
Gerookte knoflook, hoe gebruik je die?
Heb je van op vakantie of van een marktje al eens een streng gerookte knoflook meegebracht en vraag je je af hoe je die precies gebruikt in de keuken? Onze culiredactrice Sofie legt uit wat gerookte knoflook precies is, hoe je ermee kookt en hoe je ‘m het best bewaart.
Lezer Frank: “Ik kocht onlangs gerookte knoflook. Gebruik je daarvan even veel als van gewone knoflook?”
Culiredactrice Sofie: “Ik hou ervan om op Franse marktjes rond te lopen en allerlei lekkers in te slaan. Vaak vind je daar ook gerookte knoflook.”
Wat is gerookte knoflook precies?
“Net zoals de ‘gewone’ knoflook (al kun je soms ook verse knoflook kopen) worden voor gerookte knoflook de bollen knoflook na het oogsten eerst gedroogd en vervolgens tot strengen gevlochten. Daarna worden ze enkele dagen koud gerookt. Knoflook roken is vooral een bewaarmethode: de knoflook begint door het roken niet na een tijd te kiemen en blijft zo langer houdbaar (meerdere maanden tot wel een jaar), én krijgt ook een typische lichte rooksmaak.”
Kun je gerookte knoflook zoals gewone knoflook gebruiken?
“Het antwoord is ja. Je kunt ‘m in alle recepten waarvoor je knoflook nodig hebt gebruiken, maar de smaak is wat intenser. Bij het verwarmen verdwijnt de rooksmaak grotendeels, in koude bereidingen zoals knoflookboter of dressings zoals knoflookmayonaise kun je het wel nog proeven. Gebruik voor alle zekerheid een beetje minder dan wat het recept aan ‘gewone’ knoflook voorschrijft. Wat extra toevoegen kan altijd nog.”
Hoe moet je gerookte knoflook bewaren?
“Droge lucht is essentieel om je gerookte knoflook lang te kunnen bewaren. Hang de streng dus op een droge, donkere en koele plek – bijvoorbeeld in een berging, in de garage of in een droge kelder. Een te warme of te vochtige plek zorgt voor sneller bederf.”
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle.