De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ontbijten met granola: zo maak je ‘m zelf

Granola is perfect voor een opkikker! Het is snel gemaakt, veel gezonder dan cornflakes die je in de winkel koopt, en elke ochtend opnieuw kan je tevreden zijn met jezelf als je een kommetje vult. Lekker met melk, nog lekkerder met yoghurt of platte kaas.

Granola is een lekker en gezond alternatief voor onze klassieke ontbijtgranen. Het bestaat uit verschillende noten, pitten, zaden, granen enz. En de bereiding is niet zo moeilijk: je mengt alles, stort het uit op een bakplaat en laat het bakken, tot het krokant is.

Het voordeel van ontbijten met granola? Zo’n hele ovenschaal geeft je een hele tijd ontbijtplezier. Ontdek hier 4 basisrecepten én tal van lekkere variaties!

Granola maken, da’s eindeloos variëren

Je vertrekt het best vanuit een basisrecept. Nadien kun je experimenteren met gedroogd fruit, yoghurt, melk en lekkere toppings. Inspiratie nodig? Wij zetten enkele verschillende basisrecepten voor jou op een rij.

1. Met pindanoten

  • 450 g havermout
  • 200 g amandelen
  • 200 g hazelnoot
  • 100 g kokosschaafsel
  • 50 g sesamzaad
  • 75 g pindanoten (ongezouten)
  • 6 el appelsap
  • 8 el honing
  • kaneel
  • nootmuskaat

2. Met kokosolie

  • 125 g havervlokken
  • 125 g speltvlokken
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g amandelen
  • 60 g pompoenpitten
  • 50 g zonnebloempitten
  • 30 g lijnzaad
  • 20 g chiazaad
  • snuifje zeezout
  • 1 el kaneel
  • 3 el ahornsiroop
  • 2 el kokosolie

3. Met amandelen

  • 150 g gepelde amandelen
  • 150 g gedroogde vruchten en noten: gedroogde bosbessen, cashewnoten en gezouten pinda’s
  • 10 g gepelde hazelnoten, lijnzaad
  • 70 g rietsuiker
  • 80 ml vloeibare honing
  • 50 ml olijfolie
  • 1 kl kaneelpoeder
  • 180 g havervlokken

4. Met cranberry’s

  • 4 el gedroogde cranberry’s
  • 60 g rozijnen
  • 40 g cashewnoten
  • 40 g zonnebloempitten
  • 3 el pompoenzaad
  • 400 g havervlokken
  • ½ vanillestokje
  • 60 g kokosvlokken
  • 3 el boter
  • 3 el honing
  • 3 el water

Meng alles – behalve het gedroogd fruit, want dat verbrandt snel – giet het geheel uit op een bakplaat. Roer regelmatig om tot de noten krokant bruin zijn. Je kunt granola lang bewaren, dus aarzel zeker niet om grote porties te maken. Voeg bij het ontbijt nog wat gedroogd fruit, yoghurt of honing toe en je start je dag goed!

Andere recepten

Bekijk hier hoe je ‘m in een mok maakt:

Meer lezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content