© Getty Images

Striemen (of striae): hoe kun je ze voorkomen en vervagen?

Door Jolien Thieleman

Laat ons met de deur in huis vallen: nagenoeg iédereen heeft striemen, en dat is gelukkig al lang geen taboe meer. Je bent perfect zoals je bent, met of zonder die streepjes op je huid! Maar misschien ben je ze wel liever kwijt dan rijk. Kan dat zomaar?

Hoe ontstaan striemen?

Wanneer de huid te snel uitrekt, scheurt het onderhuidse bindweefsel en verschijnen er kleine littekens in de vorm van striemen (of striae): rode, paarsachtige strepen die vooral op de borsten, buik, billen en bovenarmen voorkomen. Ze zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar velen beschouwen ze als esthetisch vervelend. Na een tijd vervagen ze en kleuren ze naar een witte of beige-achtige kleur, waardoor ze minder zullen opvallen.

Wie kan last krijgen van striemen?

Iedereen, zowel vrouwen als mannen op jonge en latere leeftijd, kan striemen krijgen. Omdat ze ontstaan door het snel uitrekken van de huid, komen ze wel beduidend meer voor bij vrouwen. In de pubertijd kunnen de borsten en billen namelijk flink groeien op korte tijd, en tijdens de zwangerschap rekt de huid van de buik snel uit. Daarom spreekt men dikwijls van zwangerschapsstriemen.

Ook overgewicht kan je huid snel doen uitrekken, net als krachtsport (vooral bodybuilding) waarbij de spieren op korte termijn toenemen.

Kun je striemen voorkomen?

Striemen zijn moeilijk te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is je gewicht onder controle houden en je huid soepel smeren met een vochtinbrengende crème of olie. Maar dan nog is er geen garantie dat de striemen volledig wegblijven.

Of je veel of weinig last hebt van striemen, zit immers grotendeels in je genen. Als je moeder er bijvoorbeeld last van had tijdens de zwangerschap, is de kans groter dat het ook bij jou gebeurt.

Wat kun je doen tegen striemen?

1. Crèmes, zalfjes en olies

Om van die rode, paarse striemen af te komen, kun je crèmes smeren om ze sneller wit te doen kleuren. Ze volledig laten verdwijnen met zalfjes, kan helaas niet. Zelfs de duurste crème of een vitamine A-kuur, een behandeling die wordt voorgeschreven door de dokter of dermatoloog, biedt geen garantie op een streepvrije huid. Wel kan het de striemen kan doen vervagen, waardoor ze minder opvallen. Maar ook dat is sterk afhankelijk van je huidtype en de intensiteit van de striemen.

2. Behandelingen

Er bestaan ook bepaalde behandelingen die striemen kunnen vervagen. Laat je goed informeren door de dermatoloog of het behandelende instituut vooraleer je ermee start.

  • Laser- en lichttherapie: laserpulsen dringen diep in de huid, waardoor je lichaam nieuw collageen aanmaakt en de beschadigde bindweefsels vervangt.
  • Microdermabrasie: een intensieve peeling die dode huidcellen verwijdert. De huid krijgt een betere doorbloeding, waardoor de aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd.
  • Endermologie: een diepe bindweefselmassage. Deze machinale techniek wordt ook gebruikt om een verslapte huid te verstevigen en cellulite te behandelen.
  • Carboxytherapie: hierbij wordt kooldioxide geïnjecteerd, een stof die van nature al aanwezig is in je lichaam. De stof zorgt ervoor dat je huid zich in sneltempo zal vernieuwen.
  • Microneedling: bij deze techniek maak je met een roller met honderden micronaaldjes minuscule wondjes in je huid. Je lichaam zal die wondjes snel herstellen, waardoor striemen kunnen vervagen.

Trek er een streep onder!

Laat je niet ontmoedigen als de striemen niet lijken te vervagen, want bijna alle vrouwen (en ook heel wat mannen) hebben ze. Probeer de streepjes op je huid te aanvaarden en misschien wel te zien als een herinnering aan iets moois, zoals een zwangerschap. Daar zul je alleen maar gelukkiger van worden!

Mis deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content