9 tips voor sterke, lange nagels

9 tips voor sterke, lange nagels
Getty Images

Mooie, lange nagels zijn het visitekaartje van je handen. Met deze tips maak je ze extra sterk en gezond, zodat ze minder snel afbreken of splijten.

1. Het zit vanbinnen

Je bent wat je eet, en dat geldt ook voor je nagels. Als je ze graag wat wil versterken, eet je best regelmatig voedingsmiddelen die genoeg van de juiste stoffen bevatten.

  • Proteïne: je lichaam heeft deze stof nodig om te kunnen omzetten in keratine, waar je nagels (en je haren) van gemaakt zijn. Als je lichaam onvoldoende binnenkrijgt, krijg je een soort van rustfase waardoor je nagels broos worden en je haar dunner wordt en sneller uitvalt.
  • Antioxidanten: deze beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, die ervoor zorgen dat sommige cellen in je lichaam minder goed werken. Die verstoring zorgt dan weer voor stress, en dat is een grote boosdoener voor de sterkte van je nagels.
  • Zink: je lichaam heeft zink broodnodig voor verschillende processen, in het bijzonder voor het aanmaken van keratine.
  • Calcium: niet alleen goed voor sterke botten en tanden, maar ook voor gezonde nagels.

Benieuwd in welke ingrediënten je deze wonderstofjes terugvindt? Hier lees je wat je allemaal kunt eten voor sterke en gezonde nagels en haren.

2. Neem eventueel een voedingssupplement voor lange nagels

Wil je je nagels een extra boost geven? Dan kun je een aanvullend voedingssupplement overwegen. Biotine (vitamine B8) komt bijvoorbeeld voor in volkoren granen en brood, noten en zalm, maar wordt van nature niet zo goed opgenomen door je lichaam. Een supplement is dus een goed idee, maar weet wel dat je nagels er niet sneller van gaan groeien. Ze worden echter wél wat sterker waardoor ze minder snel zullen afbreken.

3. Bijt of trek niet aan je nagels

Dat nagelbijten slecht is voor je nagels, spreekt voor zich. Ze worden broos en scheuren snel af, waardoor ze maar moeilijk sterk en lang kunt laten uitgroeien. Trek ook niet aan de velletjes rondom: dat ziet er onverzorgd uit en het maakt je nagels kwetsbaar.

4. Kies voor een nagelvijl

Je nagels bestaan uit drie lagen, waar je te veel druk op zet als je de nagelknipper bovenhaalt. Het resultaat: de laagjes komen los van elkaar waardoor je nagels sneller splijten en breken. Gebruik daarom eerder een (glazen) vijl, waarbij het belangrijk is om telkens één kant op te vijlen, in plaats van heen en weer te gaan. Zigzaggen maakt de nagelplaat kwetsbaar en gevoelig voor splijten. Vijl van de rand naar binnen toe voor het mooiste resultaat.

Tip: gebruik zo’n 1 à 2 keer per maand een polijstvijl om je nagels mooi glad te maken. Dat maakt de kans op splijten kleiner.

lange nagels tips

Deze polijstvijl is de ideale tool om jezelf in vier stappen een manicure te geven: vijlen, gladmaken, polijsten en doen glanzen (Yves Rocher, € 2,90).

5. Vermijd chemische producten

Agressieve zepen, poetsproducten en afwasmiddelen kunnen je nagelplaat erg broos maken. Let er daarom op dat je een zachte en natuurlijke zeep gebruikt, net als rubberen handschoenen tijdens het poetsen en het afwassen.

6. Verzorg je handen en nagelriemen

Verwen je handen en nagelriemen met een vochtinbrengende handcrème en eventueel een nagelriemolie. Uit sterke nagelriemen zullen sterkere nagels groeien, omdat ze beter kunnen beschermen. De Libelle-redactie testte alvast een aantal crèmes uit.

Tip: net zoals dat bij je huid het geval is, kan ook een serum je nagels voeden en versterken. Je brengt het aan op een schone nagelplaat, waarna het meteen intrekt.

lange nagels groeien

Met dit serum van Belgisch nagelverzorgingsmerk ProNails geef je je nagels een oppepper. In drie tot vier weken sterkt het de nagels aan, waardoor ze langer en gezonder uitgroeien (ProNails via Di, € 19,50).

7. Let op met nagellak

De kers op de taart? Een laagje nagellak, maar je let er wel best een beetje mee op. Nagellak kan je nagels zwakker maken en doen vergelen, waardoor een transparant basislaagje een goed idee is. Dat beschermt je nagelplaat en zorgt ervoor dat je kleurtje langer blijft zitten.

8. Vermijd aceton

Gebruik een nagellakremover zonder aceton, want dat is een pak milder. Aceton verwijdert je nagellak, maar stript ook de natuurlijke oliën van je nagels. Hierdoor drogen ze uit, waardoor ze broos worden en sneller afbreken.

9. Laat ze even rusten

Door je nagels af en toe een pauze te gunnen van nagellak, kunnen ze ademen en optimaal herstellen. Heb je toch graag een kleurtje op je nagels? Kies dan voor nagellak met een verzorgende formule.

lange nagels nagellak

Dankzij deze nagellak hoef je niet meer te kiezen tussen kleur en verzorging. De formule bevat collageen en kamille-extract, waardoor de nagels al na een week minder afschilferen en afbreken (Essie via Di, € 12,99).

Meer over je nagels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)