Goeie vraag: kan olijfolie eigenlijk slecht worden?

Door Celine Werner

Gebruik je olijfolie van een goedkoop huismerk voor jouw dagelijkse kooksessies, en haal je de duurdere fles enkel boven bij speciale gelegenheden? Dat snappen we, maar is het eigenlijk wel oké om de olie bijvoorbeeld twee jaar in een kast te laten staan? 

We zochten het uit!

Wordt olijfolie slecht? Het antwoord!

Denk aan olijfolie als versgeperst fruitsap, dus ja hoor: het kan zeker slecht worden. Eens de olie in de fles zit, kan deze gemiddeld nog zo’n twintig maanden mee. Dus spaarzaam zijn met die dure fles is eigenlijk niet zo slim.

Zo bewaar je olijfolie

Licht en warmte versnellen het ‘verouderingsproces’, dus bewaar de olijfolie bij voorkeur op een donkere én koele plek.

Overgieten in een mooie fles

Leuk dat je de olie in een mooie designfles overgiet, maar eigenlijk is dat geen goed idee. Want de groene kleur, die de originele fles heeft, is net gemaakt om zoveel mogelijk licht weg te filteren.

Sluiten

Probeer de fles telkens zo goed mogelijk de sluiten na ieder gebruik, zodat er zo weinig mogelijk zuurstof naar binnen kan.

Bij twijfelgevallen

Twijfel je of de olijfolie nog goed is? Dan moet je er gewoon eens met je neus gaan boven hangen. Als het niet meer naar olijfolie ruikt (zoals het hoort te ruiken), ga je best om een nieuwe. Zo simpel is dat!

Bron: purewow.com

Ook goed om te weten:

Partner Content