Getty Images

Goeie vraag: is blauw licht van een beeldscherm schadelijk voor je huid?

Door Jolien Thieleman

Blauw licht, afkomstig van een beeldscherm, is niet opperbest voor je ogen. Maar wist je dat het ook huidveroudering teweeg kan brengen?

Huidveroudering door blauw licht

Zonlicht is de grootste bron van blauw licht waaraan we worden blootgesteld. Maar ook TL-lampen en licht dat afkomstig is van digitale apparaten, zoals je televisie, computerscherm en smartphone, geven fracties van blauw licht. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het slecht kan zijn voor je ogen en huid: het stimuleert veroudering door blootstelling aan licht, ook wel fotoveroudering genoemd. Door overmatig beeldschermgebruik kan je huid dus vroegtijdige huidveroudering vertonen, zoals rimpels, verslapping, pigmentvlekjes en fijne lijntjes.

Hoe kun je het verhelpen?

Je kunt beeldschermen natuurlijk niet helemaal vermijden, maar er zijn wél enkele dingen die je kunt doen om je huid te sparen.

1. Smeer skincare met een filter

Huidverzorgingsproducten vol antioxidanten zijn een goede keuze om de negatieve gevolgen van blauw licht zoveel mogelijk te verminderen. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen: smeer daarom altijd een zonnebeschermingsfactor die je huid beschermt tegen schadelijke stralen. Veel crèmes die tegen uva- en uvb-stralen beschermen, bieden ook bescherming tegen (een deel van) de schadelijke effecten van blauw licht.

1

Essential Glow Moisturizer

Naast een stralende gloed, voorziet deze moisturizer je huid van de nodige filters om schade door blauw licht en milieuvervuiling te verminderen. De dagcrème beschermt, herstelt en verheldert de huid (Paula’s Choice, € 36).

2

Age Protect Multi-Action Cream

Uriage ontwikkelde deze crème om je huid te beschermen tegen vervuiling en de nefaste gevolgen van blauw licht en zonlicht. De formule werd verrijkt met thermaal water en glycerine om de huid soepel te maken en te hydrateren (Uriage, € 31,90 bij Newpharma).

3

Blue Light Face Mist

Deze multifunctionele gezichtsspray verfrist, hydrateert en beschermt tegen blauw licht. Breng onder make-up aan om de huid voor te bereiden of verstuif over make-up als finishing spray (ILIA, vanaf € 19 bij De Bijenkorf).

2. Zet je beeldscherm op nachtmodus

Veel tablets en smartphones hebben een nachtmodus, waarmee je het blauw licht in je scherm omwisselt voor geel licht. Dat is niet alleen beter voor je huid, maar ook voor je ogen. Er zijn bovendien screenprotectors met een blauwlichtfilter op de markt, die het licht van je smartphone minder schadelijk maken.

3. Leg je scherm eens wat vaker aan de kant

En doe andere dingen in de plaats waar je geen scherm voor nodig hebt, zoals wandelen, fietsen, lezen… Dat uurtje minder op je smartphone of tablet zal je veel plezier in de plaats bezorgen én je huid zal je extra dankbaar zijn.

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content