Dit zijn dé tips om cellulite te verminderen

Dit zijn dé tips om cellulite te verminderen

Cellulite is voor de meeste vrouwen een doorn in het oog. Er wordt weleens gezegd dat het enkel bij vrouwen met overgewicht voorkomt, maar daar is niets van waar: maar liefst acht op de tien vrouwen hebben er last van, ongeacht hun lichaamsbouw. Wat kun je eraan doen?

Wat is cellulite?

Cellulite komt meestal voor op de buik, benen en billen, maar ook op de armen. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de vetcellen en de onderhuidse bindweefsels: sommige vetcellen worden groter, waardoor ze het weefsel op sommige plaatsen onder de huid omhoog duwen. Het gevolg is de welbekende sinaasappelhuid.

Het verschil tussen cellulite en cellulitis

Cellulite en cellulitis worden voortdurend door elkaar gehaald, maar beide kwaaltjes zijn volledig verschillend van elkaar. Cellulitis is een huidaandoening die het gevolg is van een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De symptomen van cellulitis zijn een extreem rode en gezwollen huid, pijn en hoge koorts. Iets helemaal anders dan cellulite, dus.

Oorzaken van cellulite

Over de oorzaken van cellulite bestaan verschillende theorieën. Wellicht is het een combinatie van verschillende factoren:

Leeftijd

De collageenproductie neemt af naarmate je ouder wordt, waardoor je huid dunner en minder elastisch wordt. Het bindweefsel wordt zwakker en het vetweefsel kan plaatselijk omhoog worden geduwd. De kans bestaat dus dat je (alsnog) cellulite krijgt als je ouder wordt.

Huidskleur

Cellulite komt bij donkere huiden meer voor. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer bindweefsel de diepere lagen van je huid bevatten.

Geslacht

Veel meer vrouwen dan mannen, zo’n tachtig tot negentig procent om precies te zijn, heeft last van cellulite. Mannen hebben in het algemeen een lager vetpercentage, en ook de structuur van het onderhuidse bindweefsel is helemaal anders.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen (anticonceptiemiddelen, een zwangerschap of de menopauze) kunnen cellulite veroorzaken of verergeren. De pil kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je last krijgt van een hobbelige huid.

Genetische aanleg

Het kan ook in de genen zitten: heeft je (groot)moeder veel last van cellulite, dan is de kans groot dat ook jij het zult krijgen.

Levensstijl

Roken, veel vet en zout eten, weinig bewegen, veel alcohol drinken… Ze hebben allemaal een invloed op je bloedvaten en je vetopslag, en zo ook op de vorming van cellulite.

6x tips tegen cellulite

Denk je dat afvallen de cellulite zal verhelpen? Mis! En al zeker niet als je té snel gewicht verliest. Want door op korte tijd veel af te vallen, verzwak je de elasticiteit van de huid, en maak je het bijgevolg alleen maar erger.

Bovendien kan cellulite niet altijd helemaal verholpen worden, want tegen genen en hormonen kun je niet opboksen. Wat je wél kunt doen, is de schade beperken. Met deze tips ga je de (verdere) vorming van cellulite tegen en wordt bestaande cellulite minder zichtbaar.

1. Eet gezond

Alcohol, vet en zout werken cellulite in de hand. Probeer ze dus te vermijden en kies eerder voor veel groenten en fruit. Vooral groenten en fruit met veel vitamine C zijn goed om cellulite aan te pakken: denk aan sinaasappelen, paprika’s, citroenen en kiwi’s. Die voedingswaren gaan de afbraak van collageen tegen, wat goed is voor een soepele en elastische huid.

Het eten van gezonde proteïnen heeft daarnaast ook een gunstig effect. Zet daarom eens wat vaker (vette) vis, eieren, wit vlees, bonen, noten en volkorenbrood op tafel.

2. Drink voldoende water

Probeer 1,5 liter per dag te drinken: dat is wat je lichaam nodig heeft om je lymfesysteem goed te doen werken en om de hydratatie van je huid optimaal te houden. Zwarte thee, koffie en alcohol werken cellulite net in de hand; water is daarom een beter idee.

