Zo hou je jouw basilicumplant levend

Zo hou je jouw basilicumplant levend

Als er één kruid is waar we allemaal van houden, is het basilicum wel. Alleen jammer dat dat frisgroene plantje na de kortste keren meer dood is dan levend. Zo hou je de smakelijke topper kerngezond!

3 handige tips

  1. Pluk de bovenste blaadjes eerst, dit bevordert een constante groei.
  2. Wanneer een stengel bloemen produceert, verwijder je die best volledig. Dit motiveert de plant om te groeien en voorkomt een bittere nasmaak.
  3. Voor een fijne smaak knip je de plant elke week. Hoe vaker hij geoogst wordt, hoe beter de smaak zal ontwikkelen.

Plaats

Wil je basilicum plezieren? Gun hem dan een warm en licht plekje uit de wind. Op de vensterbank is perfect, maar wanneer het buiten warmer wordt, doet hij het ook goed in je kruidentuin of op het terras.

Water

Basilicum houdt niet van natte voeten, geef hem dus niet te veel water. Giet hem ongeveer één keer per week. Wanneer het warm en droog weer is, mag je natuurlijk meer water geven. Als je basilicum in een pot of bak staat, zal de grond iets sneller uitdrogen en dus meer water nodig hebben. Giet altijd aan de wortels van de plant en nooit op de bladeren.
Tip: kleuren de blaadjes geel? Dan heb je te veel water gegeven. Verwelkte blaadjes duiden dan weer op een tekort aan water.

Licht

Basilicum houdt van veel licht. Minstens vier uur zonlicht per dag is echt een must. Plant hem dus bij voorkeur op het meest zonnige plekje dat je voor handen hebt.

Lees ook zeker deze artikels:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)