Olijfolie: tegen 2020 een onbetaalbaar luxeproduct?

Olijfolie: tegen 2020 een onbetaalbaar luxeproduct?
Bottle pouring virgin olive oil in a bowl close up; Shutterstock ID 452895481


W
ie graag met olijfolie kookt, legt nu best zijn voorraad aan. Door de slechte weersomstandigheden in Spanje, Italië en Griekenland en de daardoor schaarse oogst moet je binnenkort wellicht wat dieper in de buidel tasten om het product aan te schaffen.

Wordt koken met olijfolie binnenkort een mondain gebeuren? Volgens verscheidende chef-koks in Londen zit die kans er goed in. De oorzaak? Een magere oogst, veroorzaakt door het slechte weer in Spanje, Italië en Griekenland. Dat brengt ongunstige gevolgen met zich mee, en niet alleen voor chef-koks. Ook wij gaan meer moeten ophoesten om olijfolie in huis te halen.

Klimaatverandering aan de basis

Heel wat olijvenoogsten in Europa kreunen onder de gevolgen van de klimaatveranderingItalië werd getroffen door te hoge en benauwde temperaturen die fruitvliegen en bacteriën aantrokken. De olijfboeren in Griekenland verloren een kwart van hun olijven ten gevolge van een hittegolf. En ook Spanje, de grootste olijfproducent ter wereld, bleef niet gespaard. In sommige streken was maar liefst 80% van de oogst onbruikbaar door de vele overstromingen.

Consumptie stijgt, productie daalt

Wereldwijd zal de productie van olijven met 8% dalen, terwijl het gebruik ervan alleen maar stijgt. Zo is olijfolie intussen vlotjes overgewaaid tot China, wat de voorraad geen goed doet. Vandaag de dag moeten chef-koks 13% meer op tafel leggen voor 100 liter olijfolie. Hierdoor vliegen de menuprijzen de hoogte in. Veel chef-koks vrezen dan ook dat olijfolie een luxeproduct wordt.  Of het effectief zo ver zal komen, is moeilijk te voorspellen maar een effect op de prijs heeft de slechte oogst zonder twijfel.

Bron: De Redactie

Lees ook: 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)