Uitgetest: app die je verzorgingsproducten scant op microplastics

Uitgetest: app die je verzorgingsproducten scant op microplastics

Weg met de plasticsoep! Maar hoe dan? Hoe kunnen wij als eenvoudige consument nu weten waarin allemaal plastic deeltjes zitten? Deze app zou je kunnen helpen. 

Waarom microplastics vermijden?

Microplastics zijn minuscule plastic bolletjes die je nauwelijks met het blote oog ziet. Ze zijn gemaakt uit polyethyleen, polypropyleen of polyethyleen terephtalaat (PET).

Omdat ze zo klein zijn, glippen ze door de waterzuiveringsinstallatie en komen ze rechtstreeks in de Noordzee terecht waarna ze opgegeten worden door vissen. Dezelfde vissen die op ons bord terechtkomen. En zo schaden we niet alleen de natuur, maar ook onze eigen gezondheid.

Beeld: beatthemicrobead.org

Plastic in verzorgingsproducten

Gelukkig komt het verstand met de jaren en zijn we ons al veel bewuster van de negatieve gevolgen van plastic. Zo weten we dat cosmetica en andere verzorgingsproducten even goed werken zónder. Denk bijvoorbeeld aan scrubs op basis van grof zout of met een sisal.

Toch blijft het moeilijk om plasticvrije producten te onderscheiden. Wil je testen of er plastic te pas komt aan je dagelijkse schoonheidsroutine? Dan kan de app ‘Beat the Microbead‘ misschien helpen.

Redactrice Charlotte testte de app uit:

“‘De app ‘Beat the Microbead’ is gebruiksvriendelijk en gratis. Na het downloaden zie je meteen een scanvenstertje waar je de barcode van je verzorgingsproduct kunt voorhouden. Nadien verschijnt op je scherm of je een plasticvrij product in handen hebt of niet.  Ik ben benieuwd!”

Je product kan drie soorten labels krijgen:

  • een rood kruis: het product bevat plastic bolletjes
  • een groen vinkje: de meest voorkomende microplastics zijn niet aanwezig (PET, nylon ed.), maar dit product kan mogelijk nog andere schadelijke ingrediënten bevatten.
  • een lichtgroene driehoek: van dit product kun je 100% zeker zijn dat er geen schadelijke ingrediënten voor de natuur aanwezig zijn. Het kreeg een zero waste logo.

Onbekende producten

“Ik begin met een full body scrub van het merk Rituals, omdat ik ervan uitga dat iedereen het kent. Ik krijg helaas een eerste kleine teleurstelling op mijn scherm: product is onbekend. Raar, vind ik dat. Gelukkig kun je ook via een zoekfunctie speuren naar het merk. Daar vind ik Rituals wél: een heel lange lijst met allemaal specifieke producten, maar helaas niet mijn ‘Mindful body scrub met witte lotus en yi yi ren‘.

Wanneer ik door het lijstje scroll, merk ik meteen dat er naast de meeste producten een groen vinkje staat, maar ook achter sommige scrubs een rood kruis. Het hangt dus heel erg af van product tot product en zelfs van geur tot geur, en bij deze weet ik niet of mijn scrub plasticvrij is. Geen enkel product van Rituals krijgt echter een zero waste logo. Rituals is dus niet 100% geslaagd voor de test.”

Mijn ‘onbekende’ producten

Hallo, scanner?

“Verder scan ik nog de bekendste merken uit mijn badkamerkastje: een kindertandpasta van Elmex, Zwitsal zeep, Eucerin reinigingsgel, miscellair water van Garnier en een mascara van L’Oréal. Allemaal namen van multinationals. Jammer, de app herkent geen enkel product via de scanner.

Ik moet dus telkens via de zoekfunctie opzoeken of het product in de lijst staat, met wisselend succes. De producten die ik vind, krijgen allemaal een groen vinkje, maar geen enkel het zero waste logo.

Ik begin te denken dat de scanner niet werkt, omdat het oorspronkelijk een Amerikaanse app is en zij met andere barcodes werken. Geen idee of het echt zo is, maar ik kan wel concluderen dat de scanner niet veel waard is. De uitgebreide lijst daarentegen is wel interessant. Niet om je badkamerkastje ermee uit te pluizen, maar wel om eens te controleren welke merken er écht een zero waste logo hebben.

Gelukkig vond ik enkele merken die ik ook in mijn badkamer heb staan zoals: Weleda, Chîme en de babyverzorgingsproducten van Naïf.”

App verwijderen of houden?

“Is de app een aanrader? Als je – zoals ik – nieuwsgierig bent van aard en eens vrijblijvend door een lijst wil scrollen wél. Wil je echter meteen tot de zaak komen en in de winkel onmiddellijk je specifieke producten scannen, dan ben je eraan voor de moeite.

Om écht zeker te zijn dat je geen plastic op je lichaam smeert, moet je helaas nog steeds die ingewikkelde ingrediëntenlijst raadplegen en dat blijft geen evidentie. Want we weten allemaal: wij, de gewone consumenten, hebben niet altijd de tijd om al dit speurwerk te verrichten. Jammer, maar ik koester de hoop dat deze app nog verder ontwikkeld wordt, dus hou ik hem voorlopig op mijn gsm.”

Ook interessant:

 

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)