Striemen (of striae): wat kun je ertegen doen?

Striemen (of striae): wat kun je ertegen doen?
Getty Images

Je bent perfect zoals je bent, met of zonder striemen op je huid. Toch ben je die witte, rode of paarse streepjes misschien liever kwijt dan rijk. Maar kan dat zomaar?

Hoe ontstaan striemen?

Wanneer de huid te snel uitrekt, scheurt het onderhuidse bindweefsel en verschijnen er kleine littekens in de vorm van striemen (of striae): rode, paarsachtige strepen die vooral op je borsten, buik, billen en bovenarmen voorkomen. Ze zijn ongevaarlijk voor je gezondheid, maar velen beschouwen ze als esthetisch vervelend. Na een tijd vervagen ze en kleuren ze wit, waardoor ze minder kunnen opvallen.

Wie kan last krijgen van striemen?

Iedereen, zowel vrouwen als mannen op jonge en latere leeftijd, kan striemen krijgen. Omdat ze ontstaan door het snel uitrekken van de huid, komen ze wel beduidend meer voor bij vrouwen. In de pubertijd kunnen de borsten en billen namelijk flink groeien op korte tijd, en tijdens de zwangerschap rekt de huid van de buik snel uit. Daarom spreekt men dikwijls van zwangerschapsstriemen.

Ook overgewicht kan je huid snel doen uitrekken, net als krachtsport (vooral bodybuilding) waarbij de spieren op korte termijn toenemen.

Kun je striemen voorkomen?

Striemen zijn moeilijk te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is je gewicht onder controle houden en je huid soepel smeren met een vochtinbrengende crème of olie. Maar dan nog is er geen garantie dat de striemen volledig wegblijven.

Of je veel of weinig last hebt van striemen, zit immers grotendeels in je genen. Als je moeder er bijvoorbeeld last van had tijdens de zwangerschap, dan is de kans groter dat het ook bij jou gebeurt.

striemen

Wat kun je doen tegen striemen?

1. Crèmes, zalfjes en olies

Om van die rode, paarse striemen (striae rubra) af te komen, kun je crèmes smeren om ze sneller wit te doen kleuren (striae alba). Ze volledig laten verdwijnen met zalfjes, kan helaas niet. Zelfs de duurste crème of een vitamine A-kuur, een behandeling die wordt voorgeschreven door de dokter, biedt geen garantie op een streepvrije huid. Wel kan het de striemen kan doen vervagen, waardoor ze minder opvallen. Maar ook dit is sterk afhankelijk van je huidtype en de intensiteit van de striemen.

2. Natuurlijke middeltjes

Of ze altijd werken is niet bewezen, maar sommigen zweren bij natuurlijke oplossingen om hun striemen te vervagen. Goed om te weten is dat je ze wel regelmatig moet herhalen om effect te zien.

  • Citroensap is een natuurlijk bleekmiddel dat striemen minder zichtbaar zou maken. Snij een citroen in twee en wrijf een helft over je huid. Laat het sap een kwartier inwerken en spoel af met lauw water. Doe dit op een onbeschadigde huid en smeer altijd een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Aloë vera heeft herstellende eigenschappen en zit boordevol vitaminen voor je huid.
  • Olijfolie zit tjokvol antioxidanten die striemen kunnen vervagen. Kies wel voor kwaliteitsvolle olie.
  • Tea tree olie werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Meng enkele druppels met kokosolie en masseer op je huid. Laat het goed intrekken vooraleer je het afspoelt.
  • Met een koffielepel suiker en amandelolie maak je een natuurlijke scrub die je huid voedt. Masseer het in cirkelvormige bewegingen in op de striemen, maar wrijf niet té hard om je huid niet te beschadigen. Neem nadien een douche om alles af te spoelen.

3. Behandelingen

Neem je geen genoegen met vervaagde, witte striemen en wil je ze liefst zo goed als weg? Dan bestaan er speciale behandelingen, maar let op: goedkoop zijn ze niet, je hebt vaak meerdere sessies nodig en en het is niet zeker dat de striemen er vollédig mee zullen verdwijnen. Laat je daarom goed informeren door de dermatoloog of het behandelende instituut vooraleer je eraan begint.

  • Laser- en lichttherapie: laserpulsen dringen diep in de huid, waardoor je lichaam nieuw collageen aanmaakt en de beschadigde bindweefsels vervangt.
  • Microdermabrasie: een intensieve peeling die dode huidcellen verwijdert. De huid krijgt een betere doorbloeding, waardoor de aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd.
  • Endermologie: een diepe bindweefselmassage. Deze machinale techniek wordt ook gebruikt om een verslapte huid te verstevigen en cellulite te behandelen.
  • Carboxytherapie: hierbij wordt kooldioxide geïnjecteerd, een stof die van nature al aanwezig is in je lichaam. De stof zorgt ervoor dat je huid zich in sneltempo zal vernieuwen.
  • Microneedling: hiermee ga je met een roller met honderden micronaaldjes over de huid. Je huid zal die minuscule wondjes van zichzelf herstellen, waardoor het striemen kan vervagen. In tegenstelling tot de vorige 4 behandelingen, kun je dit zelf thuis doen. Investeer wel in een kwalitatieve roller en laat je, vooral in het begin, begeleiden.

Trek er een streep onder!

Laat je niet ontmoedigen als de striemen niet lijken te vervagen, want bijna élke vrouw heeft ze. Probeer de streepjes op je huid te aanvaarden en misschien wel te zien als een herinnering aan iets moois, zoals een zwangerschap. Daar zal je alleen maar gelukkiger van worden!

Mis deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)