Smiling girls wearing green beans as mustaches

Bewezen: kinderen eten beter als je hun eten zó presenteert

Door Rani Merckx

Is het voor jou een hele uitdaging om je kinderen iets gezond voor te schotelen? Toch maar even doorbijten, zeggen experten: presenteer de groentjes eens anders, en al dat lekkers gaat zo binnen!

Bah, broccoli

Trekken je kinderen vaak hun neus op als je hen een bordje witloof of rode kool voorschotelt? Kinderen en groenten, het is vaak een gevreesde combinatie waarbij het gezellig samenzijn aan tafel vaak verandert in een stressmoment van jewelste.

Hoe dat komt?

Kinderen hebben sterkere smaakpapillen dan volwassen. En omdat groenten zoals broccoli, spinazie, witloof en spruitje doorgaans een meer bittere smaak hebben, proeven onze kleintjes dit feller.

Groenten schrappen is geen optie, de manier waarop je ze presenteert op het bord dan weer wel, zegt deze studie:

Gemixt of gescheiden

Wetenschappers van de University of Copenhagen ondervroegen 100 kinderen tussen 7 en 14 jaar naar hoe zij hun eten het liefst zagen.

  • Zo konden ze kiezen uit foto’s van een bord met alle etenswaren gescheiden,
  • een bord waarop alles door elkaar geroerd was,
  • of een combinatie van beide.

Zo presenteer je ze het beste:

En wat blijkt?

  • Kinderen tussen 7 à 8 jaar vonden het fijner als hun eten gescheiden lag. “Het kan zijn dat ze geloven dat eten elkaar kan besmetten, dat ze het in een specifieke volgorde willen eten of simpelweg dat ze dit het meest overzichtelijk vinden”, zegt één van de onderzoekers. Vooral meisjes hechtten hier belang aan.
  • Kinderen tussen 12 en 14 jaar hadden hun eten daarentegen liever gemixt, of een combinatie van gemixt en gescheiden.

Het proberen waard, toch?

Bron: Famme.nl. Beeld: GettyImages

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content