Een vlekkeloze teint: zo breng je perfect foundation aan

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Je bent mooi zoals je bent, maar soms kan het geen kwaad om Moeder Natuur een handje te helpen. Met een likje foundation, bijvoorbeeld, dat je teint perfectioneert en je doet stralen. We leggen je in een aantal tips én een heldere video graag uit hoe je ‘m juist en naturel aanbrengt. 

Wie zoekt, die vindt

Er bestaan heel wat soorten, texturen en tinten foundation waardoor je vast wel eentje vindt die perfect bij je past. Het vinden van die ideale match is belangrijker dan je denkt: het is de basislaag van je make-up die er best zo natuurlijk mogelijk uitziet. Ze egaliseert je huid en verdoezelt oneffenheden zoals puistjes, pigmentvlekjes of andere verkleuringen. Op die manier komt de rest van je make-up beter uit.

De juiste textuur

1. Droge huid

Als je een droge huid hebt die makkelijk schilfert, er dof uitziet of trekkerig aanvoelt, kies dan voor een hydraterende foundation op waterbasis. De lichte textuur zorgt ervoor dat je ‘m makkelijk kunt aanbrengen en dat je huid kan blijven ademen. Ook een mineraal poeder is geschikt voor je huid. Te vermijden: zware en dikke texturen, want die verstikken je velletje en zorgen al snel voor een maskereffect.

2. Normale huid

Heb je dit huidtype, dan kun je voor elk type foundation gaan: een liquide, minerale of compacte poederfoundation. Voor welke foundation je kiest, hangt af van je eigen voorkeur en voor welk resultaat je wilt gaan. Een liquide foundation kan bijvoorbeeld meer dekking geven dan een mineraalpoeder. Uittesten is de boodschap!

3. Vette huid

Heb je een vette huid, of een vette T-zone? Dan kies je best voor een compacte poederfoundation die je huid matteert. De formule haalt de glans in je huid weg en zorgt tegelijk voor een egale dekking.

4. Rijpe huid

Een lichte formule met anti-agewerking is ideaal voor de rijpere huid. De textuur kruipt niet in de lijntjes en bevat dikwijls verzorgende bestanddelen die je huid doen stralen. Vermijd poeder- of matterende foundations, want die kunnen fijne rimpeltjes net accentueren.

5. Gevoelige huid

Een minerale poederfoundation is ideaal voor de gevoelige huid. Zo’n foundation bevat geen irriterende bestanddelen of bewaarmiddelen waarop je huid zou kunnen reageren.

De juiste kleur

Foundation dient niet om je gezicht van een kleurtje te voorzien, maar om je teint te egaliseren. Daarom is het belangrijk om een tint te kiezen die naadloos overgaat in je eigen huidskleur.

Getest en goedgekeurd

Probeer de foundation altijd op je gezicht zelf te testen, bij voorkeur op de rand van je kaaklijn. Je handen en armen hebben een andere tint dan je gezicht, daarom zijn ze geen ideale testbasis. Als je foundation niet meteen kunt testen op je gezicht, is je hals een goed alternatief.

Goed om te weten: kunstlicht geeft een vertekend beeld. Je huid lijkt donkerder en dat vergroot het risico op een te donkere foundation. Probeer daarom altijd in natuurlijk daglicht te testen.

© Gifer.com

Foundation aanbrengen

De juiste volgorde

  1. Reinig, exfolieer en hydrateer voor een mooie, gladde huid.
  2. Om je teint te egaliseren gebruik je foundation.
  3. Pas daarna gebruik je concealer. Een concealer dient om imperfecties (zoals wallen, puistjes of vlekjes) te verbergen die nog zichtbaar zijn door je foundation. Vervaag de concealer mooi uit op je huid, zodat hij versmelt in je foundation.
  4. Heb je een vette huid of T-zone, gebruik dan eventueel wat matterend poeder om te fixeren en een glimmende huid tegen te gaan.

Less is more

  • Verdeel de foundation over je gezicht: een stipje ter grootte van een erwt verdeeld over je beide wangen, je kin, je neus en je voorhoofd zou voldoende moeten zijn om een natuurlijk effect te bekomen.
  • Gebruik zeker niet te veel: als je te veel aanbrengt, kan het product ophopen en er erg onnatuurlijk uitzien.
  • Wil je toch ietsje meer gebruiken? Bouw je foundation dan in dunne laagjes op: voeg beetje bij beetje toe en werk uit van binnen naar buiten.

Met je vingers, sponsje of borstel?

Een poederfoundation breng je met een kwast aan, maar bij vloeibare texturen kun je kiezen tussen je vingers, een sponsje of een penseel.

  • Met een plat foundationpenseel kun je heel precies werken. Kies voor een kwalitatief exemplaar dat geen strepen op je gezicht nalaat.
  • Een vochtige make-upspons (of beautyblender) geeft een natuurlijk, iets transparanter resultaat. Je gebruikt ‘m al deppend over je gezicht.
  • Je kunt ook je vingers gebruiken, op voorwaarde dat je ze eerst goed wast. Zo vermijd je dat er bacteriën op je gezicht terechtkomen. Dankzij je lichaamstemperatuur zal de foundation mooi versmelten met de huid.

Met dank aan Jackie Bohème voor de videolocatie.

Meer video’s met Sanne:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)