Van rosbief tot lamsbout: dit zijn de gaartijden voor het perfecte gebraad
Winter of zomer: een lekker gebraad smaakt altijd. Alleen is het niet altijd even simpel om te bereiden, want de gaartijd kan nogal verschillen. Daarom geven wij je de gaartijd mee voor het perfecte gebraad. Smakelijk!
De gaartijden van gebraad op een rijtje
- 800 g varkensgebraad: dichtschroeien + 15 min. op 180ยฐC + 45 min. op 150ยฐC.
- Kerntemperatuur: 69ยฐ-71ยฐC.
- 500 g varkenshaasje: dichtschroeien + 20 min. op 200ยฐC.
- Kerntemperatuur: 69ยฐ-71ยฐC.
- 800 g rosbief: dichtschroeien + 12 min. op 225ยฐC + 8 min. op 180ยฐC (rood) of 16 min. (rosรฉ).
- Kerntemperatuur: 48-51ยฐC (rood) of 51-54ยฐC (rosรฉ).
- 800 g kalfsgebraad: dichtschroeien + 15 min. op 200ยฐC + 35 ร 45 min. op 180ยฐC.
- Kerntemperatuur: 65-70ยฐC (rosรฉ) of 75-80ยฐC (gaar).
- 800 g kalkoengebraad: dichtschroeien + 15 min. op 200ยฐC + 35 ร 45 min. op 180ยฐC.
- Kerntemperatuur: 75-80ยฐC.
- 800 g lamsbout zonder been: dichtschroeien + 15 min. op 225ยฐC + 20 ร 30 min. op 180ยฐC.
- Kerntemperatuur: 60-65ยฐC (rosรฉ).
Opgelet! De ene oven is de andere niet, dus deze oventemperaturen en -tijden zijn richtlijnen.
Test de gaartijd van je gebraad bij deze gerechten:
Liever in de pan dan in de oven?
Dat kan! Kies een pan met dikke bodem (een gietijzeren braadpan, bijvoorbeeld), en laat er het gebraad eerst rondom in kleuren in wat boter. Zet het deksel op de pan en zet het vuur niet te hoog. Eventueel kun je een beetje vocht toevoegen. Gebruik een kleefpan, geen pan met antiaanbaklaag: van de aanbaksels kun je lekkere jus maken. Kies je pan ook niet te groot: op plekjes waar geen vlees ligt kan de boter verbranden. Is je pan toch te groot, leg dan wat grof gesneden groenten (sjalot, wortel…) rond het gebraad: die geven ook nog smaak aan je saus.
Wim Ballieu maakt hier alvast een varkensgebraad met mosterd, bruine suiker, groene boontjes en gebakken aardappelen:
Meer culinaire inspiratie
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!