Getty Images

Een bepaald ingrediënt niet in huis? Alternatieven genoeg!

Door Sara Dekens

Je wilt een recept uitproberen, maar je mist net dat ene ingrediënt. Of je wilt een alternatieve versie maken omdat één van je gasten allergisch blijkt of enkel plantaardig eet? Vaak kun je een ingrediënt makkelijk vervangen door een ander voedingsmiddel. Wij leggen je uit hoe.

1. Alternatieven voor melk

Heb je geen melk in huis en slechts een kleine hoeveelheid nodig? Dan kun je dat in de meeste gevallen vervangen door een beetje room, aangelengd met water. In bepaalde recepten lukt het ook met romige kaas, zoals mascarpone.

Krijg je gasten over de vloer die lactose-intolerant of -allergisch zijn, of uitsluitend vegan eten, dan kun je melk vaak één op één vervangen door een plantaardige variant. Hou er rekening mee dat de verschillende soorten verschillende eigenschappen hebben. Een drank op basis van noten zoals amandel- of hazelnootdrink heeft vaak een uitgesproken smaak. Sommige hebben een eerder waterachtige structuur, terwijl anderen net romiger zijn. Welke plantaardige melk je in welk gerecht gebruikt, lees je hier.

2. Alternatieven voor room

Heb je room nodig om je saus wat voller te maken? Dan kun je meestal ook melk of een romige kaas zoals mascarpone of ricotta gebruiken. Merk je dat de textuur te vast wordt, dan leng je de saus gewoon aan met wat water. Ook lekker in soepen of pureetjes!
Tip: er zijn ook plantaardige alternatieven voor room in de supermarkt te krijgen. Kokosmelk is een optie, maar ook haverroom is een prima keuze.

3. Alternatieven voor eieren

Heb je eieren nodig in een zoet beslag? Dan kun je dit ingrediënt vervangen door een gepureerde banaan. Een ei komt overeen met een halve geprakte banaan. Ook 80 gram appelmoes, 3 eetlepels pindakaas of 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water kun je gebruiken in de plaats van een ei. Let wel op: de soort eivervanger hangt af van recept tot recept. Het is dus vaak een kwestie van uitproberen.

Tip: heb je deze vegan pannenkoeken – zonder eieren uiteraard – al geproefd?

Opgeklopt eiwit nodig? Geen probleem. Wist je dat je het vocht uit een brik kikkererwten kunt opvangen en opkloppen als alternatief? Hier kom je alles te weten over aquafaba.

4. Alternatieven voor paneermeel

Geen paneermeel in huis, maar toch zin in een knapperig korstje? Dan kom je al een heel eind met gemalen versies van oud brood, havervlokken en zelfs tortillachips.

Bronnen: culy.nl, laurasbakery.nl

Ook interessant voor in de keuken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al onze nieuwtjes!

Partner Content