5 ingrediënten in shampoo die je beter kunt vermijden

5 ingrediënten in shampoo die je beter kunt vermijden

Zo natuurlijk en gezond mogelijk leven: het is makkelijker gezegd dan gedaan. In heel wat producten zitten verborgen ingrediënten die eigenlijk niet zo gunstig zijn voor je gezondheid. Wist je dat er soms bestanddelen in shampoo zitten die je lokken meer kwaad dan goed doen?

Chemische ingrediënten kunnen heel schadelijk zijn voor je haar. Check daarom altijd goed de ingrediëntenlijst voor je een nieuwe fles aanschaft. Deze bestanddelen kun je alvast beter vermijden:

1. Sodium Lauryl Sulphate

Helaas is Sodium Lauryl Sulphate (dikwijls afgekort als SLS of sulfaten) in heel wat shampoos terug te vinden. Het wordt toegevoegd om vuil uit je lokken te verwijderen, maar is eigenlijk iets te agressief waardoor het ook alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid haalt. Het resultaat: je haar wordt droog en breekbaar en het kan irritatie op je hoofdhuid uitlokken. Kies eerder voor een milder ingrediënt, zoals cocamidopropyl betaine. Dit reinigt je haar even goed, maar zorgt voor een gebalanceerde hoofdhuid.

2. Siliconen

Siliconen in je shampoo klinken zo slecht als ze zijn. Ze leggen een laagje om je haar, waardoor het er beter en gezonder uitziet, maar op lange termijn doen ze je lokken geen goed. Belangrijk om te weten is dat er twee soorten siliconen worden gebruikt: wateroplosbare en niet-wateroplosbare. De eerste soort kun je er met water uitwassen en zijn niet zo schadelijk als hun tegenhanger. Niet-wateroplosbare siliconen kun je er alleen uitwassen met een shampoo die sulfaten bevat. En zoals je kon lezen bij puntje 1, kan dit je haar uitdrogen. Wil je slechte sulfaten herkennen, zoek dan naar ingrediënten die op ‘cone’, ‘conol’, ‘col’ of ‘xane’ eindigen.

3. Formaldehyde

Zoek ook ineens naar quaternium-15, diazolidinylureum, DMDM-hydantoïne, bronopol of imidazolidinylureum op de verpakking, als je formaldehyde wilt herkennen. Een hele boterham, maar het is wél de moeite om het even na te kijken. De stof kan namelijk ernstige schade aanrichten als het op je (hoofd)huid terecht komt: denk maar aan allergische reacties, huidirritatie en astma.

4. Minerale olie

Minerale oliën vind je meestal terug in conditioners, maar ook in shampoo wordt het soms toegevoegd. Het ingrediënt zorgt ervoor dat je haar vocht vasthoudt en legt dus een laagje op je lokken. Hierdoor kan je haar geen voedende ingrediënten meer opnemen. Om minerale olie uit je haar te verwijderen, heb je een shampoo met sulfaten nodig. En die wil je vermijden om droog haar te voorkomen!

5. Parfum

Parfum klinkt dan wel goed, het kan er wel voor zorgen dat je er allergische reacties door krijgt. Meestal is dit enkel het geval bij mensen met een gevoelige huid, maar het kan nooit kwaad om het even na te kijken!

Coverbeeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)