Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Last van roodheden in het gezicht? Deze tips en producten kalmeren je huid

Door Jolien Thieleman

Zit je verveeld met roodheden in je gezicht? Dan ben je misschien wel op zoek naar oplossingen, maar belangrijk is om eerst de oorzaak te achterhalen. Dit artikel kan je alvast op weg helpen.

Verschillende oorzaken

Roodheden zijn dikwijls te wijten aan overactieve bloed- en haarvaatjes in het gezicht. Je huid kan bijvoorbeeld rood kleuren na het sporten, een warme douche of een stresserend moment, maar er zijn ook meer permanente oorzaken die roodheden kunnen uitlokken:

  • Aanleg tot couperose en rosacea: chronische aandoeningen die zich kenmerken door een egaal rode huid en/of zichtbare bloedvaatjes.
  • De leeftijd: naarmate je ouder wordt, breekt collageen af waardoor je huid minder elastisch wordt. Hoe minder elasticiteit, hoe langer de bloedvaatjes blijven openstaan.
  • De overgang en menopauze: je huid kan droger, gevoeliger en dunner worden, waardoor roodheden nadrukkelijker naar voren kunnen komen.
  • Uv-straling: de zon kan een gevoelige huid beschadigen, omdat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt. Dit kan leiden tot roodheid en uitslag.
  • Acne: roodheid door acne en puistjes ontstaat meestal door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen.
  • Je huidtype: vooral mensen met een gevoelige, dunne huid en/of een lichte huidskleur hebben sneller kans op roodheid in het gezicht.
  • Irritatie als gevolg van verkeerde huidverzorgingsproducten, medicatie, wrijving, een lage luchtvochtigheid, …

Roodheid in het gezicht verminderen

Een huid met roodheden vraagt dikwijls wat meer aandacht en zachtheid, met de juiste verzorgingsproducten om je huid te kalmeren. Een aantal tips:

1. Ga naar de dermatoloog

Weet je niet helemaal zeker waar de roodheden vandaan komen? Dan is het slim om eerst naar de dermatoloog te gaan. Op die manier krijg je advies op maat, kun je een  behandeling (skincare, lasers en/of medicatie) opstellen die z’n vruchten afwerpt en belangrijker nog: kun je voorkomen dat de roodheden verergeren.

2. Smeer de juiste verzorgingsproducten

Een huid die snel roodheden vertoont is in principe een gevoelige huid, dus het is verstandig om er je huidverzorgingsroutine op af te stemmen. Kies voor producten die geschikt zijn voor een gevoelige huid, het liefst zonder parfum of andere ingrediënten die kunnen irriteren. Vermijd korrelscrubs of producten die de huidbarrière kunnen aantasten.

Een aantal toppers tegen roodheden:

1

Calm 1% BHA Exfoliant

roodheden

Een exfoliant met salicylzuur werkt ontstekingsremmend, waardoor de roodheid in je gezicht vermindert en je huid tot rust komt. Deze zeer milde lotion kalmeert de gevoelige, rode of geïrriteerde huid en maakt haar gladder (Paula’s Choice, € 34).

2

Pure Camomille Reinigingscrème

Door dagelijks je huid te reinigen met een milde cleanser, voorkom en verminder je ontstekingsreacties die roodheden kunnen veroorzaken. Deze kalmerende reinigingscrème is geschikt voor de gevoelige huid en verwijdert in alle zachtheid make-up van je gezicht, ogen en lippen (Yves Rocher, € 10,95).

3

Daycare Sensitive

roodheden gezicht

Een crème die huidherstellende ingrediënten en kalmerende antioxidanten bevat, beschermt, herstelt en versterkt je huid. Deze verzorging voor een gevoelige huid versterkt de natuurlijke huidbarrière en bevat ingrediënten die het huidverouderingsproces afremmen (Zeitschild, € 75).

