Goeie vraag: hoe zorg je ervoor dat kipfilet gaar is, maar niet droog?
Kipfilet staat in veel gezinnen minstens één keer per week op het menu. Maar ‘m bakken is niet altijd zo makkelijk, want hoe zorg je ervoor dat de kip goed gaar is en toch niet droog? Dit zijn onze tips.
Lezeres Carmen: “Hoe zorg je ervoor dat kipfilet gaar is, maar niet droog?”
Culiredactrice Sofie: “Als je kip bakt, is het belangrijk om de kipfilet mals en sappig te houden. Wij maakten er dit filmpje over.
Gedaan met die droge kipfilet:
- Dep de kipfilet goed droog met keukenpapier en kruid het vlees met peper en zout.
- Laat je pan goed heet worden, doe er vetstof (olie, boter of bakmargarine) in en laat deze warm worden. Als je boter of margarine gebruikt, laat je eerst het schuim wegtrekken.
- Leg de kipfilet in de pan en laat ‘m 2 minuten dichtschroeien op hoog vuur. Laat ‘m rustig liggen en probeer ‘m niet te verplaatsen tot de kip een mooi korstje heeft, anders trek je het vlees stuk. Wanneer het korstje klaar is, komt het vlees vanzelf los van de pan.
- Draai om en laat ook de andere kant dichtschroeien.
- Zet dan het vuur lager, draai de kipfilet weer om en laat nog 7 à 8 minuten zachtjes verder garen, met het deksel op de pan (de stoom in de pan houdt de kip sappig). Draai de kipfilet halverwege nog een keertje om.
- Haal de kip uit de pan en leg ze op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 5 à 10 minuten rusten alvorens te serveren. Zo kunnen de sappen zich herverdelen en wordt de kip lekker mals.”
Nog een tip: “Prik niet in het vlees wanneer je het in de pan legt of omdraait: dan maak je gaatjes waaruit vleessappen kunnen ontsnappen, wat de kip droog kan maken. Gebruik liefst een tang om het vlees te draaien. Als je die niet bij de hand hebt, kun je ook twee vorken gebruiken, maar probeer dus niet te prikken.”
Laat je inspireren door deze recepten met kipfilet
Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort beantwoord!