Daarom serveer je best geen champagne in een coupe

Daarom serveer je best geen champagne in een coupe

Niet alleen de kwaliteit van het drankje, maar ook de vorm van een glas, is bepalend voor de smaak van champagne.  

Die vorm heeft namelijk een invloed op de levensduur van je bubbels. Hoe sneller de deze verloren gaan, hoe minder je van het aperitief kunt genieten.

Een klein experiment

In een experiment dat werd uitgevoerd door The Times werden er verschillende soorten glazen zoals wijnglazen, fluitjes en een coupe naast elkaar geplaatst om te bekijken hoe snel de bruis zou verdwijnen.

Conclusie: de coupe kwam er als grote verliezer uit, want al na 17 minuten bleef er enkel nog een plat goedje over. Zelfs een cognacglas scoorde beter met 40 minuten. Het drankje in een fluitglas gieten lijkt tenslotte de beste optie, aangezien de bubbels hier maar liefst 72 minuten hun ding konden doen.

Daarom is een coupe geen goed idee

Het grote oppervlak betekent dat het gas gewoon verloren gaat, zonder te bubbelen. Dat gebruis is nochtans nodig voor de smaak. De belletjes zorgen er namelijk voor dat de smaakmoleculen naar het oppervlak worden gestuwd, waardoor ze ook makkelijker richting de neus gaan. “Smaak draait om wat er in de neus gebeurt. Je hebt die smaakmoleculen nodig – je proeft niet op je tong, je proeft in je neus”, zegt ‘bubbel-wetenschapper’ Hellen Czerski van de University College London .

Bron: hln.be – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)