Getty Images

Koken met de airfryer: maak jij deze fouten ook?

Door Sara Dekens

Een airfryer lijkt wel een wondertoestel dat je eten in een wip op tafel tovert en dit alles zonder gebruik van vetstoffen. Dat klopt helaas niet helemaal. Maar als je je heteluchtfriteuse op de juiste manier gebruikt, zul je er veel plezier aan beleven.

Airfryer: de meest gemaakte fouten

1. Je gebruikt geen olie

Je had toch net die airfryer gekocht omdat het gezonder was dan een friteuse? Het klopt inderdaad dat je bij de meeste bewerkte producten geen olie of andere vetstoffen moet toevoegen, maar als je vers voedsel wilt klaarmaken in je airfryer heeft het wel een beetje olie nodig. Wil je dus verse groentjes of onbewerkt vlees grillen, strijk er dan wat olie op met een borsteltje of giet de olie in een sprayflacon en verstuif ze over je gerecht.
Tip: let goed op dat je olie gebruikt die je mag verhitten! Je heteluchtfriteuse kan namelijk erg warm worden.

2. Je wilt te veel tegelijk frituren

Misschien heb je een airfryer met een klein mandje en wil je toch zoveel mogelijk eten in een keer bereiden? Geen goed idee. Het is namelijk belangrijk om voldoende luchtstroom te hebben, dus kleinere porties geven een beter resultaat. Prop het mandje dus niet helemaal vol, maar bak liever in een paar keer. Je zult zien dat het dan ook sneller gaat en dat je eten krokanter uit je airfryer komt.
Let er ook op dat je gerecht niet hoger komt dan het mandje. Je wilt immers niet dat je eten te dicht bij het grillelement komt en hierdoor gaat verbranden.

3. Je laat de airfryer niet voorverwarmen

Niet alle types airfryers geven aan dat je ze moet voorverwarmen, maar dat blijkt in de praktijk toch de beste optie. Laat je toestel dus even voorverwarmen op de gewenste temperatuur en je zult merken dat het bakken een stuk beter verloopt en je eten er lekkerder uitkomt. Bovendien duurt het absoluut niet lang om tot de gewenste temperatuur te komen. Zo heb jij ondertussen nog tijd om wat voorbereidingen te treffen of al wat op te ruimen in de keuken.

4. Je vergeet om te draaien of te schudden

Wil je bijvoorbeeld knapperige kippenboutjes, vergeet dan zeker niet om het vlees regelmatig om te draaien. Ook wanneer je bijvoorbeeld frietjes bakt, schud je ze best een keer op. Bepaalde toestellen geven dit aan, maar je zet toch best een alarmpje wanneer het tijd is om te schudden of te draaien.

5. Je beslag is te dun

Wist je dat je zelfs oliebollen kunt maken in je airfryer? Waar je wel op moet letten is dat je beslag niet te dun is, want dan loopt het zo door de gaten van je mandje.

6. Je gebruikt je airfryer enkel als vervanging van je frituurpan

Je bakt enkel snacks en frietjes in je airfryer? Wat een zonde! Hij kan namelijk zoveel meer dan je frituurpan. Wat dacht je van deze gerechtjes bijvoorbeeld?

7. Je maakt je airfryer niet genoeg schoon

Tot slot nog een belangrijke tip: maak je airfryer na elk gebruik schoon. Dat is een kleine moeite en veel beter dan proberen het aangekoekt vuil uit het mandje te verwijderen. Hoe je best te werk gaat, vertellen we je hier.

Bronnen: culy.nl, frituurgezond.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content