Laserontharing: blijven haartjes dan altijd weg?

Laserontharing: blijven haartjes dan altijd weg?
iStock

Droom je ervan nooit meer te moeten waxen, scheren of epileren? Dan is een laserontharing het overwegen waard. Wij zetten alle informatie voor je op een rijtje!

Laserontharing: zo werkt het

Een laser inschakelen om ongewenste haartjes weg te halen is duurder, intensiever en ingrijpender dan de gewone ontharingsmethodes. Terwijl bij waxen en epileren de haartjes uit de wortel worden getrokken, pakt laserontharing de wortel zélf aan.

Een laser is eigenlijk licht met een bepaalde golflengte. Een hoge golflengte is effectief tegen rimpels of littekens, terwijl een lage golflengte kan helpen bij spataders. Een nóg lagere golflengte heeft invloed op je haar. De laserstraal werkt in op het melanine van de ongewenste haartjes: het pigment wordt verhit en werkt als warmtegeleider om door te dringen tot de haarwortel. Door de warmte wordt de wortel verschroeid, waardoor er dus geen haar meer uit kan groeien.

laserontharing
iStock

Let op: omdat laserontharing werkt via het pigment in je haar, zijn grijze haren er niet voor geschikt. Ook hoogblonde haren zijn daarom moeilijker te verwijderen. Laat je goed adviseren door een professional vooraleer je aan de behandeling begint: zo weet je vooraf of de behandeling geschikt is voor jou en welk resultaat je kunt verwachten. Heel wat schoonheidsinstituten bieden bovendien een proefsessie of testshot aan.

Timing is alles

Het is belangrijk om een laserontharing goed te plannen. Je haar moet namelijk in een groeifase zitten, want alleen dan is er pigmentvorming in het haartje. Ideaal gezien laat je 4-6 weken tussen de behandelingen, zodanig dat je haar telkens in een groeifase zit. Tussendoor mag je scheren of een ontharingscrème gebruiken, maar niet waxen of epileren. Het is ook aangeraden om tot 5 dagen voor het laseren geen zelfbruiner te smeren wegens de chemische stof. Of je de behandeling in de winter of de zomer laat uitvoeren, heeft geen invloed op het resultaat.

Geen instant effect

Hou er rekening mee dat een laserontharing geen onmiddellijk resultaat geeft: de haartjes vallen pas een tijdje na de laserbehandeling uit (reken hiervoor op zo’n twee weken). De kans bestaat ook dat de haartjes met beschadigde haarzakjes nog even terug groeien, maar daarna wel gewoon uitvallen.

Na zes tot acht behandelingen is dikwijls tachtig tot negentig procent van de haartjes weg. Het aantal behandelingen en het resultaat hangt altijd af van je haarkleur en -dikte, je huidtype en de zone die wordt behandeld.

De behandeling

Een laserbehandeling gaat als volgt in z’n werk:

  1. De zone die wordt behandeld, wordt eventueel ingesmeerd met een laag transparante gel. Dat hangt af van het soort laser dat gebruikt wordt.
  2. De intensiteit van de laser wordt ingesteld en je zet een bril op die je ogen beschermt tegen de lichtflitsen.
  3. De kop van de laser glijdt over je huid. Op elk stukje wordt ongeveer een seconde geflitst: het laseren gaat met andere woorden vrij snel.
  4. Vlak na de behandeling kan de huid rood kleuren en wat opzwellen, maar die reactie neemt vrij snel af.

Of de behandeling pijnlijk is, hangt af van de zone en het soort laser dat de schoonheidsspecialiste gebruikt.

Welke zones?

Bovenlip, wenkbrauwen, benen, oksels, bikinilijn, en voor mannen de rug en de borst: in principe is laserontharing voor bijna alle zones mogelijk, op voorwaarde dat de haartjes niet te dun (dons) of te licht van kleur zijn.

Kies voor een professioneel instituut

Is de kogel door de kerk, en kies je voor een definitieve laserontharing? Laat de behandeling dan altijd uitvoeren door een professional. Zij kunnen brandwonden vermijden en werken met de juiste apparatuur zodat de haartjes zo goed als definitief wegblijven. Hou wel rekening met het prijskaartje, want de behandeling is niet goedkoop: een laserontharing kost, afhankelijk van de zone, al snel zo’n honderd euro en dient een aantal keer herhaald te worden.

Meer weten over ontharen? In dit artikel lees je over de verschillende methodes én welke veelgemaakte fouten je best kunt vermijden.

Uitgetest: laserontharing

Beautyredactrice Jolien testte onlangs een laserontharingsbehandeling uit. Dit vond ze ervan: “Gladde benen zónder telkens te moeten scheren? Het kan! Ik liet m’n onderbenen laseren bij Ikari, een cosmeticamerk met een hypermodern, professioneel instituut in het hartje van Antwerpen.

Ik geef eerlijk toe: ik was best zenuwachtig, maar de behandeling viel reuze mee. Na een hartelijke ontvangst waarbij ik meteen heel wat uitleg kreeg, ging ik op de behandelingstafel liggen en kreeg ik een bril om mijn ogen te beschermen tegen de lichtflitsen. Zohra, de schoonheidsspecialiste die de behandeling voor haar rekening nam, stelde in tussentijd de laser af. Nog vóór ze aan het laseren sloeg, voelde ik een sterke, koele wind op mijn huid die ervoor zorgde dat de behandeling volledig pijnloos was. Het enige wat ik tijdens het laseren opmerkte, was hooguit een kleine tinteling. Oef!

De volledige behandeling waarbij m’n beide onderbenen en knieën werden gelaserd, duurde zo’n twintig minuutjes. Achteraf vertoonde mijn huid absoluut geen roodheid,  zwelling of teken van irritatie. Al na één sessie zag ik resultaat: heel wat haartjes waren overduidelijk verdwenen (kale plekjes) en de haren die wél nog teruggroeiden, leken een pak zachter te zijn.

Ik heb intussen m’n derde behandeling achter de rug en ben al enorm tevreden over het resultaat, al zijn nog meerdere behandelingen nodig om volledig haarvrij te zijn. Maar tot nu toe blijven de gelaserde haartjes netjes weg en hoef ik minder snel én minder lang te scheren, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Missie geslaagd, wat mij betreft!”

Meer informatie over de behandeling vind je op ikari-institute.be of via 03 303 77 44. Je kunt ook langsgaan in het instituut: Jan van Rijswijcklaan 162, 2020 Antwerpen.

View this post on Instagram

Dé oplossing voor ingegroeide haartjes ? Professionele laserontharing ! Door het scheren worden uw haartjes stug, groeien deels onderhuids en laten vreselijk pijnlijke en ontsierende wondjes achter na elke scheerbeurt. Niet alleen heb je geen ingegroeide haartjes en irritaties meer, maar vermindert de haargroei ook drastisch. Professionele lasers kunnen alle huid-en haartypen aan, winter én zomer. Het is wel belangrijk dat je een beetje pigment in je haren hebt. Na de eerste laserbehandeling merk je al verschil. Hoe meer zones, hoe meer voordeel ! •www.ikari-institute.be • +32 (0)3 303 77 4. •info@ikariskinexperts.com #huidanalyse #acné #ikari #ikariskinexperts #puistjes #onzuiver #spots #antwerpen #esthetiek #healthyskin #skincareaddicts #skincare #huidverbetering #dermatologia #huidexperten #redness #inflammation #peeling #pigment #pigmentation #chemicalpeel #serum #products #collagen #elastine #hyaluronic #giveaway #win #actie

A post shared by IKARI Skin Care (@ikari.skincare) on

Meer over ontharen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)