Goed om te weten: wat zijn die witte velletjes in azijn?
Heb jij soms ook van die kleine paniekmomentjes in de keuken? Zoals wanneer er opeens iets raars in de azijn drijft? Adem in, adem uit: het kan geen kwaad volgens culiredactrice Sofie!
Lezeres Bieke: “Er zitten witte velletjes in mijn azijn, maar de houdbaarheidsdatum is niet overschreden. Kan ik βm nog gebruiken?”
Culiredactrice Sofie: “Ja, je kunt ‘m nog gebruiken. De vlokken die je ziet – de ‘azijnmoeder‘ – zijn volkomen natuurlijk en kunnen geen kwaad. Ze ontstaan in azijn, maar ook in wijn en andere licht alcoholische dranken waarin de suiker of alcohol niet volledig gefermenteerd zijn. Je kunt ze uit de azijn zeven en er nieuwe azijn mee maken. Maar je mag ze ook gewoon laten zitten, je azijn blijft gewoon bruikbaar.”
Goed teken
“Vlokjes in de azijn zijn trouwens een goed teken: je hebt een op authentieke wijze gemaakte azijn te pakken, geen industriΓ«le variant! Dat komt de smaak ten goede, en ook die van de vinaigrettes, marinades of opgelegde groenten die je ermee maakt.”
Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort beantwoord.