Laserontharing: blijven haartjes dan altijd weg?

Laserontharing: blijven haartjes dan altijd weg?

Je kunt je benen ontharen door ze te waxen, te epileren of te scheren: het resultaat is instant, maar tijdelijk. Wil je een definitiever resultaat, dan kun je een laserbehandeling overwegen, al is dat een pak duurder en krijg je er geen garanties bij. Twijfel je? Deze info zal je zeker interesseren.

Laserontharing: zo werkt het

Een laser inschakelen om ongewenste haartjes weg te halen is duurder, intensiever en ingrijpender dan de gewone ontharingsmethodes. Terwijl bij waxen en epileren de haartjes uit de wortel worden getrokken, pakt laserontharing de wortel zélf aan.

Een laser is licht met een bepaalde golflengte. Een hoge golflengte is effectief tegen rimpels of littekens, terwijl een lage golflengte kan helpen bij spataders. Een nóg lagere golflengte heeft invloed op je haar. De laserstraal werkt in op het melanine van de ongewenste haartjes: het pigment wordt verhit en werkt als warmtegeleider om door te dringen tot de haarwortel. Door de warmte wordt de wortel verschroeid, waardoor er dus geen haar meer uit kan groeien.

laserontharing

Timing is alles

Het is belangrijk om een laserontharing goed te plannen. Je haar moet namelijk in een groeifase zitten, want alleen dan is er pigmentvorming in het haartje. Dat is meteen ook de reden waarom je meerdere laserbehandelingen nodig hebt – omdat je niet weet in welke fase de haartjes zitten. Bovendien zijn grijze en erg blonde haren moeilijker te verwijderen: omdat ze geen pigment bevatten, heeft de laser er weinig impact op.

Geen instant effect

Hou er rekening mee dat een laserontharing geen onmiddellijk resultaat geeft: de haartjes vallen pas een tijdje na de laserbehandeling uit (reken hiervoor op een week). De kans bestaat ook dat de haartjes met beschadigde haarzakjes nog even terug groeien, maar daarna wel gewoon uitvallen.

Na vijf tot acht behandelingen is tachtig tot negentig procent van de haartjes weg. Het aantal behandelingen en het resultaat hangt altijd af van je haarkleur, je huidtype en de zone die wordt behandeld. Laat je goed adviseren door een professional vooraleer je aan de behandeling begint: zo weet je vooraf of de behandeling geschikt is voor jou en welk resultaat je kunt verwachten. Heel wat schoonheidsinstituten bieden bovendien een proefsessie aan.

De behandeling

De laserbehandeling gaat als volgt in z’n werk:

  1. De zone die wordt behandeld, wordt ingesmeerd met een laag transparante gel.
  2. De intensiteit van de laser wordt ingesteld en je zet een bril op die je ogen beschermt tegen de lichtflitsen.
  3. De kop van de laser glijdt over je huid. Op elk stukje wordt ongeveer een seconde geflitst: het laseren gaat met andere woorden vrij snel.
  4. Vlak na de behandeling kan de huid rood kleuren en wat opzwellen, maar die reactie neemt vrij snel af. Dikwijls kan een coldpack verzachten.

Of de behandeling pijnlijk is, hangt af van de zone en het soort laser dat de schoonheidsspecialiste gebruikt.

Zones

Bovenlip, wenkbrauwen, benen, oksels, bikinilijn, en voor mannen de rug en de borst: in principe is laserontharing voor bijna alle zones mogelijk, op voorwaarde dat de haartjes niet te dun (dons) of te licht van kleur zijn.

Niet zonnen of waxen

Voor en tijdens de laserbehandelingen is het ten zeerste af te raden om onder de zonnebank te gaan, net zoals de behandelde zones aan de zon blootstellen geen goed idee is. Ga je toch naar buiten? Gebruik dan een zonnecrème met een zeer hoge beschermingsfactor (kies gerust voor een sunblock!). Tussen de behandelingen door mag je ook niet epileren of waxen, maar wel scheren of een ontharingscrème gebruiken.

Kies voor een professioneel instituut

Als je kiest voor een definitieve laserontharing, hou dan deze tips in je achterhoofd:

  • Laat de behandeling uitvoeren door een professional: zij kunnen brandwonden vermijden en werken met de juiste apparatuur zodat de haartjes zo goed als definitief wegblijven.
  • Doe de behandeling bij voorkeur tijdens de herfst of winterperiode – in de zomermaanden is een lasertherapie te belastend voor de huid.
  • En hou ook rekening met het prijskaartje, want de behandeling is niet goedkoop: een laserontharing van je benen kost al gauw enkele honderden euro’s.

Meer weten over ontharen? In dit artikel lees je over de verschillende methodes én welke veelgemaakte fouten je best kunt vermijden.

Beelden: iStock

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)