Aardpeer
© Getty Images

Aardpeer: 10x verrassend koken met een vergeten groente

Aardpeer, ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genoemd, is een vergeten knol die de laatste jaren steeds vaker weer op ons bord belandt. En da’s helemaal terecht! Je kunt met de wintergroente alle kanten uit: gewoon gekookt, kort gebakken met verse kruiden, gefrituurd met een dipsausje of rauw in een slaatje.

De licht zoete, nootachtige smaak heeft wat weg van de artisjok, en dat maakt van deze knol dus een perfecte vervanger voor de artisjok. Zin in op-en-top winterse gerechten met deze fantastische wintergroente? Wij selecteerden onze 10 favoriete recepten!

Recepten met aardpeer

In de keuken

De aardpeer hoef je niet te schillen. Het is voldoende om de ‘knobbeltjes’ te verwijderen en de schil grondig schoon te maken.

Met de aardpeer kun je alle kanten op: stomen, koken, rauw,… Maar vooral gegrild krijgen ze meer smaak. Snijd ze gewoon doormidden, kruid met peper, zout, tijm, en rooster tot ze mooi goudbruin zijn.

Lekker samen met: tijm, salie, gerookt spek, boter, wild en kaas.

In de moestuin

Aardpeer wordt vooral in het voorjaar geoogst. Vanaf oktober kun je er al van genieten, maar in de eerste maanden van het jaar zijn de knolletjes prima van smaak. De aardpeer kun je makkelijk zelf kweken. Het enige wat je moet doen, is de knol in de grond steken en na een tijdje staat er een aardpeerplant in je tuin te blinken. Houd er wel rekening mee dat – afhankelijk van de soort – de plant 1,5 meter tot 3,5 meter hoog wordt.

Wist je dat deze knol…?

  • inuline bevat? Dat is een plantenvezel die de mens niet kan verteren. Het eten van de winterknol kan daarom leiden tot winderigheid.
  • …de perfecte groente is om af te vallen? De inuline verbindt zich namelijk met water, waardoor je al vrij snel een ‘vol’ gevoel krijgt en dus minder eet.
  • …dankzij de inuline je bloedsuikerspiegel stabiel houdt?
  • …boordevol voedingsstoffen zit? Door de aanwezigheid van biotine, natrium, ijzer, silicium en calcium hebben aardperen een gunstig effect op onder andere jicht, reuma, constipatie en de bloedsuikerspiegel.

Bron: optimalegezondheid.com, Libelle 03/2018

Meer lekkere gerechten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."