwenen, terwijl mijn kleurtje nog enkele dagen mooi blijft. Het is ook geen probleem om de zelfbruiner op te bouwen: wil je een tintje donkerder, dan kun je gerust nog een laag aanbrengen. Ideaal voor iemand met een velletje dat totaal niet bruint, zoals ik. ;-)”

Bioderma Photoderm Autobronzant – € 18,50 bij de apotheek.

6. Nivea Bronze Effect Body Lotion

zelfbruiners nivea

Celine, online redactrice Libelle Mama: “Ik testte de Bronze Effect Body Lotion van Nivea uit. Het product is alleszins makkelijk aan te brengen en trekt heel snel in: je blijft niet met een plakkerig gevoel achter. Een groot pluspunt! Ik vind de geur bovendien aangenaam, het doet me wat denken aan snoepjes of sinaasappel.

De zelfbruiner laat totaal geen vlekken achter, op voorwaarde dat je ‘m goed en gelijkmatig uitsmeert. Het resultaat is heel subtiel, perfect voor als je een natuurlijke, zomerse gloed wilt. Na een douchebeurt zie je er nog een klein beetje van, maar ik denk dat je best iedere keer smeert als je je gewassen hebt om het effect te kunnen behouden.”

Nivea Bronze Effect Progressief Bruinende Body Lotion € 8,29 bij Kruidvat.

7. Yon-Ka Self Tanning Milk

zelfbruiners uitgetest

Maaike, online redactrice Libelle Lekker: “Deze zelfbruiner voelt aan als een gewone bodylotion. Hierdoor smeert hij erg makkelijk uit en hoef je geen speciale handschoen te gebruiken. Het enige nadeel daarvan is dat de crème gewoon wit is en je dus niet kunt zien welke plekjes je al ingesmeerd hebt. De lotion maakt geen vlekken op mijn kleren, maar wat wel jammer is, is dat de typische zelfbruinergeur naar boven komt.

Het leuke aan dit product vind ik dat je huid meteen na het aanbrengen een mooie gloed heeft. In de uren nadien wordt je huid geleidelijk aan bruiner. Op de verpakking staat dat je de lotion eventueel twee of drie dagen na elkaar kunt gebruiken tot je huid de gewenste kleur heeft. Zelf heb ik de lotion twee dagen gesmeerd.

Mijn huid was duidelijk veel bruiner dan voordien, maar het resultaat zag er wel natuurlijk uit. De zelfbruiner bleef een dag of twee mooi: na drie dagen was hij niet meer zo egaal, maar ik zou het product wel opnieuw gebruiken.”

Yon-Ka Self Tanning Milk – € 16,50 in het schoonheidsinstituut.

8. Vichy Ideal Soleil Zelfbruiner

zelfbruiner benen

Saartje, online coördinator Libelle Lekker: “Ik ben een grote fan van zelfbruiners, want het is dé makkelijkste manier om je huid een mooi kleurtje te geven zonder de gezondheidsrisico’s die zonnen met zich meebrengt.

Deze zelfbruiner van Vichy smeert heel makkelijk uit en heeft de textuur van een normale body lotion. Achteraf zijn er ook geen vlekken zichtbaar op mijn benen, noch op mijn handen of armen (die ik nogal eens vergeet goed af te spoelen na gebruik). Het effect is opmerkelijk snel zichtbaar (twee uur na het smeren), ziet er supernatuurlijk uit en blijft langer zichtbaar dan andere zelfbruiners.

Ik smeer mijn benen om de vier dagen even opnieuw in om het effect te laten duren, zonder dat mijn benen al te bruin worden. Het enige nadeel van deze zelfbruiner is de geur, dat is toch echt wel de onmiskenbare typische geur van zelfbruiners. Dat weerhoudt mij er dan ook van om de zelfbruiner op mijn gezicht aan te brengen.”

Vichy Ideal Soleil Zelfbruiner – € 15,95 bij de apotheek.

9. Collistar Self Tan Magic Drops

zelfbruiner getest

Charlotte, online redactrice: “Ik ben tegenwoordig bleker dan ooit, terwijl ik van nature altijd een bruin kleurtje heb. Ik denk eraan mijn armen én – jawel – mijn gezicht in te smeren. Twee aparte tubes telkens met magic bronzing drops.

Ik start met mijn ene arm. De eerste fout die ik maak: ik ben te ongeduldig. Maar dat is ook deels de schuld van het flesje, want daar staat op: ULTRA RAPID effect. En onder die slogan versta ik ‘onmiddellijk, stante pede, meteen’. Wat doe ik dus na de eerste insmeerbeurt? Letterlijk 1 minuut wachten, teleurgesteld kijken naar het onbestaande resultaat en mij een tweede keer insmeren.

