ingevroren voedsel bewaren
Getty Images

Handig om te weten: hoe lang mag je voedsel bewaren in de diepvries?

Door De Redactie

Zelfgemaakte soep of restjes vlees en vis: het kan allemaal in de diepvries. Maar hoe lang kun je het er precies bewaren?

Zit jouw koelkast ook tjokvol restjes? Die kunnen rechtstreeks in de vriezer, om er later nog eens van te genieten. Maar hoe lang mag je voedsel bewaren in de diepvries? Wij geven een korte opsomming!

Vlees bewaren in de diepvries

  • Rauw rundvlees: 6 tot 12 maanden
  • Rauw varkensvlees: 4 maanden
  • Rauw gehakt: 2 tot 3 maanden
  • Rauwe kip: 9 maanden
  • Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden
  • Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden

Groenten

  • Gesneden groenten: 3 maanden
  • Bonen, wortelen, witloof, bloemkool en broccoli: 12 maanden
  • Aubergine, courgette, paprika, winterwortel: 12 maanden

TIP: Blancheer eerst je groenten voor je ze invriest. Zo worden de smaak, kleur en textuur van de groenten minder snel aangetast.

Vis

  • Rauwe magere vis (kabeljauw, schelvis, tonijn): 6 maanden
  • Rauwe vette vis (zalm, makreel), gerookte vis, gebakken vis, garnalen, gekookte mosselen: 3 maanden

Fruit

Vrijwel alle fruitsoorten kunnen worden ingevroren. Je kunt ze gemiddeld 10 à 12 maanden bewaren in de vriezer.

TIP:

  1. Spoel en halveer het fruit voor je het invriest. Verwijder, indien nodig, ook de steeltjes en de pitten en stop het in diepvrieszakjes.
  2. Om te voorkomen dat de vruchten achteraf bruin worden, kun je ze eerst nog met wat citroensap besprenkelen.

Allerlei

  • Kruiden: 6 maanden
  • Kant-en-klare soep: 3 maanden
  • Gebak met slagroom: 1 maand
  • Gebak zonder slagroom: 3 maanden
  • Kant-en-klare maaltijden en kliekjes: 3 maanden

TIP:

  1. Verwijder bij vaste kruiden, zoals rozemarijn, tijm en salie het steeltje. Zachte kruiden zoals peterselie, dille, basilicum en koriander hak je het best eerst fijn voor je ze invriest.
  2. Restjes van de barbecue vries je beter niet in.

Zo hou je het overzichtelijk in de diepvriezer

  1. Gebruik bij het invriezen altijd het juiste verpakkingsmateriaal, zoals diepvrieszakjes of herbruikbare potjes.
  2. Plak op de verpakking steeds een etiket met de datum en de omschrijving van wat erin zit. Zo vermijd je dat de producten te lang in de vriezer blijven liggen.
  3. Probeer je diepvriesproducten steeds te sorteren. Op die manier vind je alles gemakkelijk terug en blijft de diepvries niet onnodig lang open.

Ook handig:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."