Getty Images

Retinol: een anti-aging wondermiddel voor je huid!

Door Jolien Thieleman

Al van retinol gehoord? Het ingrediënt is beter bekend als vitamine A en vind je in heel wat schoonheidsproducten terug. Maar wat doet het eigenlijk voor je huid?

Wat is retinol?

Retinol (vitamine A) is een razend populair huidverzorgingsingrediënt. En dat is terecht, want onderzoek toont aan dat het heel wat kan doen voor je huid.

 • Retinol is één van de meest doeltreffende anti-aging ingrediënten: het helpt rimpels te bestrijden en stimuleert de collageenproductie.
 • Het is een erg effectief celcommunicerend ingrediënt. Zodra retinol door de huid is opgenomen, wordt het afgebroken en omgezet in retinoïnezuur: een stofje dat aan je huidcellen kan doorgeven dat ze zich jong en gezond moeten gedragen.
 • Retinol is bovendien een antioxidant en kan de negatieve werking van schadelijke vrije radicalen stoppen. Die komen vrij door bijvoorbeeld luchtvervuiling en doen je huid er ouder uitzien dan ze werkelijk is.
 • Het is ook effectief om acnegevoelige huid, puistjes en eczeem te behandelen.
 • En ten slotte vermindert retinol huidverkleuringen.

Elke cosmeticaproducent mag vitamine A in zijn producten gebruiken. Naast retinol, vind je ze in andere effectieve vormen zoals retinylacetaat, retinylpalmitaat en retinaldehyde. Ze werken allemaal op een gelijksoortige, maar niet identieke manier.

Wat is het verschil met retinoïden?

Met retinol bedoelen dermatologen en huidverzorgingsexperten de volledige vitamine A-molecuul. Maar die kan worden gesplitst in krachtige, kleinere deeltjes: retinoïden.

Beide begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben wel degelijk hun eigen kenmerkende eigenschapen. Zo worden retinoïden eerder ingezet voor specifieke huidproblemen zoals acne. Omdat ze zo krachtig zijn en sneller irritatie kunnen uitlokken, zijn ze enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Is retinol het beste ingrediënt tegen huidveroudering?

Als je retinol consistent gebruikt, kun je mooie resultaten halen. Rimpels zijn aanzienlijk minder diep en je velletje ziet er jonger en gezonder uit. Maar dat resultaat bekom je enkel als je er een goed opgebouwde huidverzorgingsroutine op nahoudt. Er bestaat namelijk geen enkel ingrediënt dat inspeelt op álle complexe behoeften van je huid. Gebruik daarom ook een milde reiniger, een exfoliant, een serum en/of crème met andere actieve werkstoffen en een product met zonbeschermingsfactor. De zon is namelijk nog steeds de grootste boosdoener wat huidveroudering betreft, óók als ze niet lijkt te schijnen.

Welk percentage retinol kies je best?

Er kunnen verschillende percentages retinol worden toegevoegd aan een product. Hoeveel je huid nodig heeft, hangt af van hoe goed je het kunt verdragen en welk huidprobleem je wilt aanpakken. Het is belangrijk om steeds met een laag percentage te beginnen, en te kijken welk effect het op je huid heeft.

 • Een product met een lage sterkte (0,01% tot 0,03%) verkleint vergrote poriën, gaat veroudering tegen en verbetert de algemene gezondheid van je huid. In combinatie met andere antioxidanten helpt het schade door omgevingsfactoren tegen te gaan.
 • Een product met een gemiddelde sterkte (0,04% tot 0,1%) is ideaal voor het behandelen van een oneffen teint, zichtbare verslapping of hardnekkige bultjes en oneffenheden.
 • Een product met een hoge sterkte (0,3% tot 1%) geeft een mooi resultaat bij meer gevorderde huidproblemen, zoals diepe rimpels, een ruwe huidtextuur en verkleuringen.

