Lekker
Ontbijten met granola: zo maak je ‘m zelf
Granola is een hip en gezond alternatief voor onze klassieke ontbijtgranen. Het bestaat uit verschillende noten, fruitsappen, kruiden… En de bereiding is ook niet zo moeilijk: je legt alles op een bakplaat in de oven en je laat het bakken, tot het krokant is. Het voordeel van ontbijten met granola? Zo’n hele ovenschaal geeft je een hele tijd ontbijtplezier. Ontdek hier 4 basisrecepten én tal van lekkere variaties!
Granola maken, da’s eindeloos variëren
Je vertrekt het best vanuit een basisrecept. Nadien kun je experimenteren met gedroogd fruit, yoghurt, melk en verschillende noten. Inspiratie nodig? Wij zetten enkele verschillende samenstellingen voor jou op een rij.
Met pindanoten
- 450 g havermout
- 200 g amandelen
- 200 g hazelnoot
- 100 g kokosschaafsel
- 50 g sesamzaad
- 75 g pindanoten (ongezouten)
- 6 el appelsap
- 8 el honing
- kaneel
- nootmuskaat
Met kokosolie
- 125 g havervlokken
- 125 g speltvlokken
- 50 g hazelnoten
- 50 g amandelen
- 60 g pompoenpitten
- 50 g zonnebloempitten
- 30 g lijnzaad
- 20 g chiazaad
- snuifje zeezout
- 1 el kaneel
- 3 el ahornsiroop
- 2 el kokosolie
Met amandelen
- 150 g gepelde amandelen
- 150 g gedroogde vruchten en noten: gedroogde bosbessen, cashewnoten en gezouten pinda’s
- 10 g gepelde hazelnoten, lijnzaad
- 70 g rietsuiker
- 80 ml vloeibare honing
- 50 ml olijfolie
- 1 kl kaneelpoeder
- 180 g havervlokken
Met cranberry’s
- 4 el gedroogde cranberry’s
- 60 g rozijnen
- 40 g cashewnoten
- 40 g zonnebloempitten
- 3 el pompoenzaad
- 400 g havervlokken
- ½ vanillestokje
- 60 g kokosvlokken
- 3 el boter
- 3 el honing
- 3 el water
Eens je alles gemengd hebt, bak je het mengsel op een bakplaat in de oven. Roer regelmatig om tot de noten krokant bruin zijn. Je kunt granola lang bewaren, dus aarzel zeker niet om grote porties te maken. Voeg bij het ontbijt nog wat gedroogd fruit, yoghurt of honing toe en je start je dag goed!
Andere recepten
Bekijk hier hoe je ‘m in een mok maakt:
Meer lezen?
- 7x ontbijt dat je de avond voordien al klaarmaakt
- Havermout: 6 heerlijke ideeën
- Volle, magere, Griekse of Turkse: welke yoghurt is het gezondst?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!