Hoe maak je van zelfgemaakte bouillon lekkere kippensoep?
© Getty Images

Hoe maak je lekkere kippensoep van zelfgemaakte bouillon?

Wie kip gaart om zelf vol-au-vent te maken, houdt vanzelf een lekkere bouillon over. Zonde om weg te gooien en ideaal om lekkere kippensoep van te maken. Culiredactrice Sofie legt uit hoe je het aanpakt.

Kippensoep van bouillon maken

Lezeres Nicky: “Ik maak graag zelf vol-au-vent en er blijft altijd veel bouillon over van de kip te garen. Ik zou die bouillon willen gebruiken in plaats van weg te gieten. Hoe kan ik nu een lekkere kippensoep van bouillon maken?”

Culiredactrice Sofie: “Gelijk heb je om van die zelfgemaakte bouillon boordevol smaak daarna heerlijke soep te maken! Je kunt elk recept voor kippensoep gebruiken. Verderop in dit artikel lijsten we er alvast een aantal op. Als in het recept gewerkt wordt met bouillon van een blokje, kun je die vervangen door dezelfde hoeveelheid van je zelfgemaakte bouillon (als alleen het aantal blokjes vermeld staat: de meeste bouillonblokjes worden opgelost in 500 ml water per blokje. In dat geval vervang je dus 1 blokje kippenbouillon + 500 ml water door 500 ml van je zelfgemaakte kippenbouillon).”

Geen idee hoe je zelf aan zo’n kippenbouillon begint? Deze video maakt een en ander duidelijk. Lees verder onder de video.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Eerst ontvetten

“Tijdens het trekken van de kippenbouillon komt er vet vrij uit het vlees en de botten, zeker als je hele kip hebt gebruikt. Daardoor krijg je zo’n olieachtig laagje op de bouillon, en dat kan de smaak van je soep beïnvloeden. Daarom ontvet je de bouillon best voor je ‘m verder gaat gebruiken. Bonus: je verwijdert zo ook nog wat overtollige calorieën. Laat de bouillon afkoelen en zet ’m een nachtje in de koelkast. Het vet zal dan stollen en dat laagje kun je vervolgens makkelijk verwijderen.

De smaak van je zelfgemaakte bouillon zal waarschijnlijk een beetje anders zijn dan die van bouillon gemaakt van blokjes, omdat bouillonblokjes heel wat smaakmakers bevatten. Maar bijkruiden kun je altijd nog naar eigen smaak. Er zullen in elk geval véél minder zout en geen suiker, smaakversterkers of gistextract in je soep zitten. En je gooit niks weg, als dat geen voordeel is.”

Dan kippensoep van bouillon maken

“Nu je bouillon ontvet is, kun je aan de soep beginnen. Stoof uien, groenten en eventuele andere smaakmakers aan (zoals je zou doen voor eender welke soep) en overgiet ze met de kippenbouillon. Laat de soep garen. Daarna kun je ze mixen – maar dat hoeft natuurlijk niet als je liever een soep met stukjes groenten hebt. Eventueel kun je ook een restje gegaarde kip in stukjes en/of wat vermicelli of rijst toevoegen, en klaar is je zelfgemaakte kippensoep!”

Probeer deze recepten voor kippensoep

Wil je net als Nicky zelf vol-au-vent maken?

Heb je ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Wie weet komt jouw vraag binnenkort ook aan bod!

Nog meer ideetjes met kip

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."