Zelfbruiner: tips voor een streepvrij resultaat

Zelfbruiner: tips voor een streepvrij resultaat
Getty Images

Zeg je die witte melkflessen liever vaarwel en verkies je een bruin tintje? Ga dan liever niet uren zonnebaden of onder de zonnebank liggen. Er bestaat een veel veiliger én makkelijker alternatief om je huid van een zomerse gloed te voorzien: zelfbruiner.

Hoe werkt zelfbruiner?

De werkzame stof in zelfbruiners is DHA (dihydroxyaceton). Dat is een kunstmatige suiker die reageert met de eiwitten in de bovenste laag (de hoornlaag) van de huid, die uit dode huidcellen bestaat. Het resultaat van deze reactie is een verkleuring van je huid. Hoe meer DHA in het product, hoe donkerder de gebruinde tint.

Is zelfbruiner schadelijk?

Doorheen jarenlang onderzoek zijn er tot nu toe geen wetenschappelijk bewezen gevaren gevonden. Een zelfbruiner is dus compleet veilig en een veel betere keuze dan je huid blootstellen aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Wat wel kan, is dat je allergisch reageert op één van de bestanddelen in een bepaalde zelfbruiner, maar dat is het geval bij heel wat cosmeticaproducten. Wil je zeker zijn of je er goed op reageert, dan kun je vooraf even testen op een klein stukje van je huid.

Let op: een zelfbruiner beschermt je huid niet tegen de zon. Een zonnecrème met hoge beschermingsfactor is dus op z’n plaats. Je leest alles over zonnebescherming in dit artikel!

Welke zelfbruiner kun je kiezen?

Tintjes en texturen

Zelfbruiners bestaan in alle vormen, methodes en formaten. Het meest voorkomende is een crème of lotion, maar ook olies, sprays, gels en mousses zijn populair. Er bestaan zelfs doekjes die gedrenkt zijn in zelfbruiner. Welke soort je verkiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ze hebben elk hun eigen werking, maar wel hetzelfde doel: je huid van een zomerse gloed voorzien.

De tint waarvoor je gaat, staat bovendien steeds aangegeven op de verpakking. Er bestaan producten die een heel naturel kleurtje geven, tot zelfbruiners met een diepgebruind resultaat. De reactie van een zelfbruiner is meestal al na 1 uur zichtbaar, maar dat kan oplopen tot 8-24 uur na het aanbrengen. Ook dit staat vermeld op de verpakking.

Voor één of meerdere dagen?

Het resultaat van een zelfbruiner is niet altijd permanent. Je hebt instant, geleidelijke en afwasbare formules:

 • Een instant product geeft kleur voor één dag. De tint ontwikkelt zich in een aantal uur, maar vervaagt ook heel snel.
 • Een geleidelijke of gradual zelfbruiner kleurt je huid langzaam over een periode van een aantal dagen. Je brengt het product in dunne laagjes aan en bouwt zo de kleur op.
 • Een afwasbare zelfbruiner kun je verwijderen met water en zeep.

Een mooi (ge)zicht

Hou er rekening mee dat niet elk product geschikt is voor het gelaat. De huid is daar namelijk extra dun en fragiel. Daarom bestaan er speciale zelfbruiners voor het gezicht, zoals druppeltjes die je door je dagcrème kunt mengen voor een natuurlijke teint. Beautyredactrice Jolien testte ze hier alvast uit!

Hoe gebruik je een zelfbruiner?

Vóór het aanbrengen

 • Zorg ervoor dat je huid goed gereinigd is en scrub zachtjes vooraleer je zelfbruiner aanbrengt. Zo egaliseer je de huid zodat je het product gelijkmatig kunt aanbrengen, én bovendien zorg je ervoor dat de zelfbruiner zich niet kan vastzetten op dode huidcellen.
 • Vergeet je huid ook niet te hydrateren en besteed extra aandacht aan droge plekjes zoals je ellebogen en knieën. Met een goed gehydrateerde huid heb je minder kans op vlekken of strepen én blijft het resultaat langer zichtbaar. Laat je bodylotion intrekken vooraleer je met zelfbruiner aan de slag gaat.
 • Let op met scheren: een pasgeschoren huid kan strepen vertonen die vaak nadrukkelijker zichtbaar zijn met een laagje zelfbruiner. Onthaar daarom liever de dag voor je gaat zelfbruinen.

