Goeie vraag: is droogshampoo slecht voor je haar?

Goeie vraag: is droogshampoo slecht voor je haar?
Getty Images

Even schudden en sprayen, en weg is die vettige schijn in je haar. Droogshampoo redt je op heel wat drukke ochtenden, maar is het eigenlijk slecht voor je haar?

Geen gewone shampoo

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is droogshampoo eigenlijk geen gewone shampoo. Het is een soort poeder dat je haar niet reinigt, maar de olie en het natuurlijke talg op je haar en hoofdhuid absorbeert. Je haar is zo tijdelijk opgefrist, heeft meer volume en ziet er minder vettig uit, waardoor je je wasbeurt een dag kunt uitstellen. Ideaal om tijd te besparen, je kapsel meer textuur te geven en (eventueel) je haarkleur langer mooi te houden.

Gevaar voor je haar?

Droogshampoo kan geen kwaad, op voorwaarde dat je er geen dagelijkse gewoonte van maakt. Plan de dag nadien gewoon een wasbeurt in, om deze redenen:

  • Droogshampoo absorbeert niet alleen de olie op je lokken, maar ook die op je hoofdhuid. Bij overmatig gebruik kan dat irritatie, jeuk en roos veroorzaken.
  • De overblijfselen van het product op je hoofdhuid kunnen zich op termijn opstapelen en de poriën verstoppen, met vervelende hoofdhuidproblemen (vb. kleine ontstekingen in de vorm van puistjes) als gevolg.
  • Als je het product te vaak gebruikt, wordt je haar sneller vet: wanneer je talgklieren langdurig té droog zijn, gaan ze extra talg aanmaken om te compenseren.
  • Er gaan ook heel wat geruchten rond dat je van droogshampoo kaal kunt worden, maar dat is niet wetenschappelijk onderbouwd. Wel kan de combinatie van droogshampoo, opgedroogde talg, dode huidcellen en zweet ervoor zorgen dat nieuwe haren het moeilijker hebben om door te komen. De dag nadien was je je haar dus best met water en gewone shampoo om je hoofdhuid te reinigen.

Zo gebruik je het

Droogshampoo is de ideale quick fix om je haar sporadisch op te frissen, maar dan moet je ‘t wel juist gebruiken, wil je niet met een witte waas opgescheept zitten. Hou daarom deze handige toepassingstips in het achterhoofd:

  1. Breng het product altijd aan op droog haar. Wanneer je haar vochtig is, zal de droogshampoo klonteren.
  2. Maak scheidingen in je haar met je vingers en verstuif het product gelijkmatig op de haarwortels, op zo’n 30 centimeter afstand.
  3. Laat het even inwerken.
  4. Borstel je haar en masseer nog even na met je vingers, om zeker te zijn dat er geen wit residu overblijft.
  5. Tip: je kunt droogshampoo ook gebruiken voor meer volume in je haar. Kijk maar!

3x onze favoriete droogshampoo’s

1 Invisible Droogshampoo

droogshampoo

Deze gloednieuwe droogshampoo heeft als geheim wapen de liquid-to-dry technologie: het haar is opgefrist en heeft meer volume, en dat zonder wit residu. Mooi meegenomen is dat de droogshampoo in een gecomprimeerde PET-aerosolverpakking zit, om zo een minder grote impact te hebben op het milieu (Garnier Fructis, € 4,99 in de drogisterij).

2 3-in-1 Droogshampoo

droogshampoo

Ook deze shampoo laat geen witte waas na. Dit exemplaar, speciaal voor licht haar, verfrist vette lokken en geeft zichtbaar volume. Het gamma bevat ook een droogshampoo voor donker haar (Nivea, € 5,39 bij Di).

3 Style Refresh Droogshampoo

droogshampoo

Een mooi extraatje aan deze droogshampoo? Hij bevat een UV-filter, zodat ook je haren beschermd zijn tegen de schadelijke invloeden van de zon. Het transparante product zorgt voor een schoon en fris gevoel (Keune, € 18,95 bij HBB24).

Ook over je haar:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)