‘Bake Off Vlaanderen’: zo bak je zelf kraakverse wafels

'Bake Off Vlaanderen': zo bak je zelf kraakverse wafels

In ‘Bake Off Vlaanderen’ ging het bakfestijn deze week over de grenzen heen. In de ‘internationale week’ waagden de bakkers zich aan hartige én zoete wafels, een heuse Engelse pork pie en een indrukwekkend broodsculptuur.

Heb jij ook zoveel zin gekregen om te beginnen bakken? En word je helemaal warm van zo’n kraakverse wafel? Met de recepten die je onderaan dit artikel vindt, kun je zelf aan de slag!

Maar lees eerst even deze succestips:

  • Het geheim van een krokante wafel is genoeg lucht in het beslag. Roer je beslag tot alles mooi vermengd is, maar roer ook zeker niet te lang om de luchtigheid te behouden. Kies bovendien voor een ruime mengkom.
  • Vet het wafelijzer goed in (ook al heeft ‘ie een anti-aanbaklaag) vooraleer je het beslag erin doet. Dat gaat makkelijk met een beetje olie (maïs of arachide, bijvoorbeeld) of gesmolten boter. Gebruik een borsteltje met natuurlijke haren.
  • Laat het ijzer altijd goed opwarmen.
  • Laat het wafelijzer netjes gesloten tijdens het bakken, anders trek je de wafel uit elkaar.
  • Het duurt zo’n 2 tot 3 minuten voor je wafel klaar is. Dat zié je ook: als er geen stoom meer langs de zijkanten komt, is hij klaar.
  • Blijft je wafel aan het ijzer plakken? Dan zit er te weinig vetstof in het beslag. Voeg er een beetje olie of boter aan toe. Je ijzer extra invetten helpt niet: het zal enkel de randen van je wafels vettiger maken.
  • Als je ze niet meteen opeet, laat je wafels dan nog even rusten in een oven van 100°C. Zo maak je ze extra krokant en kun je een stapel warme wafels aan je gasten serveren.
  • Wil je de wafels langer bewaren? Laat ze dan eerst goed afkoelen vooraleer je ze in een koekendoos stopt. Ze zijn nog enkele dagen houdbaar.
  • Je kunt ze ook invriezen en later opwarmen in de oven. Zo heb je altijd een voorraadje verse wafels in huis!

Hou je klaar en… bakken maar!

Zin in zoet?

Zin in hartig?

Coverbeeld: VIER

MAAK OOK DEZE ‘BAKE OFF’-RECEPTEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)