4

Rosaliac AR Intense Serum

Met een serum voeg je makkelijk extra werkzame stoffen toe aan je beautyroutine. Dit exemplaar uit de Rosaliac-lijn van La Roche-Posay vermindert een prikkend, warm gevoel en verstevigt en kalmeert de kwetsbare huid. De samenstelling vermindert roodheid en voorkomt nieuwe uitbraken (La Roche-Posay, € 23,95 bij Farmaline).

5

AR BB Cream

roodheden

Met Sensibio ontwikkelde Bioderma een gamma speciaal voor de gevoelige huid met neiging tot prikken, branden, ongemak of roodheden. De BB crème is een huidperfectionerende en beschermende verzorging tegen roodheid: de formule vermindert, voorkomt en camoufleert roodheid, terwijl een SPF 30 beschermt tegen uv-straling (Bioderma, € 22,49 bij Newpharma).

3. Gebruik minder producten

Is de roodheid in je gezicht te wijten aan een productallergie of te veel exfoliëren? Neem dan een stap terug in je huidverzorgingsroutine. Laat alle producten die je niet noodzakelijk nodig hebt even links liggen om de blootstelling aan allergenen te verminderen. Zodra je huid weer tot rust is gekomen, kun je de producten één voor één over een periode van enkele dagen aanbrengen. Zo kom je erachter wat precies de oorzaak is van die rode huid in het gezicht.

4. Smeer zonnecrème

Eindig je huidverzorgingsroutine altijd met een zonnecrème met een beschermingsfactor van minstens 30. Breng ‘m in de zomer of op zonnige dagen elke twee uur aan voor optimale bescherming. En probeer directe blootstelling aan de zon te vermijden.

5. Let op met make-up

Heb je een gevoelige huid met neiging tot roodheid? Dan gebruik je best make-up die vrij is van parfum, niet-comedogeen is en geen gevaar voor irritatie vormt. Kies eventueel voor producten die meerdere werkingen combineren in één formule, zoals een BB-crème, en gebruik lichte formules die zonder veel wrijving over je huid verdelen. Wil je de roodheden camoufleren? Kies dan voor een groene corrector die roodheid neutraliseert.

6. Vermijd temperatuurswisselingen

Moeilijk als je bijvoorbeeld in gekoelde ruimtes werkt, maar probeer temperatuurschommelingen zoveel mogelijk te vermijden. Het vraagt immers veel van je bloedvaatjes, aangezien ze de hele tijd uitzetten en inkrimpen. Beperk om die redenen ook sauna’s, hete douches en ga nooit vlak bij een haardvuur of verwarming zitten.

7. Stop met roken

Roken breekt collageen en elastine pijlsnel af waardoor je huid minder elastisch wordt. Hierdoor kunnen de bloedvaatjes langer blijven openstaan, met meer roodheden als gevolg. Stoppen met roken is dus de boodschap, voor je gezondheid én je huid.

8. Let op wat je eet

Ook je dieet kan een invloed hebben op de conditie van je huid. Wist je dat cafeïne, pikante gerechten en alcohol een bloedverwijdend effect hebben? Probeer er dus wat rekening mee te houden, wil je roodheden zoveel mogelijk voorkomen.

9. Probeer voldoende te ontspannen

Stress is een belangrijke trigger die roodheid kan veroorzaken: het verlaagt de barrièrefunctie van je huid wat ervoor zorgt dat ze makkelijker geïrriteerd geraakt. Probeer je dus voldoende te ontspannen om je huid en algemene gezondheid te respecteren.

10. Verhoog de luchtvochtigheid in je huis

Een droge huid maakt de kans op huidirritatie groter. Vertoef daarom niet te lang in droge ruimtes (waar bijvoorbeeld een lage luchtcirculatie is en de verwarming hoog staat). Zet het raam regelmatig open, installeer een luchtbevochtiger of zet een glas water op de verwarming.

Bronnen: La Roche-Posay, Paula’s Choice, Jetske Ultee

Ook over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!