Zo gebruik je producten met retinol

Retinol is een wonderstofje, maar wel eentje met gebruiksvoorwaarden:

 • Zowel vrij verkrijgbare als voorgeschreven vormen van vitamine A kunnen irritatie veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om eerst een ‘patch test’ te doen: dat wil zeggen dat je het product eerst test op een klein stukje van je huid. Wacht vervolgens 48 uur om te zien hoe je huid reageert. Merk je roodheid, schilfers, uitslag of een oncomfortabel gevoel, dan verdraagt je huid het waarschijnlijk niet.
 • Reageert je huid goed op retinol, introduceer het dan langzaam in je huidverzorgingsroutine. Laat je huid even wennen aan de actieve werkstoffen door het product in het begin één keer per week aan te brengen of het te mengen met je gebruikelijke crème. Verhoog de frequentie stilaan naar een paar keer per week. Laat je bij twijfel adviseren door je dermatoloog.
 • Krijg je alsnog te maken met irritatie? Las dan even een pauze in of verlaag de frequentie.
 • Je kunt huidirritatie door retinol verminderen of zelfs volledig verhelpen door producten met kalmerende stoffen en antioxidanten aan je routine toe te voegen. Belangrijk is hierbij dat ze geen irriterende ingrediënten (vb. essentiële oliën, synthetische stoffen of parfum) bevatten.
 • Gebruik retinolproducten ‘s avonds voor je gaat slapen. De werking van vitamine A vermindert aanzienlijk door (zon)licht. Gebruik je ‘t toch ‘s ochtends, smeer dan (zoals altijd) een product met zonbeschermingsfactor.
 • Wees voorzichtig met retinol op de fragiele huid rondom je ogen, tenzij het om een specifieke oogcrème gaat.

En nog een tip bij de aankoop…

Let bij aankoop van retinolproducten op de verpakking: die is best ondoorzichtig en luchtdicht, om zo te vermijden dat het product in contact komt met licht en lucht. Zo hou je de kwaliteit én de werking van alle vitamine A-vormen intact. Hier lees je meer over het aankopen en bewaren van beautyproducten.

6x producten met retinol

1

1% Retinol Treatment

retinol

Dit product, met 1% retinol, biedt je huid een intensieve verzorging die verstevigend werkt, donkere vlekjes vervaagt en fijne lijntjes en rimpels vermindert (Paula’s Choice, € 63).

2

Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum

retinol

L’Oréal Paris lanceerde een nachtserum met een hoge concentratie retinol, dat zelfs de meest diepe rimpels corrigeert. De gepatenteerde Retinol-stabilisatietechnologie zorgt voor een optimale zuivere dosering, van de eerste tot de laatste druppel (L’Oréal Paris, € 22,95 bij Zalando).

3

Fresh Pressed Boosters

Afbeeldingsresultaat voor DAILY BOOSTER WITH PURE VITAMIN C 10% + OVERNIGHT BOOSTER WITH PURE VITAMIN A

Deze twee boosters vormen een krachtige set voor in je badkamerkastje. Het oranje flesje bevat vitamine C en smeer je ‘s ochtends, terwijl het paarse flesje vitamine A bevat en je ‘s avonds gebruikt. Samen maken ze je huid egaler en verminderen ze rimpels aanzienlijk (Clinique, € 29,50).

4

Retinol TR+ Intense

retinol

Geformuleerd met 0,3% retinol en met toegevoegde vitamine E voor extra stabiliteit, is dit serum perfect voor mensen die voor de eerste keer retinol willen gebruiken. Fijne lijntjes en rimpels verminderen, je teint wordt egaler en je huidtextuur voelt glad aan (Medik8, € 48,50).

5

Redermic R Oogcrème

retinol

Deze oogcrème is geschikt voor de meest gevoelige huid en strijkt opvallende rimpels weer glad, terwijl het donkere kringen doet vervagen. Je oogcontour is verkwikt en je blik is helder en stralend (La Roche-Posay, € 27,95 € 19,84 bij Farmaline).

6

Daily Facial Fluid

retinol

Een hoogwaardig vitame A-complex, niacinamide, kurkuma en hyaluronzuur: deze lichte, vochtinbrengende crème bevat alles om je huid tegen vroegtijdige veroudering te beschermen (Verso, € 90 bij Beauty By Kroonen).

Bron: Dr. Jetske Ultee & Paula’s Choice Skincare

Meer over huidverzorging:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content