Zo laat je bananen sneller rijpen

Door Isabelle Ignoul

Een vers fruitslaatje of een smoothie, dat smaakt altijd! Maar wat als de bananen die je gisteren in de supermarkt haalde nog steeds niet rijp zijn? Met dit makkelijke trucje versnel je het rijpingsproces.

Zo zijn je bananen sneller rijp

Dit heb je nodig:

  •  1 bruine papieren zak
  •  1 appel of een tomaat
  •  de onrijpe bananen

Door de bananen met ander fruit in de zak te doen, maximaliseer je de hoeveelheid ethyleengas die vrijkomt. Ethyleengas is een stof die geproduceerd wordt door fruit als het rijp wordt. Dit versnelt het rijpingsproces, waardoor je een lekker zachte banaan krijgt.

Zo ga je aan de slag:

  1. Leg de bananen onderin de zak.
  2. Leg de appel of de tomaat naast de bananen. Let op: zorg ervoor dat de tomaat niet overrijp is, want dan kan ze openbarsten in de zak. Geen appel of tomaat in huis? Dan volstaat een peer ook.
  3. Doe de zak dicht, zodat het gas bij het fruit blijft.
  4. Leg de gevulde zak op een warme plaats. Hogere temperaturen zorgen er namelijk voor dat er meer ethyleengas vrijkomt, waardoor het rijpingsproces nóg sneller gaat.
  5. Laat de bananen een nachtje in de gesloten zak liggen. Groene bananen zijn meestal op deze manier binnen 24 uur rijp. Is dat niet het geval? Doe de zak dan weer dicht en controleer elke 12 uur tot ze wel rijp genoeg zijn.

Moet het toch sneller gaan?

Probeer dan even dit:

  • Plaats je groene bananen op een ovenplaat en stel je oven in op 150 graden voor ongeveer een uur. Blijf de bananen wel zeker in de gaten houden. Nog even laten afkoelen in de koelkast en ziezo: rijpe bananen.
  • In de magnetron gaat het nóg sneller: prik met een vork een paar gaatjes in de bananen en leg ze twee minuten in de magnetron. Opgelet: de bananen zijn dan wel zachter, maar ze smaken wel nog hetzelfde als ervoor.

Wist je dat…

  • … bananen in een tros sneller rijp worden dan apart?
  • … je onrijpe bananen best nooit in de koelkast legt? De koude onderbreekt het rijpingsproces.
  • … groene bananen slecht verteren, omdat ze veel zetmeel bevatten?

Bron: wikihow/margriet.nl

Meer lezen:

 

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."