Zo haal je het meeste effect uit je mascara

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een likje mascara zet je wimpers mooi in de verf en geeft je een frisse, open blik. Beautyredactrice Sanne deelt haar gouden tips om het meeste effect uit je mascara te halen.

De juiste mascara

Welke mascara je kiest, hangt af van de lengte van je wimpers en het effect dat je wilt bereiken.

 • Een borsteltje met korte haren geeft je de kans om dicht tegen de wimpers aan te zetten. Hij geeft vooral veel lengte en is ook handig voor je onderste wimperrand. Dit soort mascara geeft een heel naturel resultaat.
 • Een borsteltje met lange haren die dicht op elkaar staan, neemt veel product op en zorgt ervoor dat je wimpers vooral dikte en volume krijgen.

Maximaal effect met een wimperkruller

Vooraleer je mascara aanbrengt, kun je ze nog even krullen met een wimperkruller. Die doet wonderen voor je blik: je wipt er je wimpers mee omhoog, waardoor je ogen groter lijken en je mascara nog meer effect zal hebben.

 1. Hou de wimperkruller wijd open met je duim en wijsvinger.
 2. Neem de wimpers van bovenuit met een scheppende beweging vast.
 3. Knijp de kruller voorzichtig dicht. Als je iets voelt, dan zit je te dicht bij je ooglid en plaats je ‘m best iets verder.
 4. Knijp ‘m voor zo’n 10 seconden goed dicht.
 5. Heb je lange, rechte wimpers? Krul de puntjes dan nog even apart. Let op dat je de wimperkruller niet ingedrukt houdt terwijl je ‘m verplaatst, want zo zou je je wimpers kunnen beschadigen.

Tip: maak je wimperkruller na elk gebruik goed schoon. Druppel hiervoor wat micellair water op een watje en wrijf ermee over het plaatje.

Mascara aanbrengen

‘Pomp’ het borsteltje nooit om meer product op de haartjes te krijgen, want dat brengt lucht (met de nodige bacteriën) in de tube. Hierdoor zal je mascara sneller uitdrogen en onbruikbaar worden. Wil je meer product op het borsteltje, draai ‘m dan even rond in de tube vooraleer je ‘m er in één vloeiende beweging uithaalt.

 • Breng je mascara al zigzaggend aan of schud lichtjes met je hoofd. Zo verdeel je het product mooi in je wimpers, terwijl je voor lekker veel volume zorgt.
 • Maak een rollende beweging van de wortel naar de punt om de wimperaanzet mee te kleuren en meer lengte te creëren.
 • Wil je extra volume? Breng gerust een tweede laagje mascara aan: doe dit wanneer hij al een beetje, maar nog niet helemaal opgedroogd is. Zo vermijd je klonters.
 • Heb je dunne, lichte of weinig wimpers, breng dan nog een laagje aan op je onderste wimperrand. Veeg de punt van je borsteltje af aan de tube, hou ‘m verticaal en zet er je wimpers mee aan.
 • Gebruik eventueel een wimperkammetje om je wimpers achteraf beter te spreiden.

Tip: heb je een vlek gemaakt op je ooglid? Wacht dan even tot hij droog is vooraleer je ‘m met een wattenstaafje wegveegt. Dat doe je best in een rollende beweging, om meer vlekken en strepen te vermijden.

Mascara verwijderen

Een gouden regel: ga nooit slapen met mascara. Je wimpers kunnen zo moeilijk ademen en de verharde structuur kan ervoor zorgen dat je wimpers broos worden of zelfs afbreken. Bovendien kunnen make-uprestjes schadelijk zijn voor je ogen als ze dag na dag blijven zitten.

Dagelijks je ogen reinigen is dus de boodschap. Kies voor een oogmake-upreiniger op oliebasis, want die weekt je mascara makkelijk los. Breng een beetje aan op een watje, laat zo’n 15 seconden op je ogen rusten en wrijf zachtjes naar beneden. Maak vervolgens de rest van je oogleden zachtjes schoon.

De houdbaarheidsdatum van mascara

Wist je dat mascara zo’n zes maanden goed blijft na opening? Dat zie je aan het symbool van een open potje met een cijfer op de tube. Het cijfer wijst aan hoeveel maanden (M) je het product na opening nog kunt gebruiken. Dat is belangrijk bij elk beautyproduct, maar bij mascara volg je die richtlijn toch beter nauw op. Een vervallen exemplaar kan namelijk voor vervelende problemen zorgen, zoals prikkende ogen, ontstekingen of broze wimpers. Bovendien zal hij beginnen klonteren en uitdrogen, waardoor je ‘m niet meer egaal kunt aanbrengen.

PS Haalde je een nieuwe mascara in huis, maar heb je ‘m nog niet meteen nodig? Laat de tube dan netjes gesloten tot je ‘m begint te gebruiken. Zodra de mascara in aanraking komt met zuurstof, kunnen bacteriën zich ontwikkelen en begint de houdbaarheidsdatum te lopen.

Shoppen: 5x oogverblindende mascara’s

1 Intense Métamorphose

De nieuwste mascara van Yves Rocher heeft heel wat in z’n mars. Hij creëert extreem volle, krullende en intens zwarte wimpers. De formule werd met zorg ontwikkeld en verrijkt met voedende ingrediënten. Hierdoor is de mascara ook geschikt als je gevoelige ogen hebt of contactlenzen draagt (Yves Rocher, € 25,90 € 12,95).

2 Bambi Eye False Lash

mascara

In een ogenblik een open blik waar zelfs Bambi jaloers op zou zijn? Het kan met deze mascara. Hij geeft je wimpers een elegante krul, voelt zijdezacht aan en is verrijkt met microvezels voor extra lengte en volume (L’Oréal, € 16,99 bij Kruidvat).

3 Mascara Volume

mascara

Deze romige mascara met z’n innoverend borsteltje geeft je wimpers meer krul, model en volume. De formule klontert niet en heeft een verzorgende werking, om je wimpers te versterken en te beschermen (Annayake, € 28,50 bij Planet Parfum).

4 Volume Glamour Coup de Foudre

mascara

Deze mascara ziét er niet alleen mooi uit, maar doet ook wonderen voor je wimpers. Verwacht je aan een ‘coup de foudre’ met gedefinieerde wimpers die duidelijk langer en volumineuzer zijn, terwijl ze er toch nog natuurlijk uitzien. Mooi meegenomen: de formule is verrijkt met arganolie voor extra verzorging (Bourjois, € 14,99 bij Di).

5 Lift Up Volume & Lift Mascara

mascara

Dankzij de nieuwe Lash Lifting-technologie geeft deze mascara je wimpers een echte lift en een indrukwekkende krul. Hij vlekt niet, kleurt intens zwart en verzorgt je wimpers van de wortel tot de punt (Catrice, € 4,99 bij Boozyshop).

Met dank aan Jackie Bohème voor de videolocatie (jackieboheme.be).

Meer beautyvideo’s met Sanne:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)