Zomerweer! 6x zo pak je uit met een perfecte BBQ

Zomerweer! 6x zo pak je uit met een perfecte BBQ
Group of friend having lunch in the backyard. making barbecue outdoor with different kind of meat and vegetables; Shutterstock ID 334969973; Projectnummer: Libelle online; Uitgave: Artikel: een perfecte BBQ? Zo fiks je dat; Traffic: Rani; Anders: Thuis

Mmm, er gaat niets boven de geur van een brandende barbecue die zich door de zomerlucht verspreidt… Lekker lang tafelen met je geliefden, terwijl die typische houtskoollucht je neus verwent: dat is op-en-top zomers! En met deze tips verloopt jouw BBQ vlekkeloos!

6 hapklare tips voor een geslaagde BBQ

 

 

Bedank voor verlepte slaatjes

Buiten eten op warme dagen, niets is fijner. Maar plaats je slaatjes, sauzen en vlees niet in de volle zon. Zoek een plekje in de schaduw, en voorzie kleine porties die je regelmatig kunt aanvullen. Hou koude gerechten zo lang mogelijk koel, en warme gerechten zo lang mogelijk warm. Dus: haal het eten pas uit de koelkast als de barbecue begint

Geen goede buren

Om kruisbesmetting te voorkomen, leg je best geen rauw vlees naast gebakken vlees op je rooster. Gebruik om dezelfde reden ook twee aparte schotels voor rauw en gebakken vlees.

Goed gegrild

Verhit het vlees altijd tot in de kern. Als de kern een temperatuur heeft bereikt van zo’n 70 graden, dan is je vlees goed gaar en zijn de meeste schadelijke bacteriën ook vernietigd.

Een steak bijvoorbeeld is steriel aan de binnenkant, en kan om die reden saignant geserveerd worden. Maar vis en gevogelte verhit je altijd tot in de kern. Hetzelfde geldt voor bereidingen met gehakt, zoals worsten en hamburgers.

 

Fris gewassen

Ook rauwe groenten en fruit kunnen een voedingsbron zijn voor bacteriën. Zorgvuldig wassen, schillen en desnoods verhitten is de boodschap.

Neem het nauw met rauw

Gebruik aparte snijplankjes voor groenten, vis en vlees. Dat geldt trouwens voor alle keukengerei waarmee het voedsel in aanraking komt. Vergeet ook niet om je handen te wassen als je groenten gaat snijden na het aanraken van vlees, en omgekeerd.

Opgelet met restjes

Heb je restjes en wil je die bewaren? Zorg er dan voor dat het voedsel zo snel mogelijk afkoelt. Hoe trager het afkoelingsproces, hoe groter de kans op bacteriën toeneemt. Restjes die langer dan een uur op tafel stonden, gooi je daarom het beste weg.

Geniet ervan!


Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)