Droog jij je haar wel juist?

Droog jij je haar wel juist?

Helemaal opgetut en met een net-van-de-kapper kapsel op het krieken van de dag de deur uitstappen: vraag jij je ook wel eens af hoe sommige vrouwen hier de tijd én zin voor hebben? Hét antwoord: een goede (en snelle) brushing!

Met deze tips leg je jouw wilde, natte haren mooi in de plooi.

Begin bij het begin

Haarborstels

Kijk allereerst naar de dikte en textuur van je haar. Stem alle producten en tools die je gebruikt hier op af. Er is zo’n groot aanbod aan borstels en kammen, maar weet je niet welke jouw wilde haren kan temmen? Vrouwen met dik en lang haar zitten met een grote kamborstel, ook wel peddelborstel genoemd, goed. Het ontwart, maakt zacht en je haar oogt zo veel gladder. Graag wat meer volume, of zelfs golfjes? Dan klaart een ronde borstel de klus. Beleef je elke ochtend als een grote chaos? Voor als het drogen van je haar snel moet gaan: de föhnborstel! Deze borstel bevat in het midden hittegeleidend materiaal dat opwarmt door de warmte van je haardroger.

Haarproducten

Een goed ruikend product: haast elke vrouw zwicht er wel eens voor. Welk type product je gebruikt, hangt af van de manier waarop je je haar wil drogen. Laat je de haardroger in de kast en droog je je lokken op een natuurlijke manier? Dan is een volume booster ideaal. Heb je lang en droog haar en wil je het steil drogen? Dan gebruik je best haarolie die je lokken hydrateert, voedt en beschermt. Let wel op: sommige producten worden pas geactiveerd door de hitte van een haardroger.

Haardroger

Een goede haardroger kun je aanzien als een goede investering: in aankoop is het iets duurder, maar je haalt er heel wat voordelen uit! Het neemt namelijk meer tijd in vooraleer je haar volledig droog is als een je goedkopere haarddroger gebruikt. Een exemplaar die werkt op keramische warmte of ionische technologie raden we zeker aan. De keramische warmte zorgt ervoor dat je haar niet gaat pluizen als het in aanraking komt met je haar. De ionische technologie voorkomt dan weer dat je geen statisch haar krijgt. Het vermogen van een droger bepaalt hoe hard én hoe warm de föhn blaast. Hoe hoger het wattage, des te harder en warmer je haardroger kan gaan. Een haardroger met een vermogen van minstens 1.500 watt is ideaal.

Van wortel tot punt

Werk van boven naar beneden. Föhn altijd eerst je wortels en werk dan (met behulp van een haarborstel) langzaam naar je haarpunten toe. Doordat je de luchtstroom van de haardroger naar beneden toe te richt, zullen je haarschubben beter sluiten, met glad en glanzend haar als resultaat. Je bent ook eerder klaar als je met de wortels begint.

Pre-drogen

Zalig, een douche nemen ‘s morgens! Al is het drogen van je haar daarna een hele klus. Grijp je na het douchen direct naar de haardroger? Niet doen! Dep je haar na het wassen goed droog en wikkel een handdoek rond je hoofd. Terwijl het meeste water wordt opgenomen in de handdoek, kun je je bezighouden met iets anders: denk aan schminken, de hond uitlaten, je aankleden… Je haar is al een pak droger tegen dat je volledig klaar bent met je ochtendroutine. Nog enkel in model föhnen, en klaar. Timemanagement van de bovenste plank!

En dan nu aan het werk

Zó brush je steil haar

 1. Gebruik eerst een gladmakend serum. Zo voorkom je dat je haren alle richtingen uitslaan.
 2. Blaas je haar eerst droog met je vingers. Stop het drogen als je haar nog een beetje klam aanvoelt.
 3. Maak secties. Vooral als je lang haar hebt, is dit aangeraden. Steek het bovenste deel van je haar op met haarklemmen. Zo kun je de onderste haarpartij makkelijk in model drogen.  Zo wordt je kapsel ondersteunt en blijft je haar langer in model.
 4. Begin achteraan je hoofd met brushen en blaas op een hoge temperatuur kleine haardelen naar voren met een peddelborstel.
 5. Blaas je borstel naar beneden. Zo vermijd je dat je haar gaat ‘opvliegen’.
 6. Als je haar helemaal droog is, blaas je er nog even met koude lucht op om de styling te fixeren.

Zó stijl je krullend haar

 1. Een krullende haardos durft al eens te gaan kroezen tijdens het brushen. Verstuif daarom voor het stylen eerst wat krullenspray, of kneed er wat mousse door.
 2. Droog je haar eerst wat voor met je vingers.
 3. Plaats een diffuser op je droger. Dit opzetstukje verspreidt de warme lucht rond je haarwortels, en voorkomt dat je haar alsnog gaat kroezen.
 4. Droog je haar nu aan de wortels. Draai kleine haarlokjes rond je vinger voor een natuurlijk kruleffect. Hou daarna je handen onder je haarpunten en duw je haar zachtjes naar omhoog tijdens het drogen. Knijp er niet in, want dan verliezen de krullen hun vorm en dreigt je haar opnieuw te gaan kroezen.
 5. Blaas voor extra fixatie van je krullen nog eens met koude lucht en werk je kapsel af met een vleugje haarlak, dat je op ongeveer 30 cm van je haar af vernevelt.

Tip: Zet je haardroger niet op de hoogste of warmste stand als je haar van nature krult, want krullend haar is sowieso droger en dus kwetsbaarder dan steil haar.

Bron: © Goodhousekeeping

Ook interessant om te lezen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)