‘Bake Off Vlaanderen’: dit zijn de grootste bakflaters van de kandidaten (én de jury!)

Door Jolien Thieleman

Ongelooflijk getalenteerd zijn ze, de bakkers uit het derde seizoen van ‘Bake Off Vlaanderen’. Maar net zoals dat bij alles het geval is, kan een vergissing al eens voor onverwachte taferelen zorgen. Wij vroegen de 10 kandidaten naar hun grootste bakflaters!

Peter (40): veel moeite… voor niets

“Bakken is leren, waardoor er soms al eens iets kan mislukken. Pannenkoeken die aan de pan blijven plakken, biscuit die is ingevallen,… Ik heb het allemaal al meegemaakt. De flater die de kroon spant, is toch ongetwijfeld deze: ik bakte een taart waar ik veel moeite in had gestoken. Een heerlijk gebak overladen met vers fruit, die juist nog even moest opstijven in de diepvriezer. Maar vlak voor ik de taart in de diepvriezer kon steken, liet ik ze vallen en belandde ze op de grond. Daar ging alle moeite!”

Patricia (30): zoute brownies

“Mijn oven die vuur vatte tijdens de eerste aflevering van ‘Bake Off’, is alleszins één van mijn grootste flaters. Ik heb nooit bakles of iets dergelijks gevolgd en heb alles zelf geleerd, waardoor ik ook thuis al heel wat meemaakte. Zo verwerkte ik zout in plaats van suiker in mijn gebak… Zeker niet de beste brownies die ik ooit heb gemaakt!”

Sara (26): vloeibare merengue

“Ik heb al gigantische bakflaters meegemaakt. Toen ik thuis voor de eerste keer merengue maakte, had ik geen idee waar ik mee bezig was. Ik dacht: het is wit en een beetje vloeibaar, dus het zal zo wel moeten zijn… Maar eigenlijk had ik gewoon een ei-suikermengsel voor me staan. De rest van mijn gebak mislukte volledig. Ik heb er alleszins wel uit geleerd!”

Lorentia (26): oeps, aangebrand!

“Van gigantisch grote bakflaters ben ik tot nu toe nog gespaard gebleven, maar net zoals iedereen heb ik al meerdere keren iets laten aanbranden in de oven. Soms ben je met zoveel verschillende dingen bezig, dat je die uit het oog verliest. Ik ben iemand die graag comfortfood maakt met basissmaken, en grijp dan ook dikwijls terug naar eenvoudige recepten.”

Greet (39): ‘wat doet dat pannetje hier?’

“Ik ging een chocoladebiscuit maken met geroosterde hazelnoten en pecannoten tussen. Dat ging vlot: ik zette alles klaar, stak het in de oven en wachtte tot het klaar was. Toen ik voorbij mijn kookvuur liep, viel me op dat er nog een pannetje stond … met de gesmolten boter en cacaomassa die nog in mijn beslag moest. Uiteindelijk heb ik er dan maar ganache van gemaakt die ik als laagje op de biscuit heb gestreken. Opgelost!”

Trien (42): taart in een kommetje

“Toen ik thuis in de koelkast keek en er nog wat ingrediënten in zag staan, dacht ik er een taartje mee te maken. De taart zág er heel goed uit, maar toen ik ze voor de buren serveerde, ging er toch iets mis. Toen ik ze aansneed, viel ze als een pudding in elkaar omdat ik ze niet had gebonden. Uiteindelijk hebben we ze in een kom opgegeten en zat de smaak gelukkig nog goed.”

Tine (40): kalmte zal je redden

“Ik ben en werk altijd zo georganiseerd mogelijk, waardoor ik gelukkig nog niet veel flaters heb meegemaakt in de keuken. Maar als je zoiets voorhebt, ben ik van mening dat je er alleen maar uit kunt leren. Zolang je rustig en gestructureerd blijft, komt altijd alles goed!”

Philip (33): haast en spoed is zelden goed

“Ik heb eens een situatie voorgehad toen ik thuis, met Kerstmis, koekjes ging bakken. Ik was er veel te laat aan begonnen waardoor ik té snel moest werken. In alle haast heb ik in één soort van mijn koekjes zout gedaan in plaats van suiker. Ik had ze nog niet geproefd, waardoor het pas bij de familie boven water kwam. Gelukkig had ik nog een ander soort gebakken dat wél lekker was.”

Jaline (18): geheime flater in de baktent

“Eén van mijn grootste bakflaters die ik ooit heb meegemaakt, was tijdens de opnames van ‘Bake Off’. Wat er precies gebeurd is, hou ik nog even geheim, maar geloof me: het is de moeite waard!”

Jan (61): iets meer gelatine, graag

“Elk jaar nodigen we de buren uit met Kerstmis. Voor de gelegenheid wou ik graag iets nieuws proberen dat goed leek te lukken, maar blijkbaar had ik te weinig gelatine in mijn beslag gebruikt. Ik ontvormde de taart, zette ze op tafel en het duurde niet lang vooraleer ze volledig in elkaar zakte. Gelukkig was ze nog lekker van smaak én konden de buren appreciëren dat ik met plezier een taart had gebakken.”

En wat met de jury?

“Ik ben veel bezig met historisch gebak, waardoor je je vaak moet baseren op eeuwenoude teksten die geschreven zijn in het Oudengels of Oudnederlands”, vertelt jurylid en culinair auteur Regula Ysewijn. “Er staan woorden in die we nu niet meer gebruiken en die je dus moet proberen ontcijferen. Bovendien staat in oude recepten niet vermeld hoelang iets in de oven moet, of hoeveel je van iets moet gebruiken, waardoor je op je eigen kennis en buikgevoel moet vertrouwen. Uiteraard zijn er zo al dingen misgelopen.”

Collega-jurylid en chocolatier Herman Van Dender: “Toen de Franse president Macron en zijn vrouw op Belgisch staatsbezoek kwamen, mocht ik als hofleverancier het chocoladebuffet verzorgen. Ik creëerde een prachtig spektakelstuk uit chocolade, compleet met bloemen, versieringen en de kleuren van de Belgische en Franse vlag. Er vertrok een busje met het chocoladekunstwerk richting het Paleis, maar het was blijkbaar niet goed vastgezet, waardoor het onherroepelijk omviel en in tienduizend stukjes brak. Gelukkig heb ik altijd een plan B bij zo’n belangrijke gelegenheden en had ik al een ander spektakelstuk gemaakt. Zo kwam alles gelukkig nog goed, én hebben de leden van de koninklijke familie en hun gasten van onze heerlijke Belgische specialiteit kunnen genieten.”

Beelden: VIER

Meer over ‘Bake Off’:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content