Retinol: een wondermiddel voor je huid!

Retinol: een wondermiddel voor je huid!

Al van retinol gehoord? Het ingrediënt is beter bekend als vitamine A en wordt verwerkt in heel wat schoonheidsproducten. Maar wat doet het eigenlijk voor je huid?

Herstellen en vernieuwen

Retinol is één van de meest onderzochte ingrediënten in de huidverzorging. Het is zo effectief omdat het, eens het door je huid is opgenomen, wordt afgebroken en wordt omgezet in retinoïnezuur. Dat heeft effect op de manier waarop je huidcellen zich herstellen en vernieuwen.

Effectieve werking

Retinol werkt bovendien als antioxidant die schadelijke vrije radicalen – restafval van alle stoffen die we innemen- afbreekt. Want die doen je huid er ouder uitzien dan ze eigenlijk is. Daarom raden dermatologen en schoonheidsexperten producten met retinol aan bij mensen met rimpeltjes, pigmentvlekjes of een ongelijkmatige, doffe teint, maar ook bij puistjes en acne. In het laatste geval wordt retinol op doktersvoorschrift gegeven: die producten bevatten actievere bestanddelen, maar geven ook een grotere kans op irritatie en zijn dus enkel geschikt voor mensen met huidproblemen. Retinol in huidverzorgingsproducten werkt langzamer, maar is op termijn net zo effectief.

Zo gebruik je producten met retinol

  • Let bij aankoop van retinolproducten op de verpakking: ze zijn best ondoorzichtig en de producten zitten bij voorkeur niet in een potje. Hoe meer lucht er bij het product komt, hoe sneller de werking achteruit gaat.
  • Gebruik retinolproducten ‘s avonds voor je gaat slapen. De werking van vitamine A vermindert aanzienlijk door (zon)licht.
  • Laat je huid even wennen: breng het product in het begin één keer om de twee dagen aan. Als je huid goed reageert, kunt je de frequentie verhogen naar een keer per dag.
  • Ziet je huid er geïrriteerd, rood of schilferig uit? Las dan even een pauze in of verlaag de frequentie.
  • Producten met retinol kun je onder je ogen gebruiken, maar niet op je oogleden.
  • Gebruik altijd in combinatie met een crème die een zonnebeschermingsfactor van 30 of meer bevat. Hoe goed en duur je gezichtscrèmes ook mogen zijn: geen enkel product herstelt de schadelijke UV-stralen van de zon. Zelfs niet in de winter!

3x producten met retinol

1. Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment

Een intensieve verzorging die de huid verstevigt, donkere plekjes vervaagt en fijne lijntjes en rimpels vermindert (Paula’s Choice, € 60).

2. Clinique Fresh Pressed boosters

Een krachtige set voor in je badkamerkastje, die bestaat uit twee boosters: een voor overdag met vitamine C en een voor ‘s nachts met retinol (vitamine A). De producten beloven je huid egaler te maken en rimpels intensief te verminderen (Clinique, € 47).

3. La Roche Posay Redermic R

Dit anti-agingconcentraat voor de gevoelige huid strijkt opvallende rimpels glad, doet huidvlekjes vervagen en maakt de teint gelijkmatiger (La Roche Posay, in de apotheek).

Bron: Dokter Jetske Ultee & Paula’s Choice skincare

Meer over huidverzorging:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)