Bieslook in de tuin: makkelijk, mooi en lekker
In slaatjes, omeletten, kruidenboter, soepen of sausjes: er is maar weinig waar bieslook niet bij past. Het is niet alleen een veelzijdig kruid, bieslook is ook mooi om naar te kijken. Een plantje dat niet moet onderdoen voor veel andere sierplanten.
Bieslook in de tuin
De dunne geurige sprieten krijgen in mei en juni lieflijke bolvormige bloemen die van nature roze zijn. Maar je hebt ook cultivars met witte of zalmroze bloemen. Bieslook staat dus niet alleen mooi in het kruidenhoekje, je kunt de plant ook laten schitteren in je sierborders. Eens je bieslook het juiste plekje hebt gegeven, heb je de plant voor jaren in de tuin.
Verzorgingstips
Bieslook is een plant die zon nodig heeft, maar hij roest als hij op te droge bodem staat. Af en toe water geven in de zomer en goed mulchen is de boodschap. Wil je de plant fris en sterk houden, dan moet je de pollen (de kluit met wortels) delen. Dat doe je het best in de lente of in de nazomer.
Bieslook: onmisbaar in de keuken
Bieslook is ontzettend rijk om mee te koken. Dat komt door de uiachtige smaak die bij heel wat hartige gerechten past. Experimenteer ook eens met de bloemen van bieslook. Je kunt ze rauw op vis of in een salade leggen. Een originele toets op het bord.
Om het hele jaar door van je bieslook uit de tuin te genieten, kun je het kruid ook drogen. Dat doe je door de pijpjes zo’n twee tot drie uur in de oven te leggen op 40-50 graden Celsius. Stamp de gedroogde steeltjes fijn met een vijzel en bewaar droog.
Je kunt bieslook ook invriezen. In een goed afgesloten diepvrieszakje bewaar je verse bieslook zo’n twaalf maanden.
Recepten met bieslook
Smakelijk!
Kruiden en meer:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!