Striemen (of striae): wat kun je ertegen doen?

Striemen (of striae): wat kun je ertegen doen?

Je bent perfect zoals je bent, mét of zonder striemen op je huid. Toch ben je die witte, rode of soms paarse streepjes liever kwijt dan rijk. Maar kan dat zomaar?

Hoe ontstaan striemen?

Wanneer de huid te snel uitrekt, scheurt het onderhuidse bindweefsel en verschijnen er kleine littekens in de vorm van striemen (of striae): rode, paarsachtige strepen die vooral op borsten, buik, billen en bovenarmen voorkomen. Ze zijn ongevaarlijk voor je gezondheid, maar velen beschouwen ze als esthetisch vervelend. Na een tijdje vervagen ze wel een beetje en kleuren ze wit, waardoor ze minder opvallen.

Wie kan last krijgen van striemen?

Iedereen, zowel vrouwen als mannen op jonge en latere leeftijd, kan er last van krijgen. Omdat ze ontstaan door het snel uitrekken van de huid, komen ze wel beduidend meer voor bij vrouwen. In de pubertijd kunnen de borsten en billen namelijk flink groeien op korte tijd, en tijdens de zwangerschap rekt de huid van de buik natuurlijk erg snel uit. Daarom spreekt men dikwijls van ‘zwangerschapsstriemen‘.

Ook overgewicht kan je huid snel doen uitrekken, net als krachtsport (vooral bodybuilding) waarbij de spieren op korte termijn toenemen.

Kun je ze voorkomen?

Nee, je kunt striemen helaas moeilijk voorkomen. Het enige wat je kunt doen, is:

 • je gewicht onder controle houden (lees: niet te snel bijkomen),
 • je huid soepel houden door een intensief vochtinbrengende crème of olie te smeren
 • en voldoende water drinken om je huid van binnenuit te voeden.

Dan nog is er geen garantie dat de striemen volledig wegblijven, maar baat het niet, dan schaadt het niet, toch?

Is het erfelijk?

Of je veel of weinig last hebt van striemen, zit grotendeels in je genen. Als je moeder er bijvoorbeeld last van had tijdens de zwangerschap, dan is de kans groter dat het ook bij jou gebeurt.

striemen

Wat kun je doen tegen striemen?

Crèmes en zalfjes

Om van die rode, paarse striemen (striae rubra) af te komen, kun je crèmes smeren om ze sneller wit te doen kleuren (striae alba). Ze volledig laten verdwijnen met zalfjes, kan helaas niet. Zelfs de duurste crème of een vitamine A-zuurkuur, een behandeling die wordt voorgeschreven door de dokter, biedt geen garantie op een streepvrije huid. Wel is het zeker dat het de striemen kan doen vervagen, waardoor ze minder opvallen.

Natuurlijke middeltjes

Of ze écht werken is niet bewezen, maar sommige vrouwen zweren bij natuurlijke oplossingen om hun striemen te vervagen. Goed om te weten is dat je ze wel regelmatig moet herhalen om effect te zien.

 • Citroensap is een natuurlijk bleekmiddel dat striemen minder zichtbaar zou maken. Snij een citroen in twee en wrijf een helft over je huid. Laat het sap een kwartier inwerken en spoel af met lauw water.
 • Aloë vera heeft herstellende eigenschappen en zit boordevol vitaminen.
 • Olijfolie zit tjokvol antioxidanten die striemen kunnen vervagen. Kies wel voor kwaliteitsvolle olie.
 • Tea tree olie werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Meng enkele druppels met voedende kokosolie en masseer op je huid. Laat het goed intrekken vooraleer je het afneemt.
 • Met een koffielepel suiker en amandelolie maak je een natuurlijke scrub die je huid voedt. Masseer het in cirkelvormige bewegingen in op de striemen, maar wrijf niet té hard om je huid niet te beschadigen. Neem nadien een warme douche om alles af te spoelen.

Behandelingen

Neem je geen genoegen met licht vervaagde, witte striemen en wil je ze liefst zo goed als weg? Dan bestaan er speciale behandelingen, maar let op: goedkoop zijn ze niet, je hebt vaak meerdere sessies nodig en en het is niet zeker dat de striemen er vollédig mee zullen verdwijnen. Laat je daarom goed informeren door de dermatoloog of het behandelende instituut vooraleer je eraan begint.

 1. Laser- en lichttherapie: laserpulsen dringen diep in de huid, waardoor je lichaam nieuw collageen aanmaakt en de beschadigde bindweefsels vervangt.
 2. Microdermabrasie: een intensieve peeling die dode huidcellen verwijdert. De huid krijgt een betere doorbloeding, waardoor de aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd.
 3. Endermologie: een diepe bindweefselmassage. Deze machinale techniek wordt ook gebruikt om een verslapte huid te verstevigen en cellulitis te behandelen.
 4. Carboxytherapie: hierbij wordt kooldioxide geïnjecteerd, een stof die van nature al aanwezig is in je lichaam. De stof zorgt ervoor dat je huid zich in sneltempo zal vernieuwen.
 5. Microneedling: hiermee ga je met een roller met honderden micronaaldjes over de huid. Je huid zal die minuscule wondjes van zichzelf herstellen, waardoor het striemen kan vervagen. In tegenstelling tot de vorige 4 behandelingen, kun je dit zelf thuis doen. Investeer wel in een kwalitatieve roller.

Trek er een streep onder!

Niet getreurd als je striemen niet verdwijnen, want je bent lang niet de enige die ermee te maken krijgt! Probeer de streepjes op je huid te aanvaarden en misschien wel te zien als een herinnering aan iets moois, zoals een zwangerschap. Daar zal je alleen maar gelukkiger van worden!

Beelden: Getty Images

Mis deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! à  

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)