Daarom zijn reinigingsdoekjes slecht voor je huid

Daarom zijn reinigingsdoekjes slecht voor je huid
Getty Images

Je huid goed reinigen is een van de belangrijkste stappen in je beautyroutine. Het houdt je velletje schoon en fris, én zorgt ervoor dat je verzorgingsproducten beter worden opgenomen. Velen zweren bij reinigingsdoekjes, maar die zijn niet zo onschuldig als je denkt.

Schadelijke ingrediënten

Niets zo makkelijk dan je huid snel schoonmaken met een reinigingsdoekje, zou je denken. Toch let je er beter mee op: het merendeel van de doekjes zit namelijk boordevol ingrediënten die je huid meer kwaad dan goed doen. Denk maar aan bewaarmiddelen, parabenen, alcohol en parfum, die ervoor zorgen dat de doekjes vochtig blijven en lekker ruiken. Het effect op je huid wordt na verloop van tijd duidelijk: je kunt last krijgen van droge vlekjes, irritatie, trekkerig- en roodheid.

Te ruw voor je huid

Bovendien is schrobben met zo’n doekje allesbehalve goed voor je huid. Het kan de beschermende barrière van je huid beschadigen, waardoor je velletje overgevoelig wordt voor invloeden van buitenaf. Vervuilende deeltjes in de lucht, uv-straling en andere schadelijke factoren kunnen zo ontstekingen, irritaties en allergieën veroorzaken. Die zorgen op hun beurt voor een snellere huidveroudering. Mild zijn voor je huid met een zacht reinigingsproduct is dus de boodschap!

Niet helemaal schoon

De opzet van zo’n reinigingsdoekje is dat je huid schoon is, maar niets is minder waar. Zo’n doekje haalt misschien de oppervlakkige make-up van je huid, maar reinigt niet diep genoeg in je poriën. Daardoor kunnen ze verstopt geraken en onzuiverheden uitlokken.

Grondig en volledig reinigen gebeurt best in twee stappen die samen slechts een paar minuten tijd vragen:

  • Om oppervlakkige gezichtsmake-up en (crème)restjes te verwijderen, kun je eerst aan de slag gaan met een wattenschijfje gedrenkt in micellair water. Gebruik je waterproof of ‘zwaardere’ make-up (denk maar aan foundation en concealer), kies dan voor een reinigende olie. Die zal je make-up makkelijker losweken.
  • Gebruik hierna een reinigingsproduct geschikt voor jouw huidtype. Hiermee reinig je je poriën tot in de diepte: je huid wordt gezuiverd en ontdaan van diepzittende make-up en een laag talg die je huid doorheen de dag heeft opgebouwd.
  • Meer over hoe je je huid perfect kunt reinigen, én wat je best erna kunt doen, lees je hier.

Toch reinigingsdoekjes gebruiken? Een aantal tips!

Wil je toch graag reinigingsdoekjes blijven gebruiken? Dat kan, maar hou deze tips toch even in het achterhoofd:

  1. Ga op zoek naar hypoallergene, geurloze varianten die lief zijn voor je huid.
  2. Kijk even naar de ingrediëntenlijst en zorg ervoor dat er geen alcohol, parfum of andere irriterende bestanddelen in de doekjes zitten.
  3. Schrob zeker niet te hard. Ga er rustig mee over je huid en wees extra voorzichtig rondom je ogen.
  4. Zorg ervoor dat je je huid nog een tweede keer reinigt met een reinigingsproduct dat geschikt is voor je huidtype.

Meer over huidverzorging:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)