Na de tweede keer ben ik – gelukkig – zo slim om over te gaan naar de orde van de dag en ja hoor, na een dik halfuur verschijnt er een bronzige gloed over mijn hand en arm. Misschien ietsje te gulzig geweest met die magische druppels – een keertje smeren was al voldoende geweest – maar ik ben toch verbazingwekkend tevreden over het resultaat. Dit ziet er wel heel natuurlijk uit! De druppels pasten zich perfect aan aan mijn teint. Zo zie ik er ook uit na een weekje Tenerife!

Ik besluit dus de rest van mijn armen én gezicht te doen wat toch ook weer risicovol is. Het resultaat mag er opnieuw zijn aan de vele complimentjes te horen. ‘Wauw, je ziet er goed uit.’ ‘Je ziet er fris uit.’ Dus ben ik tevreden over Collistar Magic Drops? Het zal wel zijn!”

Collistar€ 29,90 voor de Self Tan Magic Drops (gezicht) en € 39,50 voor het Self Tanning Concentrate (lichaam).

10. Louis Widmer Bruinen Zonder Zon

zelfbruiner louis widmer

Kirsty, videoproducer Libelle Lekker: “Ik heb mij enkele jaren geleden eens stevig mispakt aan een oude zelfbruiner die ik achteraan in mijn badkamerkast terugvond, met oranje gevlekte benen (en handen: want toen wist ik nog niet dat je je handen erna goed moest wassen!) tot gevolg.

Deze keer testte ik (met een klein hartje) de zelfbruiner van Louis Widmer uit. De crème is wit van kleur en heeft een lichte textuur waardoor hij makkelijk uitsmeert. Ik deed de test op mijn onderbenen en smeerde per been een dotje in de grootte van een framboos. De geur viel in het begin goed mee en mijn benen voelden heerlijk gehydrateerd aan. Na een tijdje begon de geur wel sterker door te komen. Maar hé, dat neem ik er graag bij als ik in ruil mooi gebruinde benen krijg!

Ik was best panisch om in mijn lichtgrijze zetel te gaan zitten, maar gelukkig maakte de crème geen vlekken. Mijn benen kregen na een uurtje al wat kleur. Subtiel, maar heel natuurlijk en egaal. Omdat ik toch een tintje donkerder wou, heb ik nog eens dezelfde hoeveelheid bijgesmeerd. Daarna was ik heel tevreden met het resultaat. Je kan de zelfbruiner dus gemakkelijk opbouwen tot de tint die je graag wil. Nooit meer oranje gevlekte benen, dus!”

Louis Widmer Bruinen zonder Zon – € 17,30 bij de apotheek.

11. Oenobiol Zelfbruiner Fluid

zelfbruiner zonder geur

Jolien, online redactrice: “Bij de zelfbruiners die ik gebruik, lijkt de typische, chemische geur na een tijdje naar boven te komen. En hoe mooi het resultaat dan ook mag zijn, toch houdt het me ergens tegen om ‘m opnieuw te gebruiken. Zou deze van Oenobiol mijn verwachtingen, een naturelle bruine teint zonder zelfbruinergeurtje, inlossen?

Het aanbrengen ging alleszins vlot: de crème heeft de textuur van een serum, waardoor hij snel in de huid trekt. Een halve minuut na het insmeren kon ik mij al aankleden. Geen plakkerig gevoel dus, terwijl mijn velletje wél mooi gehydrateerd aanvoelt.

Het bruiningseffect is niet instant, maar na enkele uren zag ik toch al een zonnige gloed verschijnen. En de geur? Die bleef volledig achterwege! Deze zelfbruiner doet dus helemaal wat het moet doen: hij is handig in gebruik, trekt supersnel in, geeft een natuurlijke bruine teint, hydrateert de huid en laat geen geurtje (of strepen!) na. Ideaal, wat mij betreft: deze krijgt absoluut een plekje in m’n badkamerkastje!

Oenobiol Zelfbruiner Fluid – € 17,90 bij de apotheek.

12. Nuxe Zelfbruinende melk

zelfbruiner zonder strepen

Sanne, beautyredactrice: “Nuxe zijdezachte zelfbruinende melk heeft de textuur van een bodylotion en zorgt geleidelijk aan voor een bruin tintje. De eerste indruk was goed: de crème ruikt aangenaam en is erg luchtig. Ik gebruikte een zelfbruinerhandschoen, om er zeker van te zijn dat het product gelijkmatig werd verdeeld.

