Getty Images

Parabenen, siliconen en sulfaten in cosmetica: beter vermijden of niet?

Door Jolien Thieleman

Siliconen, parabenen en sulfaten zijn veelbesproken ingrediënten in de beautywereld. Ze zijn terug te vinden in heel wat huid- en haarverzorgingsproducten en worden vaak als schadelijk gezien. Maar wat is daar precies van waar?

1. Parabenen

Parabenen bestrijden schimmels en bacteriën en worden gebruikt in cosmetica om ze langer houdbaar te maken. Je vindt ze terug in de ingrediëntenlijst als methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben.

Parabenen staan de laatste jaren in een slecht daglicht, maar dat is eigenlijk onterecht. Huid- en haarverzorgingsproducten hebben zo goed als altijd bewaarstoffen nodig, omdat ze anders kunnen bederven (en bedorven ingrediënten zijn allesbehalve gunstig voor je huid).

Wat betekent ‘vrij van parabenen’?

‘Vrij van parabenen’ betekent vaak dat de parabenen in een product vervangen zijn door andere bewaarstoffen. En dat is niet altijd goed nieuws, want dikwijls geven die een grotere kans op irritaties en allergische reacties.

Parabenen zijn één van meest onderzochte conserveermiddelen op de beautymarkt. Ze zijn effectief in lage concentraties aanwezig, wat het risico op allergieën en irritaties verlaagt.

Zijn parabenen in deodorant kankerverwekkend?

Het verhaal dat parabenen in deodorant borstkanker kunnen veroorzaken, doet al een hele tijd de ronde. In 2003 werden tijdens een onderzoek namelijk parabenen aangetroffen in borstkankerweefsel. Ze zouden daar zijn beland via de lymfeklieren in de oksels, waardoor velen deodorant als de boosdoener zien.

Aan dit verhaal hangt echter een stevige kanttekening vast. Dat in borstkankerweefsel parabenen gevonden zijn, betekent niet noodzakelijk dat ze kanker hebben veroorzaakt. Het verband is nooit aangetoond. Parabenen zitten overal in je lichaam en worden snel omgezet in andere stoffen. Ze komen bovendien ook voor in de natuur, denk maar aan soja en groene thee. Planten beschermen zichzelf zo tegen bederf.

2. Siliconen

Siliconen is een grote groep polymeren, te herkennen in de ingrediëntenlijst aan namen die eindigen op -cone, -conol of -siloxane. De stoffen worden vooral gebruikt in haarverzorging om een beschermend, glanzend laagje over de haren te leggen. Je haren zien er vervolgens mooi uit, maar schijn bedriegt.

Siliconen kunnen zich namelijk opstapelen op je haar en hoofdhuid als ze niet genoeg gereinigd worden, waardoor je lokken zwaar, dof en moeilijk doorkambaar worden. Als gevolg grijp je nog meer naar shampoo, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Er is één uitzondering: cyclomethicone laat zich makkelijk uitwassen. Dimethicone is dan weer het zwaarst in z’n soort en vermijd je beter.

3. Sulfaten

Sulfaten zijn sterke reinigers die aan producten worden toegevoegd om ze te doen schuimen. Je vindt ze dus vooral terug in shampoo, douchegel en gezichtsreinigers. De meestvoorkomende vormen zijn sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate.

  • Sodium lauryl sulfaat kan irritatie uitlokken en wordt daarom vooral in lage concentraties toegevoegd aan cosmetica.
  • Sodium laureth sulfaat wordt in het algemeen iets meer gebruikt, omdat de stof minder irriterend is.

Sulfaten zijn kanjers om vuil en olie te verwijderen, maar strippen vaak ook de natuurlijke oliën en eiwitten van je (hoofd)huid weg. Hierdoor worden je huid en haar een pak droger. Heb je van nature een droog of gevoelig velletje, dan vermijd je deze stoffen beter. Gelukkig zijn ze niet onmisbaar in cosmetica, waardoor er heel wat sulfaatvrije alternatieven te vinden zijn.

Bronnen: Dr. Jetske’s Huidboek (Dr. Jetske Ultee), Nomige.

Meer beauty:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content