Minerale make-up: daarom is het zo goed voor je huid

Minerale make-up: daarom is het zo goed voor je huid
Getty Images

Minerale make-up zit tjokvol lieve ingrediënten voor je huid en wordt dan ook steeds populairder in beautyland. Maar wat is het precies, en waarom is het ook voor jou de moeite om deze natuurlijke vorm van make-up eens te proberen?

Wat is minerale make-up?

Minerale make-up is, zoals het woord het zelf zegt, 100% natuurlijke make-up op basis van mineralen. Die chemische verbindingen worden in de natuur gevormd en komen voor als vaste stoffen, in een steen, bijvoorbeeld. De geschikte mineralen worden poederfijn gemalen en verwerkt in make-up.

Welke mineralen worden gebruikt?

Elk mineraal heeft zo z’n eigen werking. Deze vinden we het vaakst terug in make-up:

  • IJzeroxide wordt gebruikt als een natuurlijke, cosmetische kleurstof en zorgt voor voldoende pigment in het product.
  • Mica zorgt voor een mooie, gezonde glans op je huid.
  • Zinkoxide kalmeert je huid en beschermt haar tegen UV-straling (naast het gebruik van een bijkomend zonnebeschermingsproduct).
  • Boornitride reflecteert en geeft je huid een frisse opslag.

De voordelen?

Minerale make-up is over het algemeen beter voor je huid dan reguliere make-up, want:

  • Aan minerale make-up moeten minder bijkomende stoffen worden toegevoegd.
  • Producten met mineralen blijven langer houdbaar, waardoor minder conserveermiddelen nodig zijn.
  • Bovendien zijn ook geurstoffen overbodig, omdat mineralen vaak een neutrale geur hebben.
  • Je poriën verstoppen niet met minerale make-up, waardoor je huid kan blijven ademen. Een probleemhuid verstoppen onder een laag synthetische make-up kan problemen als acne, rosacea of psoriasis erger maken.
  • De kans op allergieën en irritaties is zo goed als onbestaande.
  • Minerale make-up heeft rijke pigmenten, waardoor het net zo dekkend is als reguliere make-up. Oneffenheden, wijnvlekken of pigmentvlekjes kunnen dus perfect worden gecamoufleerd met een minerale foundation of concealer.

Hoe gebruik je het?

Minerale make-up is vooral verkrijgbaar in poedervorm, denk maar aan een foundation, blush, bronzer en oogschaduw. Aan andere texturen, zoals die van een minerale lippenstift, mascara of wenkbrauwpotlood, worden oliën, wassen of andere natuurlijke ingrediënten toegevoegd.

Aan de slag

Poedermake-up wordt altijd met een borstel aangebracht. Vooraleer je aan de slag gaat, kun je eventueel nog een primer aanbrengen die ervoor zorgt dat het poeder zich beter aan je huid hecht.

  1. Dip je borstel in het poeder en breng aan in zachte, cirkelvormige bewegingen tot alles mooi op je gezicht uitgeblend is. Deze werkwijze zorgt ervoor dat je het product snel kunt aanbrengen, zónder kans op strepen.
  2. Breng eventueel een tweede laagje aan, afhankelijk van de dekking die je wilt.
  3. Goed om te weten: na zo’n kwartier vermengt het natuurlijke talg van je huid zich met de make-up, waardoor alles er natuurlijker uit zal zien. Eventueel kun je wat hydraterende spray over je gelaat vernevelen om een poedereffect te vermijden.

Caroline Rigo van het Belgische minerale make-upmerk Cent pur Cent doet het voor:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Shopping: 4x producten om uit te testen

1 Poederfoundation

Deze poederfoundation van mineraal make-upmerk Jane Iredale is perfect voor de normale tot droge, gevoelige huid. Hij heeft een zonnebeschermingsfactor van 20 en is waterbestendig. Je brengt ‘m aan zoals hierboven beschreven (Jane Iredale, € 49).

2 Liquide foundation

Deze liquide foundation van Cent pur Cent hydrateert terwijl het camoufleert, en is daarom erg geschikt voor de droge huid. Tip: breng ‘m aan onder een poederfoundation voor meer dekking (Cent pur Cent, € 39,99 bij selecteerde verkooppunten).

3 Poedertrio

Met dit driekleurig poeder licht je je gelaat mooi op. Je kunt de driehoekjes apart aanbrengen als fixerend poeder, blush of bronzer, maar je kunt de drie ook met een grote kwast mengen als egaliserende afwerking van je make-up (Vichy, € 25,45 via Farmaline of bij de apotheek).

4 Oogschaduw

Deze losse oogschaduw is erg makkelijk aan te brengen, dankzij de romige en zachte textuur. Draai je potje even om, laat wat poeder in het deksel vallen en dip er je borstel in. Tip: maak je penseel even nat voor een extra intense pigmentatie! (Cent pur Cent, € 14,99 bij selecteerde verkooppunten)

Meer moois:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)