Bijna kerst en nieuw: dé beste manier om een fles champagne te openen

Door Celine Werner

Nog even en het is weer tijd voor een zalige kerst en een knallend eindejaar. Al nemen we dat liever niet al te letterlijk. Want wist je dat de champagne beter smaakt als je hem op de juiste manier opent? Een kurk van de fles laten ‘knallen’ is dus eigenlijk niet zo’n goed idee.

Met deze tips word je dé sommelier van de avond!

Gebruik altijd een doek bij het openen van de fles

Al eens een ober gezien die een servet gebruikt bij het openen van een champagnefles? Dat doet die heus niet voor de show, maar eigenlijk wel voor je eigen veiligheid. Zo voorkomt hij dat de kurk niet van de fles vliegt en iemand raakt, of iets kostbaars breekt.

Laat het ijzeren kapje op de kurk zitten

Bij een fles champagne zit er altijd een ijzeren kapje om de kurk heen. Dit kapje zorgt ervoor dat de kurk op z’n plaats blijft. De bubbels in de fles kunnen er namelijk voor zorgen dat de kurk na verloop van tijd losser gaat zitten. Als je dit kapje verwijdert voordat je klaar bent om de kurk uit de fles te halen, is de kans groot dat je champagne over je eigen kleding morst. Zonde is dat!

Zorg er dus voor dat je het ijzeren kapje wat losser maakt door het ijzerdraadje 6 keer voor de helft om te draaien, voordat je hem uit de fles haalt. Op die manier blijft het kapje om de kurk zitten.

Houd de fles in een hoek van 45 graden

Bij opening houd je de fles best vast in een hoek van 45 graden, als je niet wil knoeien en de bubbels beter wil behouden.

Draai aan de fles en niet aan de kurk

Ook steeds de gewoonte om aan de kurk te draaien bij het openen van een fles vloeibaar goud? Oeps! Deze manier van openen zou ervoor kunnen zorgen dat er kleine stukjes kurk in je drank terechtkomen, en dat is uiteraard niet de bedoeling. Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt, is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe zachter de ‘knal’ hoe beter. Volgens de etiquette mag je slechts een zacht ‘zuchtje’ horen.

Met champagne toosten in een wijnglas

Langwerpige champagneglazen zijn goed om je bubbels langer te kunnen behouden. “Maar als je van de aroma’s wil genieten, zou een wijnglas daar meer geschikt voor zijn”, zegt Dustin Wilson, sommelier en eigenaar van de New Yorkse wijnbar Verve Wine.

Bron: dailymail.co.uk- Beelden: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content