Getty Images

Bamboe: hét trendmateriaal voor 2020

Door Rani Merckx

Het is mooi, het is duurzaam en volgens Zweedse meubelgigant IKEA is het helemaal van nu: bamboe. Haal het in huis, en je bent helemaal mee met dé interieurtrend van het moment.

Hét trendmateriaal van 2020

Modetrends, kapseltrends, make-uptrends: bij de start van het nieuwe jaar schieten de trends als paddenstoelen uit de grond, ook wat je interieur betreft. Zo maken vooral natuurlijke materialen furore, met één natuurlijk materiaal dat er met kop en schouders bovenuit steekt: bamboe. Het gewas is nu al één van de bestverkochte materialen, en IKEA voorspelt dat de populariteit in 2020 alleen nog zal toenemen.

De voordelen

Goed voor het milieu

Bamboe is een verzamelnaam voor een 1500-tal grassoorten. Het gewas is licht van gewicht, oersterk, flexibel én wordt steeds vaker als duurzaam alternatief voor tropisch (hard)hout gezien. De verwerking van het bijzondere grassoort is namelijk ecologisch, het oogsten is supergoedkoop én sommige soorten groeien tot wel één meter (!) per dag! Een boom doet daar gemiddeld een jaar over.

Steeds vaker worden plastic of porseleinen borden, bekers en servies vervangen door een exemplaar uit bamboe. Het materiaal is biologisch afbreekbaar, en dus véél milieuvriendelijker.

Veelzijdig

Daarnaast is het gewas heel veelzijdig:

  • De vezels worden bijvoorbeeld gebruikt om T-shirts, truien en servies te maken,
  • de jonge bamboestengels worden gevlochten en zijn ideaal voor manden en stoelen,
  • en van de volwassen bamboesoorten worden bamboehouten meubels gemaakt.

Tegenwoordig zie je het gewas dus niet alleen terug in manden en stoelen, maar ook via kleine details in de keuken – denk maar aan bamboe-handvatten op kastjes, deksels van voorraadpotjes, snijplanken en zoveel meer.

Zo pas je het toe in je interieur

Bamboe komt oorspronkelijk uit tropische gebieden, en geeft daardoor van nature een exotische uitstraling aan je interieur. Hierdoor staat het ontzettend goed in een Scandinavisch of bohemian interieur. Maar ook in een strakker interieur komt het materiaal helemaal tot zijn recht, door zijn neutrale kleur.

Laat je inspireren:
Shoppen: 6x beau bamboe

Welke woonstijl je ook hebt, met hier en daar een accent of meubelstuk uit dit natuurlijke materiaal ben je helemaal mee met de trends!

NORDISKA bank, 80 cm (€ 69,99 – IKEA)

Bamboeschaal (€ 10,39 – Casa)

Lepel uit bamboe, 19,5 cm (€ 0,95 – Dille & Kamille)

Voorraadpot met bamboe deksel (€ 8,95 – Dille & Kamille)

Bamboe hanger (€ 9,90 – habitat)

Bloomingville bamboe hanglamp (€ 159,20 – vtwonen)

 

Bron: Domino en westwing

Ook nog in 2020:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content