© Getty Images

Aubergine: 20 heerlijke gerechten om van te genieten

Bakken, roosteren, stoven, vullen, frituren… Wij vertellen hoe je een aubergine de aandacht geeft die ze verdient! Voor de lekkerste recepten ben je hier goed.

Met haar zacht witte vruchtvlees dat een beetje sponsachtig is, is de aubergine met weinig andere groenten te vergelijken, behalve misschien met courgette. De smaak van het vruchtvlees is neutraal, waardoor het best een oppepper kan gebruiken in de vorm van knoflook, citroen en flink wat peper en zout. Maar maak je de groente klaar met schil en al, dan merk je dat daar ook best véél smaak in zit.

1. Bakken of roosteren

Bak of rooster de plakken eens in de oven, nadat je ze eerst hebt gekruid met peper en zout en er olijfolie over gedruppeld hebt. De oventemperatuur mag best hoog zijn – 200° C – zodat de aubergines lekker goudbruin worden.

Daarna kun je de plakjes verwerken in een lasagne of groenteschotel. Of serveer ze als bijgerecht bij de barbecue, met tomatensalsa en wat Griekse yoghurt erbij. Dat worden heerlijke recepten!

2. Sudderen maar

In de Provence weten ze al langer dat de smaak van aubergine lekker matcht met tomaten, paprika’s en courgette. Dé mediterrane groentenstoofpot is dan ook de alom bekende ratatouille. Tijdens het langzame sudderen gaan alle smaken in elkaar over tot je uiteindelijk een smeuïge dikke saus krijgt die je bij pasta, rijst, vlees én vis kunt serveren.

3. Kaviaar uit de tuin

Waarschijnlijk het simpelste wat je met een aubergine kunt doen, is ze in de oven laten garen, waarna je er het vruchtvlees zo uit kunt scheppen, de zogenoemde auberginekaviaar. Je kunt ze eerst doormidden snijden, maar je kunt ze ook heel laten.

Vergeet ze dan wel niet meermaals met een vork in te prikken, anders riskeer je dat ze in de warme oven (180° C) exploderen en – we spreken uit ervaring – het is geen pretje om je oven daarna schoon te maken. Een klein uurtje is voldoende. Breng het zachte vruchtvlees op smaak met citroensap, komijn, knoflook, olijfolie en vers gehakte koriander. Héérlijke recepten!

4. Crispy

Frituren is een heerlijke manier om aubergines klaar te maken. Dat kun je meteen doen, maar dan neemt het sponsachtige vruchtvlees veel vet op. Voorkom dit door de plakjes of blokjes eerst met zout te bestrooien en ze een halfuurtje in een vergiet te laten uitlekken.

De luchtkamertjes slinken weg naarmate het sap wegsijpelt, en het vruchtvlees zal minder vet opnemen. Vergeet wel niet de aubergines na het uitlekken flink te spoelen met water – anders riskeren ze veel te zout te smaken – en vervolgens goed droog te deppen. Druk er met een vel huishoudpapier zoveel mogelijk vocht uit en je kunt ze verwerken in je gerechten.

5. Opgevuld smaakt lekker

Als je je fantasie helemaal de vrije loop wilt laten, kun je aubergines ook prima vullen, en dan zijn er oneindig veel recepten. Varieer met gehakt, rijst, graantjes en kruiden, en maak er een heerlijk compleet ovengerecht van. Laat je lekker gaan!

Nog meer lekkers

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content