3. Slaap genoeg

Slaap minstens 7 à 8 uur per nacht. Een goede nachtrust is goed voor je hormonenbalans en ook dat heeft invloed op je huid! Hier vind je tips om beter te slapen.

4. Beweeg voldoende

Bewegen zorgt voor een betere bloeddoorstroming en is natuurlijk erg gezond. Je blijft fit en hebt meer energie. Naast cardio-oefeningen zoals wandelen, fietsen en zwemmen, zijn deze oefeningen alvast erg effectief om cellulite tegen te gaan.

Step-ups: een oefening die de calorieën te lijf gaat én die slanke benen garandeert. Voldoende herhalen is wel de boodschap.

Lunges: geschikt voor een achterwerk om ‘u’ tegen te zeggen, én het verbetert je evenwicht en coördinatie.

Squats: belangrijk bij een juiste ‘squat’ is de houding van je rug en de positie van je voeten. Je houdt best een holle rug aan. Je voeten staan op schouderbreedte van elkaar en je knieën reiken nooit verder dan de tippen van je tenen.

5. Een behandeling bij de schoonheidsspecialiste

Ze klinken veelbelovend, de ontelbare anti-cellulitebehandelingen bij de schoonheidsspecialiste. Microneedling, kneedmassages, cryobehandelingen, ‘shock wave’-therapieën… Ze kunnen zeker helpen, maar weet dat ze slechts een tijdelijk effect hebben.

6. Smeren kan ook helpen

Cellulitecrèmes bevatten dikwijls ingrediënten zoals cafeïne en vitamine A-zuren, waardoor ze vet helpen verbranden en je bindweefsel kunnen versterken. Het probleem bij cellulite zit echter zo diep in je huid dat crèmes ze vaak niet bereiken. Bovendien heeft de concentratie van de werkzame ingrediënten een grote invloed op de effectiviteit ervan.

Toch zijn ze niet volledig nutteloos, want ze kunnen je huid er wel degelijk beter doen uitzien. Sommige crèmes spannen je huid aan en werken vochtafdrijvend, wat een tijdelijk gladmakend effect heeft. Bovendien hebben cellulitecrèmes het voordeel dat ze de huid ook hydrateren. Het kan dus zeker geen kwaad om aan het smeren te slaan!

1 Caudalie – Lift & Firm Lichaamsbalsem

cellulitis tips

Deze liftende en gladmakende lichaamsbalsem is verrijkt met polyfenolen uit druiven en verstevigend irisextract. De bio-sheabutter beschermt de hydratatie van de huid: een belangrijk element voor de soepelheid van elastine (Caudalie, € 29,90).

2 Lierac – Body-Slim Cryoactief Programma

cellulite tips

Deze set bevat het cryoactief concentraat en de afslankende roller van Lierac. De bestanddelen werken tegelijkertijd in op collageen en elastine die de weefsels van je armen, buik, knieën en dijen opnieuw aanspannen (Lierac, € 49,90 bij de apotheek of via Farmaline).

3 Nivea – Good-Bye Cellulite Q10

cellulite

Nivea’s Good-Bye Cellulite is een gel met een krachtige formule, verrijkt met Q10+, L-carnitine en lotusextract om cellulitis zichtbaar glad te strijken (Nivea, € 12,19 bij Di).

4 Collistar – Anticellulite Draining Gel-Mud

cellulitis

Dit product met gel-moddertextuur bevat een actief ingrediënt dat recht op zijn doel afgaat en in het centrum van de vetcel toeslaat. De formule wordt direct opgenomen door de huid en hoef je dus niet af te spoelen (Collistar, € 57,49).

5 Garancia – Fée-Moi Fondre

cellulitis producten

Dit knisperende schuim trekt snel in de huid en bevat actieve ingrediënten die een afslankend, verstevigend en drainerend effect hebben (Garancia, € 39,90).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)