6x tips om cellulite te verminderen

6x tips om cellulite te verminderen

Je bent mooi zoals je bent, en geen haan die kraait om een beetje cellulite. Zo’n 8 op de 10 vrouwen heeft er immers last van. Zie je die sinaasappelhoud toch liever niet? Dan kunnen deze tips helpen!

Wat is cellulite?

Cellulite komt meestal voor op de buik, benen en billen, maar ook op de armen. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de vetcellen en de onderhuidse bindweefsels: sommige vetcellen worden groter, waardoor ze het weefsel op sommige plaatsen onder de huid omhoog duwen. Het gevolg is de welbekende sinaasappelhuid.

Het verschil tussen cellulite en cellulitis

Cellulite en cellulitis worden dikwijls door elkaar gehaald, maar zijn volledig verschillend van elkaar. Cellulitis is een huidaandoening die het gevolg is van een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De symptomen van cellulitis zijn een extreem rode en gezwollen huid, pijn en hoge koorts. Iets helemaal anders dan cellulite, dus.

Oorzaken van cellulite

Cellulite komt meestal voor bij vrouwen, en dat kan op elke leeftijd en bij elke lichaamsbouw. Meestal gaat het over een combinatie van verschillende factoren:

1. Leeftijd

De collageenproductie neemt af naarmate je ouder wordt, waardoor je huid dunner en minder elastisch wordt. Het bindweefsel wordt zwakker en het vetweefsel kan plaatselijk omhoog worden geduwd. De kans bestaat dus dat je (alsnog) cellulite krijgt als je ouder wordt.

2. Huidskleur

Cellulite komt in het algemeen meer voor bij donkere huidtypes. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer bindweefsel de diepere lagen van je huid bevatten.

3. Geslacht

Veel meer vrouwen dan mannen, zo’n tachtig tot negentig procent om precies te zijn, heeft last van cellulite. Mannen hebben in het algemeen een lager vetpercentage, en ook de structuur van het onderhuidse bindweefsel is helemaal anders.

4. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen (vb. de anticonceptiepil, een zwangerschap of de menopauze) kunnen cellulite veroorzaken of verergeren. De pil kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je last krijgt van een hobbelige huid.

5. Genetische aanleg

Het kan ook in de genen zitten: heeft je (groot)moeder veel last van cellulite, dan is de kans groot dat ook jij het zult krijgen.

6. Levensstijl

Roken, alcohol, veel vet en zout, weinig beweging, … Ze hebben allemaal een invloed op je bloedvaten en je vetopslag, en zo ook op de vorming van cellulite.

6x tips tegen cellulite

Denk je dat afvallen de cellulite zal verhelpen? Mis! En al zeker niet als je té snel gewicht verliest. Want door op korte tijd veel af te vallen, verzwak je de elasticiteit van de huid, en kan de mate van cellulite zelfs verergeren.

Bovendien kan cellulite niet altijd helemaal verholpen worden, want tegen genen en hormonen kun je niet opboksen. Wat je wél kunt doen, is de schade beperken. Met deze tips ga je de (verdere) vorming van cellulite tegen en wordt bestaande cellulite minder zichtbaar.

1. Eet gezond

Alcohol, vet en zout werken cellulite in de hand. Kies daarom eerder voor veel groenten en fruit: vooral groenten en fruit met veel vitamine C (denk aan sinaasappelen, paprika’s, citroenen en kiwi’s) zijn goed om cellulite aan te pakken. Ze gaan de afbraak van collageen tegen, wat goed is voor een soepele en elastische huid.

Het eten van gezonde proteïnen heeft daarnaast ook een gunstig effect. Zet daarom eens wat vaker (vette) vis, eieren, wit vlees, bonen, noten en volkorenbrood op tafel.

2. Drink voldoende water

Probeer 1,5 liter per dag te drinken: dat is wat je lichaam nodig heeft om je lymfesysteem goed te doen werken en om de hydratatie van je huid optimaal te houden. Zwarte thee, koffie en alcohol werken cellulite net in de hand; water is daarom een beter idee.

3. Slaap genoeg

Slaap minstens 7 à 8 uur per nacht. Een goede nachtrust is super voor je hormonenbalans en ook dat heeft invloed op je huid! Hier vind je tips om beter te slapen.

4. Beweeg voldoende

Bewegen zorgt voor een betere bloeddoorstroming en is natuurlijk erg gezond. Je blijft fit en hebt meer energie. Naast cardio-oefeningen zoals wandelen, fietsen en zwemmen, zijn deze oefeningen alvast erg effectief om cellulite tegen te gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

5. Een behandeling bij de schoonheidsspecialiste

Ze klinken veelbelovend, de ontelbare anti-cellulitebehandelingen bij de schoonheidsspecialiste. Microneedling, kneedmassages, cryobehandelingen, ‘shock wave’-therapieën… Ze kunnen zeker helpen, maar weet dat ze slechts een tijdelijk effect hebben.

6. Smeren kan ook helpen

Anti-cellulitecrèmes bevatten dikwijls ingrediënten zoals cafeïne en vitamine A-zuren, waardoor ze vet helpen verbranden en je bindweefsel kunnen versterken. Het probleem bij cellulite zit echter zo diep in je huid dat crèmes vaak niet ver genoeg reiken. Bovendien heeft de concentratie van de werkzame ingrediënten een grote invloed op de effectiviteit ervan.

Toch zijn ze niet volledig nutteloos. Dergelijke crèmes spannen je huid aan en werken vochtafdrijvend, wat een tijdelijk gladmakend effect heeft. Bovendien hebben cellulitecrèmes het voordeel dat ze de huid hydrateren, waardoor je velletje er vanzelf voller en gladder uitziet. Het kan dus zeker geen kwaad om aan het smeren te slaan!

1 Lift & Firm Lichaamsbalsem

Deze liftende en gladmakende lichaamsbalsem is verrijkt met polyfenolen uit druiven en verstevigend irisextract. Biologische sheabutter beschermt de hydratatie van de huid: een belangrijk element voor de soepelheid van elastine (Caudalie, € 29,90).

2 Body-Slim Cryoactief Programma

cellulite

Deze set bevat het cryoactief concentraat en de afslankende roller van Lierac. De bestanddelen werken tegelijkertijd in op collageen en elastine die de weefsels van je armen, buik, knieën en dijen opnieuw aanspannen (Lierac, € 49,90 bij Newpharma).

3 Good-Bye Cellulite

cellulite

Nivea’s Good-Bye Cellulite is een gel met een krachtige formule, verrijkt met Q10+, L-carnitine en lotusextract om cellulitis zichtbaar glad te strijken (Nivea, € 12,49 bij Di).

4 Berken Cellulitis Olie

cellulite

Deze olie bevat actieve plantenextracten die de afbraak van vet in de onderste huidlagen stimuleren en de afvoer van vocht en afvalstoffen activeren. Een volledig natuurlijke oplossing tegen een sinaasappelhuid! (Weleda, € 19,99 bij Di)

5 Anti-Cellulitis Zeep

cellulite

De Anti-Cellulitis Zeep van het Belgische merk Bubbles At Home werkt huidverstevigend en reinigend. Essentiële oliën van pompelmoes verbeteren de elasticiteit van de huid, terwijl mosterdzaad de doorbloeding stimuleert. Citroengras zorgt voor een heerlijke geur én vitaliseert de huid (Bubbles At Home, € 21,90).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)