A young woman smiles as she eats a fresh red apple, Switzerland, Europe.

Maak plaats in je fruitschaal: appels worden groter

Door Rani Merckx

Een sappig appeltje tegen de dorst, of om die kleine honger te stillen; dat kan smaken. En door het koude voorjaar zouden ze ook veel groter zijn. Een goede zaak zou je denken, en toch vreest het Proefcentrum Fruitteelt ervoor dat de appels in de winkelrekken zullen blijven liggen. En wel hierom:

Te groot voor die kleine honger?

Door het koude voorjaar dragen heel wat appelbomen minder appels, waardoor de overige appels meer voedingsstoffen kregen. Dat verklaart hun forse groei. De populaire jonagold heeft doorgaans een diameter van rond de 65 millimeter. Nu zou ie vlot de 85 millimeter overschrijden.

“En dat is geen tussendoortje meer”, vertelt Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt aan het Nieuwsblad. “De consument haalt zijn neus op voor zulke dikke appels. Ook scholen willen ze niet, omdat de appels dan half opgegeten in de vuilnisbak belanden.” De droogte van de maand juni heeft mogelijk nog grotere appels kunnen voorkomen.

Een “reuze-appel” ten opzichte van een “normaal” exemplaar op ware grootte. Foto: © Karel Hemerijckx/RR

Niet langer uit het vuistje

Hoewel de appels niet meer in de kinderhand passen, hebben ze wel dezelfde smaak en kleur als een normale appel. Dat verzekert Stefaan Wolfcarius van het Fruitbedrijf Wolcarius.

Ze dan maar in stukjes snijden en meegeven?

Lekker met appels

Klein of groot, deze heerlijke appelgerechten smaken hoe dan ook!

Bron: Het Nieuwsblad. Beeld: GettyImages. 

Nog meer appels…

Partner Content