
Ontbijten met granola: zo maak je ‘m zelf
Granola is perfect voor een opkikker! Het is snel gemaakt, veel gezonder dan cornflakes die je in de winkel koopt, en elke ochtend opnieuw kan je tevreden zijn met jezelf als je een kommetje vult. Lekker met melk, nog lekkerder met yoghurt of platte kaas.
Granola is een lekker en gezond alternatief voor onze klassieke ontbijtgranen. Het bestaat uit verschillende noten, pitten, zaden, granen enz. En de bereiding is niet zo moeilijk: je mengt alles, stort het uit op een bakplaat en laat het bakken, tot het krokant is.
Het voordeel van ontbijten met granola? Zo’n hele ovenschaal geeft je een hele tijd ontbijtplezier. Ontdek hier 4 basisrecepten én tal van lekkere variaties!
Granola maken, da’s eindeloos variëren
Je vertrekt het best vanuit een basisrecept. Nadien kun je experimenteren met gedroogd fruit, yoghurt, melk en lekkere toppings. Inspiratie nodig? Wij zetten enkele verschillende basisrecepten voor jou op een rij.
1. Met pindanoten
- 450 g havermout
- 200 g amandelen
- 200 g hazelnoot
- 100 g kokosschaafsel
- 50 g sesamzaad
- 75 g pindanoten (ongezouten)
- 6 el appelsap
- 8 el honing
- kaneel
- nootmuskaat
2. Met kokosolie
- 125 g havervlokken
- 125 g speltvlokken
- 50 g hazelnoten
- 50 g amandelen
- 60 g pompoenpitten
- 50 g zonnebloempitten
- 30 g lijnzaad
- 20 g chiazaad
- snuifje zeezout
- 1 el kaneel
- 3 el ahornsiroop
- 2 el kokosolie
3. Met amandelen
- 150 g gepelde amandelen
- 150 g gedroogde vruchten en noten: gedroogde bosbessen, cashewnoten en gezouten pinda’s
- 10 g gepelde hazelnoten, lijnzaad
- 70 g rietsuiker
- 80 ml vloeibare honing
- 50 ml olijfolie
- 1 kl kaneelpoeder
- 180 g havervlokken
4. Met cranberry’s
- 4 el gedroogde cranberry’s
- 60 g rozijnen
- 40 g cashewnoten
- 40 g zonnebloempitten
- 3 el pompoenzaad
- 400 g havervlokken
- ½ vanillestokje
- 60 g kokosvlokken
- 3 el boter
- 3 el honing
- 3 el water
Meng alles – behalve het gedroogd fruit, want dat verbrandt snel – giet het geheel uit op een bakplaat. Roer regelmatig om tot de noten krokant bruin zijn. Je kunt granola lang bewaren, dus aarzel zeker niet om grote porties te maken. Voeg bij het ontbijt nog wat gedroogd fruit, yoghurt of honing toe en je start je dag goed!
Andere recepten
Bekijk hier hoe je ‘m in een mok maakt:
Meer lezen?
- 7x ontbijt dat je de avond voordien al klaarmaakt
- Havermout: 6 heerlijke ideeën
- Volle, magere, Griekse of Turkse: welke yoghurt is het gezondst?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!