Tijdens het aanbrengen

 • Lees de instructies op de verpakking goed door. Niet elke zelfbruiner volgt dezelfde methode.
 • Begin steeds onderaan je lichaam bij je benen en werk ‘in zones’ naar boven. Zo kun je rustig de tijd nemen om alles goed uit te smeren.
 • Breng telkens een beetje product aan, verdeel gelijkmatig en smeer in cirkelvormige bewegingen. Zet niet té veel druk op je huid, anders veeg je het product weer weg.
 • Bouw de kleur geleidelijk op: het is beter om in dunne laagjes te werken dan in één keer een flinke portie te smeren.
 • Smeer extra goed uit rond je knieën en enkels: daar kan het product makkelijk ophopen, met donkere vlekken als resultaat.
 • Vraag iemand om hulp bij het insmeren van de plaatsen waar je niet aankunt, zoals je rug en schouderbladen.
 • Breng je zelfbruiner aan op je gezicht? Begin dan in het midden van je gelaat (aan je neus) en smeer het product uit naar de buitenkant toe. Vergeet je oogcontouren, hals en oren niet.
 • Er bestaan speciale handschoenen om zelfbruiner gelijkmatig aan te brengen, maar je kunt het ook met je handen doen. Was ze daarna wel grondig met water en zeep, wil je bruingetinte handpalmen vermijden.

Na het aanbrengen

 • Laat het product eventjes intrekken vooraleer je in je kleren stapt. Gemiddeld wacht je best zo’n kwartiertje. Om vlekken te vermijden, draag je best kleren die niet té strak zitten.
 • Hydrateer je huid dagelijks met een vochtinbrengende bodycrème om langer te kunnen genieten van het resultaat. Een gehydrateerde huid ziet er bovendien zongebruinder en gezonder uit dan een droge huid.
 • Ga de eerste 8 uur na het aanbrengen niet in bad of de douche.
 • Wil je een blijvend resultaat? Breng dan elke 3 à 4 dagen een nieuw laagje zelfbruiner aan.

Hoe verwijder je zelfbruiner?

Omdat je bovenste huidlaag afschilfert, en door te douchen, baden, zwemmen en zweten, vervagen zelfbruiners geleidelijk uit zichzelf. Afhankelijk van het product is de kleur in enkele dagen verdwenen. Wil je toch sneller terug naar je eigen huidskleur, omdat je het resultaat niet mooi vindt of er misschien vlekken of strepen zijn ontstaan? Dan kun je de afschilfering stimuleren door mild te scrubben. Ga zachtjes te werk, zodat je je huid niet beschadigt.

Hoe lang kun je zelfbruiner bewaren?

Hoe lang zelfbruiner houdbaar is zonder z’n werking te verliezen, hangt af van de samenstelling van het product. Om te weten hoe lang je jouw flesje kunt bewaren, kijk je naar een icoontje van een open potje met een cijfer in vermeld. Dat cijfer geeft aan hoeveel maanden (M) het product goed blijft. ’12 M’ wijst bijvoorbeeld op 12 maanden. Hierna zal het zijn werking verliezen, waardoor je meer kans krijgt op een ongelijkmatig resultaat.

Bewaar je zelfbruiner op een donkere plek en hou het flesje dicht, zodat er geen bacteriën in kunnen komen. Zo kun je er tot de uiterste houdbaarheidsdatum van genieten.

Uitgetest: zelfbruiners voor een streepvrij resultaat

Helemaal overtuigd om je huid van een zomergloed te voorzien, maar weet je niet goed voor welk product te gaan? De Libelle-redactie testte alvast 15 zelfbruiners uit, voor élk budget. In dit artikel lees je welke zelfbruiners goed werken!

Deze beauty-artikels al gelezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)