Snelcursus brushen: in 4 stappen naar de perfecte coupe

Door Jolien Thieleman

We zien er allemaal op ons best uit als we van kapper komen, maar hoe begin je daar nu thuis aan? De juiste producten, haardroger en borstel zijn elementair voor de perfect gebrushte coupe.

Als je haar maar goed zit! Maar kun je je kapsel ook thuis zo mooi in de plooi leggen, alsof je nét uit het kapsalon wandelt met volumineuze, perfect geföhnde haren? Ja hoor, met een goede (en eenvoudige) brushing zoals deze!

Brushen in 4 stappen

Libelle’s beautyredactrice Sanne is ook visagiste en haarstyliste. Vandaag deelt ze haar allerbeste tips om zelf je haar te brushen in vier eenvoudige stappen. Volg je mee?

1. Voorbereiden

Vooraleer je aan het föhnen begint, zorg je er best voor dat je haar handdoekdroog is.

 • Heb je het net gewassen, knijp het vocht er dan zachtjes uit met een zachte handdoek en wikkel ‘m eventueel nog even om je hoofd. Wrijven doe je beter niet: nat haar is elastischer en raakt sneller beschadigd. Bovendien worden je lokken er pluiziger van.
 • Is je haar volledig droog, maar wil je ‘t toch graag brushen? Wassen hoeft niet meteen: maak je haren simpelweg een beetje nat met een sprayflacon.

Als je haar handdoekdroog is, kam het dan volledig door. Dat doe je best met een kam of borstel zonder noppen, aangezien dit een pak milder is voor je haar en hoofdhuid. Start bij de puntjes en kam stilaan naar boven. Zo vermijd je dat je te hard aan je haren moet trekken.

Belangrijk: leg je lokken al in het model waarin je ze wilt brushen. Maak dus al een zij- of middenscheiding en leg eventueel je pony naar voren.

2. Product aanbrengen

Als je haar volledig in model gekamd is, kun je een aantal producten aanbrengen.

 • Gebruik een hittebeschermer om je lokken tegen de warmte van de haardroger te weren en schade te voorkomen. Breng dit vooral aan op de lengtes van je haren.
 • Verdeel hierna een mousse (voor fijn haar), crème (voor dik of golvend haar) of spray (voor normaal haar) in je haar. Dit zorgt voor versteviging en volume tijdens het brushen.

3. Voordrogen

Door je haar al voor zo’n 80 procent droog te blazen met de haardroger, bespaar je heel wat tijd tijdens de afwerking.

 • Kort haar kun je lichtjes met je vingers omhoog trekken om al wat volume bij de wortel te creëren.
 • Lang haar droog je best ondersteboven voor een extra volumeboost.

Als je haar nog een beetje klam aanvoelt, kun je aan het echte werk beginnen: de brushing.

4. Afwerken

Maak verdelingen in je haar om makkelijker te kunnen werken: eentje met je vingers ter hoogte van je slapen, de bovenkant van je oren en eventueel nog eentje halverwege je oren. Zet elke verdeling vast met een speld. Werk van onderen naar boven: start met de onderste haarpartij en maak gaandeweg elke verdeling los.

Voor een klassieke brushing:

 1. Gebruik een ronde föhnborstel. Deze borstel bevat in het midden hittegeleidend materiaal dat opwarmt door de warmte van je haardroger.
 2. Start altijd aan de wortel en trek elke lok een beetje omhoog tijdens het brushen voor meer volume. Wil je liever een sluiker resultaat, dan kun je ‘m naar beneden trekken.
 3. Hou de haardroger telkens even onder je haren. Zo lift je je haar tot aan de wortel.
 4. Strijk de borstel langzaam door je lokken terwijl je volgt met de haardroger. Zorg voor spanning op je haar en richt de luchtstroom naar beneden.
 5. Blijf aan de puntjes even draaien met je borstel terwijl je droogt. Zo vallen ze mooi naar binnen.
 6. Is de lok helemaal droog, laat ‘m dan even op je borstel afkoelen voor je loslaat, of blaas er wat koude lucht over. Zo fixeer je het volume en blijft je brushing langer mooi.

Voor een nonchalante brushing:

 1. Gebruik je handen en ‘kam’ met je vingers door je haar tijdens het drogen.
 2. Zorg voor spanning op elke lok en richt de luchtstroom van je haardroger naar beneden. Zo sluit je de haarschubben en krijg je een glad en glanzend resultaat.

Extra tips

 • Investeer in een haardroger van goede kwaliteit. Die beschermt je haren én heeft dikwijls meer kracht, waardoor je haar sneller droog is. Kies voor een exemplaar op keramische warmte of ionische technologie, om te vermijden dat je haar gaat pluizen of statisch wordt.
 • Richt je haardroger nooit te lang op dezelfde plek om je lokken niet te verschroeien. Hou daarom ook altijd een aantal centimeter afstand.
 • Nog last van een aantal opspringende haartjes? Verstuif er een klein beetje haarlak over en borstel ze plat.
 • Werk je kapsel eventueel af met wat haarolie om je lokken extra te voeden en te doen glanzen. Verdeel een druppeltje tussen je handen en strijk ermee over de lengtes van je haren.
 • Ligt je kapsel de dag nadien plat op je hoofd? Zorg voor meer volume met wat volumepoeder of droogshampoo.

Met dank aan Jackie Bohème voor de videolocatie (jackieboheme.be).

Meer beautytips van Sanne:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!