citrusvruchten

Gezond de winter door met citrusvruchten

Door Rani Merckx

Citrusvruchten zijn natuurlijke bronnen van vitamine C en nu het buiten koud, nat en donker is kunnen we daar wel wat extra van gebruiken. Wist je trouwens dat het nu hét seizoen is om de sappigste pompoenen, mandarijnen en sinaasappelen te kopen?

Geef je immuunsysteem een boost en ga winterkwaaltjes tegen met deze gerechten!

Met citrusvruchten kun je eindeloos combineren in de keuken. Ze fleuren niet alleen je gerecht op met hun kleurrijk vruchtvlees, ze brengen ook evenwicht tussen verschillende smaken. Van het vruchtvlees, tot het sap en de zeste: als je kookt met citrusvruchten gaat er niets verloren! Wist je trouwens dat er meer dan duizenden soorten citrusvruchten bestaan? Keuze te over, dus.

Citroen

Citroen is met zijn knalgele schil en erg zuur vruchtvlees dé citrusvrucht der citrusvruchten. Per 100 gram levert de citroen maar liefst 45 gram vitamine C. Het sap van de vrucht wordt voornamelijk gebruikt om een frisse toets aan je sauzen, slaatjes, pasta’s, … te geven.

Sinaasappel

Sinaasappel vind je in heel wat soorten, groottes en kleuren terug. Wist je dat er meer dan 2.000 soorten van bestaan?  Het is dan ook een van de populairste citrusvruchten in België. Door zijn frisse, zoete vruchtvlees krijgen we per 100 gram maar liefst 50 gram vitamine C binnen.

Mandarijn

Mandarijnen zijn kleiner en compacter dan de sinaasappelen. Ook deze vrucht vind je in heel wat verschillende soorten en maten: de Japanse satsuma, de clementine en de bekendste, de donkeroranje tangerine. Een mandarijn is heerlijk als tussendoortje én levert maar liefst 30 gram vitamine C per 100 gram.

Pompelmoes

Je hebt de gele, de roze én de rode pompelmoes. De roze en de rode variant smaken zoeter en bevatten minder zuren dan de gele. De gele is het grootst en smaakt het bitterst. De pompelmoes is rijk aan vitamine C: per 100 gram levert de vrucht maar liefst 45 gram vitamine C op.

Limoen

Limoen is kleiner en ronder dan een citroen, en heeft een herkenbaar harde, groene schil. Het vruchtvlees van de limoen is pitloos, sappiger en aromatischer dan dat van een citroen. Door zijn zure smaak wordt de vrucht vooral gebruikt in drankjes of als smaakmaker in Thaise gerechten. Per 100 gram geeft de vrucht 45 gram vitamine C af in ons lichaam.

Eet goed, voel je goed:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."