Na het aanbrengen vertrok ik meteen naar een familiefeest, dus er was niet zoveel tijd om de crème te laten intrekken vooraleer ik me aankleedde. Toch merkte ik achteraf geen vlekken of oneffenheden op: oef! Wel vond ik dat mijn huid vrij lang plakkerig bleef aanvoelen.

Na één keer smeren vond ik m’n huid nog niet bruin genoeg. Het is dan ook de bedoeling om dag na dag te smeren, tot je de gewenste tint hebt bereikt. Op dag twee zat de kleur wél goed voor mij. De typische zelfbruinergeur was subtiel aanwezig, maar lang niet zo indringend als andere zelfbruiners die ik al heb gebruikt. Een groot pluspunt!

Qua textuur, geur en naturelle bruintint vind ik dit product zeker een topper. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een product dat na één keer smeren genoeg bruining geeft. Maar voor mensen die liever voorzichtig opbouwen en geen kans op vlekken of strepen willen, is dit zeker en vast een aanrader!”

Nuxe Zelfbruinende Melk – € 21,90 bij de apotheek.

13. He-Shi Face & Body Tanning Gel

zelfbruiner resultaat

Rani, online redactrice: “Ik ben roodharig van nature, met het bijhorende bleke velletje uiteraard. De minste blootstelling aan de zon, en ik zie eruit als een garnaal (écht waar). Echt bruin zie ik nooit, en toch stond ik sceptisch tegenover zelfbruiners. Ik wil natuurlijk niet oranje uitslaan, maar wat ben ik aangenaam verrast door dit product! Dankzij de handschoen die je bij het product kunt kopen, kun je de crème mooi egaal aanbrengen. Geen vergeten plekjes of ‘ophopingen’ van de crème op mijn huid.

Het product ziet er donkerbruin uit en is vrij lopend, opletten dus bij het openen! Maar eenmaal op de handschoen aangebracht, is het supereenvoudig om het uit te smeren. Na een halfuurtje merk ik al een verschil: mijn rood/witte velletje werd rood/bruin, – want zelfs met de zelfbruiner blijf ik een rode ondertoon hebben. Verder heeft het product een aangename geur, geen doordringende chemische geur die al snel gelinkt wordt met een zelfbruiner. Ideaal voor een zomerse gloed op mijn huid,  zonder blootstelling aan de zon. Ik blijf hem gebruiken!”

He-Shi Face & Body Tanning Gel€ 27 bij Di.

14. Lancaster Self Tanning Oil

zelfbruiner olie

Kirsty, videoproducer Libelle Lekker: “Ik heb de Lancaster self tanning oil getest op mijn benen. De olie zorgde ervoor dat mijn huid meteen zacht aanvoelde, ideaal als je – zoals ik – een drogere huid hebt. Ik vond het wel moeilijk om in te schatten hoeveel ik precies moest aanbrengen, maar ik heb voor alle zekerheid een stevige laag aangebracht.

Omdat het een olie is in plaats van een crème, had ik een beetje schrik dat hij niet egaal zou uitsmeren maar dat ging eigenlijk best vlotjes. Mijn benen krijgen na een tijdje een subtiel bruiner tintje. Dit is ook de eerste zelfbruiner die ik gebruik die écht lekker ruikt, er was niets te merken van die typische chemische geur wat zeker een groot pluspunt is.

Als je op zoek bent naar een product dat goed hydrateert en een naturel bruiner effect geeft, of je teint onderhoudt na een zonvakantie, dan is dit de zelfbruiner voor jou!”

Lancaster Self Tanning Oil€ 31,90 bij ICI Paris XL.

15. Sunkissed Gradual Tan

zelfbruiner bleke huid

Inge, online redactrice Libelle Mama: “Met mijn bleke huid heb ik al heel vaak gefrustreerd in de badkamer gestaan na een poging ‘egaal bruin worden met zelfbruiners’. Nu heb ik mijn zoektocht naar het ideale product eindelijk gevonden!

De Gradual Tan van Sunkissed bouwt geleidelijk een zomerse gloed op en ik zie er echt ‘Sunkissed’ uit. Zalig! De romige lotion smeert makkelijk uit en trekt snel in. Het resultaat wordt twee tot vier uur na het smeren zichtbaar. Ik smeer hem ’s avonds voor het slapen in en sta ’s ochtends op met een kleurtje. De kleur vervaagt ook heel natuurlijk. 1 à 2 keer/week gebruiken is ideaal voor mij. En dan nu nog het beste nieuws: hij ruikt lekker! Geen typische geur van zelfbruiners.

Een mooie natuurlijke kleur, geen strepen of vlekken, makkelijk aan te brengen, een lekker geurtje én budgetvriendelijk. Ik ben fan!”

Sunkissed Gradual Tan Light/Medium€ 7,99 bij Di.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)